Listen live to Radio Arrow Classic Rock

A Day Of Atmosphere

The Frontline - Gent (België) 28 oktober 2006

Ik ben er maar wat blij mee dat de Britse doomsters van The Prophecy elk jaar rond Halloween een kleine tournee doen die hen steevast ook brengt naar de plaats waar ik hen in februari 2003 voor het eerst zag en kennismaakte: the Frontline in Gent. Dit is inmiddels op een andere plek in dezelfde straat en heeft onlangs een noodzakelijke opknapbeurt gekregen. Het geluid was ook goed vandaag. Traditiegetrouw komt niet alleen The Prophecy, maar is het een hele dag donkere metal met een aantal uitstekende groepen, ditmaal o.a. Whispering Gallery en de herrijzenis van Pantheist.

Door: Vera

Fotograaf: Vera

De planning leert me dat de eerste band zal aantreden om drie uur 's middags, maar ter plekke aangekomen kunnen we nog rustig een wandelingetje maken, want het schema kent een flinke vertraging. Dat is geen ramp, want de herfstzon is aanwezig en laat het onwaarschijnlijk lijken dat spoedig de koude winter zal aanbreken.

band imageMaar we zijn hier om in de donkere zaal nog donkerder muziek tot ons te nemen en toepasselijker kan het niet om de dag te beginnen met een band die WANHOOP heet. Een Belgische band die zowel in het Nederlands als het Engels zingt. Hun muziek is een melancholische afwisseling van trage, depressieve doom metal en brutale black metal passages waar de stem doorheen krijst. Dit is behoorlijk goed en enkele nummers van de nieuwe cd die in aantocht is beloven veel goeds. Gitarist Bert is ook stichter van een jong platenlabel Nepherex dat bands als Wanhoop, Theudho en Bullhead een eerlijke kans wilt geven in de underground scene. Het concert wordt afgerond met een cover van Venom.

band imageTweede band op de affiche is het Tsjechische ADULTERY. Als dit maar niet te brutaal zonder franjes is. Maar neen, het valt best mee. De mannen nemen de tijd voor een gedegen voorbereiding en podiumaankleding. Er worden sculpturen op het podium geplaatst als gaan we meteen getrakteerd worden met een Metalium of Destruction show, je weet wel, beelden voor de microfoon, enige stenen kaarsen en sfeerschepping in de richting van het mysterieuze, gekoppeld aan strijdlust. De muzikanten hijsen zich in een soort zwarte cape outfit en de show kan beginnen. Dit blijkt dus Viking metal te zijn en behoorlijk goed. Oorverdovende blastbeat parts worden afgewisseld met folky passages waarin men ook heldere zang gebruikt. Er is zelfs een mooi akoestisch nummer met folk invloeden dat de feestvreugde in de zaal doet stijgen. Onthouden dus, want deze “Slavonic folklore black metal” was zeker niet slecht.

band imageEr worden nu toetsen op de voorgrond geplaatst en de volgende band NEVER COMES SILENCE heeft een uitgebreide bezetting. De zangeres heeft een stoere bas om en heeft levendige kleurtjes in het zwarte haar. Een andere vrouw speelt viool, dat was een positief punt. Maar daar is ook alles mee gezegd. Ik werd niet echt gepakt door het materiaal van deze Duitse band, al produceerde de gezette gitarist (met Doom Shall Rise T shirt) wel wat fraaie klanken uit zijn Flying V. Hun muziek varieerde van doom metal naar folk, maar de zang was het zwakke punt.

band imageTijdens VALKYRE moesten de knorrende magen tot zwijgen gebracht worden en zo zijn we ruim op tijd terug om één van de hoogtepunten van vandaag mee te maken. Het was alweer een poosje geleden dat ik het Nederlandse WHISPERING GALLERY aan het werk zag live, want spijtig genoeg loopt het nog steeds niet lekker met Belgische optredens. Het wordt echter tijd dat de Belgische zaaleigenaars en organisatoren wakker geschud worden, want met Whispering Gallery halen ze kwaliteitsmuziek in huis. Dat hebben ze op cd al ruim bewezen. En dat deden ze nu ook, waarbij een concert altijd iets extra heeft als je vertrouwd bent met het materiaal. Hun melancholieke doom metal met veel variatie en tempowisselingen wordt vocaal in de verf gezet door de lekker vette grunt van Reinier en de heldere vocalen van gitarist Huub en drummer Pascal. Wanneer de band aanvangt met één van hun beste nummers 'The Ghost Inside' waar de dynamiek tussen ruwe en cleane vocalen optimaal benut wordt, kan het feestje al niet meer stuk. Natuurlijk worden er enkele nummers gespeeld uit het meest recente album 'Shades Of Sorrow', maar voorganger 'Lost As One' is met het lange 'The Last Time' (prachtig!) als afsluiter, 'See Beyond The Void', de titelsong en het up tempo en ultra catchy 'The Portrait' ook flink vertegenwoordigd. Het publiek neemt het enthousiaste concert goedkeurend in zich op, maar veel herkenningsapplaus is er nog niet. Het wordt dus hoogtijd dat Whispering Gallery ook in België wat extra aandacht krijgt.
Setlist: Whispering Gallery: The Ghost Inside, See Beyond The Void, Afraid To Surrender, Lost As One, Beyond The Light, The Portrait, The Last Time.

