Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Five Finger Death Punch - The Way of The Fist

Five Finger Death Punch - The Way of The Fist

Label : | Archiveer onder different metal

Release type: Full-length CD

Patrick : "True metal”. Toen de bandleden van Five Finger Death Punch (FFDP) aan hun fans, toepasselijk Knuckleheads genoemd, werd gevraagd hoe de muziek nu het best omschreven moest worden, was dit het meest genoemde antwoord. Het vijftal heeft dit vast en zeker met plezier overgenomen. De twee meest in het oog springende namen in FFDP zijn wellicht voormalig W.A.S.P. gitarist Darrell Roberts en drummer Jeremy Spencer. Daarnaast bestaat FFDP uit zanger Ivan Moody (Motograter), gitarist Zoltan Bathory (U.P.O.) en bassist Matt Snell (Anubis Rising).

Met een recht voor zijn raap attitude, elementen uit zowel de old school (de gitaar solo's, de zware vocalen) als uit moderne metal (o.a. de melodieuze afwisselingen in de vocalen) brengt het vijftal hun debuut album 'The Way of The Fist'. De nummers zijn zwaar, maar volgepropt met melodie en volledig geschikt voor een groter publiek (in de VS?). De zang varieert van agressieve thrash, hardcore gebulder en verrassend sterke zuivere vocalen. Het 'true metal' statement leg ik maar lachend terzijde, maar dat maakt de combinatie van thrash, nu-metal en hardcore op 'The Way Of The Fist' er niet minder leuk om. Er zijn weliswaar legio acts die extremer, intenser, sneller, bruter en agressiever zijn en het mag misschien niet allemaal spectaculair of vernieuwend zijn; dat wat FFDP desondanks onderscheidt is dat deze band verrekt goed weet hoe sterke nummers in elkaar horen te steken.

Tekstueel mag het hier en daar vol staan met pseudo agressieve oneliners als "You might win one battle, but know this, I'll win the fucking war!”, "You're such a puppet on a string, you don't get it” of "I'm taking back control with my knuckles.” en "fuck” mag frequent voorbij vliegen, het stoort me geen moment en misschien mag en kan je ook niets anders verwachten van tracks met titels als 'The Way of the Fist', 'The Bleeding', 'White Knuckles' en 'Death Before Dishonor'. De productie is gedaan door Stevo Bruno (Mötley Crüe), Mike Sarkisyan (Spineshank) en Logan Mader (ex-Machine Head/ex-Soulfly) en zij hebben de cd een toegankelijk, maar zwaar geluid meegegeven. 'The Way Of The Fist' laat niet direct een nieuw geluid horen, maar is wel een overtuigende debuut cd die zeker een luisterbeurt verdient.

<< vorige volgende >>