Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Helloween - Gambling With The Devil

Helloween - Gambling With The Devil

Label : Steamhammer/SPV | Archiveer onder heavy / power metal

Release type: Full-length CD

Patrick : Het is de laatste jaren steeds weer afwachten geweest waar Helloween mee op de proppen kwam. 'The Dark Ride' was volgens sommige te experimenteel, 'Rabbit Don't Come Easy' te licht en met een titel als 'Keeper Of The Seven Keys, The Legacy' kon de band op voorhand bij een aantal mensen al niets meer goed doen. Hoe zal dat zijn met Helloweens nieuwste 'Gambling With The Devil'?

Na het sinistere intro 'Crack The Riddle' (ingesproken door Saxon's Biff Byford) knalt 'Kill It' er op een ongekende manier uit. Velen zullen niet gedacht hebben dat Helloween tot het schrijven van zo een rauw, zwaar en snel nummers in staat was. Nou, wat dat betreft staat je een flinke verrassing te wachten op 'Gambling With The Devil', want het vijftal overtreft zichzelf op bijna alle vlakken. Sfeer- en tempowisselingen vliegen je om de oren, verbeten gitaarduels tussen Weikath en Gerstner denderen veelvuldig voorbij ('The Saints', 'Dreambound') en afwisseling en complexe arrangementen zijn troef op de nieuwe cd van de pompoen mannen. Verder klinkt het geheel allemaal net even wat zwaarder dan waar we de afgelopen jaren door dit vijftal op getrakteerd werden. Ook Deris heeft zelden zo bevlogen geklonken en hij schreeuwt, zingt en blèrt twaalf tracks lang zich de longen uit zijn lijf. Zeer overtuigend wat hij hier allemaal doet. Het album kent nauwelijks zwakke momenten; slecht 'Can Do It', dat veel te gemakkelijk in elkaar steekt, kan me niet bekoren. Daar tegenover staan nummers als het eerder genoemde 'Kill It', 'The Saints', 'Paint A New World', 'Final Fortune', het meeslepende drieluik 'The Bells Of The 7 Hells', 'Fallen To Pieces' en 'I.M.E.' en 'Dreambound' die keer op keer weten te boeien.

Het fraaie van 'Gambling With The Devil' is dat de band vast heeft weten te houden aan de dingen waar ze zo gekenmerkt door worden, maar daarbij toch net even frisser, geïnspireerder en rauwer klinken dan we de laatste jaren van ze gewend zijn. De bevlogenheid is overduidelijk terug en 'Gambling With The Devil' is dan ook met gemak Helloweens sterkste cd van de afgelopen jaren.

<< vorige volgende >>