band imageHet concert van de funeral doom band PANTHEIST wordt aangekondigd als het eerste sinds twee jaar en half op Belgische bodem. Pantheist is de band van de vroeger in Antwerpen wonende en van Griekse afkomst zijnde Kostas die nu in Londen woont. Daar heeft hij een nieuwe band om zich heen verzameld onder dezelfde moniker. Dit internationale gezelschap weet me vanavond heel wat meer te imponeren dan toen ik hen in februari 2003 aan het werk zag. Er waren stukken in de lange nummers die me echt kippenvel bezorgden. Ofwel is de band veranderd, ofwel ik. 't Zal wel ergens in het midden liggen, veronderstel ik. Nu had men indertijd enkel een demo uit en nu al twee albums, dus dat de band gegroeid is, is aannemelijk. Kostas speelt toetsen en neemt nog enkele vocalen voor zijn rekening, maar de lead zang wordt gedaan door een beer van een vent met een sappige grunt. Dat blijkt Andy Semmens te zijn van Esoteric. Twee leden van Esoteric in de nu zeskoppige band trouwens, want bassist Mark Bodossian hoort ook in Esoteric. En één van de gitaristen vertoont ook zijn kunsten in Akercocke. Geen wonder dat deze talentvolle bende me wist te overtuigen vandaag.

band imageHet Belgische INSANITY REIGNS SUPREME heb ik al enkele malen aan het werk gezien in the Frontline. Ook nu staan ze garant voor een flinke portie desolate, duistere doom/death metal die door zijn bijna enge uitstraling perfect aansluit bij Pantheist. De setlist is in drie delen verdeeld: The Cult, The Prophecy en Revelation. Heel het concert heeft trouwens iets bezwerend, (anti)religieus, en plechtig, dat hoort gewoon bij Insanity Reigns Supreme. Deze funeral doom is allerminst toegankelijk, maar als je je er voor open stelt raak je toch wel in de ban van hun steeds heel overtuigende performance. Setlist Insanity Reigns Supreme: Insane Cult Of Doom, Dawn Of Awakening, Blasphemy, Prophecy Of Doom, Cultus Insanus Datratus, La Tristesse Eternelle, Invocation, Worship.

band imageNa deze zware doom bands is het de beurt aan SEASON'S END. Ik sta er een beetje verbaasd naar te kijken. Dit is meer gothic metal waar ik echt op zoek moet gaan naar enkele donkere randjes. Bij het hagelwitte bloesje van de zangeres alvast niet. Het is een Engelse band die onlangs hun debuutalbum 'Failing The Light' uitbracht en men poogt aan de bak te komen met als omschrijving Within Temptation meets Anathema/Paradise Lost. Eén en ander ontging me dan toch vanavond. Ik vond het een beetje een sfeerbreker. Anderzijds verscherpte dit de zintuigen om terug volop te genieten van de volgende doom band (kwestie van niet overdoomed te raken, hehe).

band imageWant die volgende band was de hoofdact die zich inmiddels met moeite kon wakker houden want het was één uur 's nachts toen ze aan hun set van ruim een uur begonnen. Gelukkig zijn ze dit een beetje gewoon, want het was hen de vorige dag ook al zo vergaan. Het zijn spannende tijden voor de sympathieke band uit Halifax want hun nieuwe, tweede album gaat eindelijk verschijnen en daar hebben we heel lang op moeten wachten, want het debuut 'Ashes' dateert al uit 2003. De muziek van THE PROPHECY heeft altijd al enkele My Dying Bride trekjes vertoont, maar ze hebben ook echte bindingen met de Britse koningen der doom metal. Zo verscheen 'Ashes' op het label van twee MDB leden en drummer John Bennett vervangt al ruim twee, drie jaar Shaun Steels in My Dying Bride en heeft nu ook meegewerkt aan het nieuwe My Dying Bride album 'A Line Of Deathless Kings'. Genoeg MDB, het gaat hier over The Prophecy! Er wordt vanavond voornamelijk nieuw materiaal gespeeld. Enkel 'Ashes' klinkt de meeste fans wel erg bekend in de oren en dit wordt dan ook warm onthaald. Sommige van die nieuwe nummers, zoals 'Rivers' en 'Willow's Hope' heb ik echter al zo dikwijls live gehoord dat ik ze ook al ken. Matt brengt het er vanavond weer schitterend van af. De door merg en been gaande grunts worden afgewisseld met prachtige heldere vocalen die super weemoedig klinken. Het drumwerk van John klinkt als mokerslagen, bassist Gavin Parkinson hoort nu ook alweer een hele tijd bij de band. Alles wordt naar grote hoogten gespeeld door de continue solerende Greg O'Shea en nu Katie terug is heeft de muziek live ook meer diepgang door de zwevende toetsenpartijen. Wanneer na een uur de show over is, hebben we ons jaarlijks Halloween festijn weer op een fijne manier achter de kiezen.

<< vorige volgende >>