Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Baggerfest 2005

Lucky & Co - Rijssen 12 maart 2005

De jaarlijks terugkomende Baggerfest begint zo langzamerhand een vaste waarde te krijgen binnen de Nederlandse concertagenda en elk december weet je dat je een tripje naar Rijssen moet maken om een paar veelbelovende bands samen met een paar grotere namen aan het werk te zien. Zaterdag 3 december waren de Lords aanwezig in Rijssen om deze zesde editie van Baggerfest mee te maken. Het festival begon dit jaar erg vroeg omdat disco-gangers tegenwoordig ook rechten blijken te hebben en rond tien uur waren de eerste 'breezuh's' al waar te nemen.

Door: Nima

Fotograaf: Marcel

band imageDoor het wegvallen van Keyzer Soze is de Groningse death metal band Seizure diezelfde dag nog bereid gevonden om als vervanger te fungeren. Seizure heeft in de underground al een aardige naam opgebouwd wat niet geheel onterecht is. De death metal van deze jongens slaat enorm aan en de band heeft in Mats van der Valk een charismatische, totaal geflipte zanger die totaal uit zijn dak gaat en enorm goed presteert. Bovendien heeft men vandaag gitarist Jens van der Valk (o.a. Autumn, ex-God Dethroned) meegesleept, dus er kan weinig misgaan. Het geluid is ook moddervet waardoor de muziek geheel tot zijn recht komt. Helaas is er door het vroege tijdstip (14:30) amper publiek aanwezig, waardoor de band voor een handvol toeschouwers staat te spelen. Jammer, want een band als Seizure verdient beter.

band imageDe jongen knapen van Incission zijn daarna aan de beurt om het publiek te vermaken met hun nu-metal achtige klanken. De muziek van deze jongens is vergelijkbaar met de laatste platen van In Flames. De combinatie van nu-metal achtige vocalen en Zweedse gitaren klinken nog te onvolwassen, maar worden echter wel strak uitgevoerd, en het podiumpresentatie van de band kantelt ook nog aan alle kanten. De band heeft weinig contact met het publiek en concentreert zich vooral op haar instrumentarium. Tussen de nummers door is het akelig stil op het podium en de band laat een onprofessionele indruk achter. Blijf oefenen jongens.

band imageDe locale death metal machine Burning Hatred bestaat nog niet zo lang, maar heeft al een demo op de achterzak en staat regelmatig op het podium. Deze band speelt standaard death metal die we al vaker hebben gehoord, maar die wel erg lekker klinkt. Helaas heeft de band een rommelig geluid waardoor de zang niet goed uit de verf komt. Ondanks dit mankement geeft Burning Hatred een respectabel optreden weg en maakt de uitspraak “oefening baart kunst” helemaal waar. Naast de eigen nummers kregen we een redelijk geslaagde versie van Hypocrisy's 'Roswell '47' te horen. Een band om in de gaten te houden.

band imageMet Soulreaver gaan we van hard naar harder. De death metal van deze band klinkt net als Burning Hatred erg standaard, maar toch ook weer erg lekker. De muziek van deze band doet me af en toe denken aan Cannibal Corpse ten tijde van 'Butchered At Birth', maar de band is geenszins een CC-kloon. IJzersterke keiharde death metal van Soulreaver is verre van origineel of vernieuwend en ook al is het geluid matig, weet de band mede door haar podiumprestatie de meeste aanwezigen wel te overtuigen. Net als de voorgaande band speelt ook Soulreaver een cover en dat in de vorm van 'Twisted Truth' van Pestilence. Ook een band om in de gaten te houden.

band imageThe Lucifer Principle is de nieuwe band van een paar leden van Pre-Mortem. Diegenen die Pre-Mortem kennen, weten dat de jongens behoorlijk eigenwijs zijn en vooral hun eigen gang gaan. Met TLP is dat niet anders; de mix van verschillende metal stijlen die behoorlijk catchy klinkt, een uitstekende frontman en een contrabas klinkt ook erg eigenwijs en laat zien en horen dat deze jongens zich niets aantrekken van de ongeschreven regels die in het metalen wereldje aanwezig zijn. Zulke muziek is natuurlijk niet aan iedereen besteed, maar de band weet een groot deel van het publiek wel te vermaken. Al met al een leuk optreden.

band imageDe Nederlandse old-school death/thrashers van Pentacle hebben in 2005 eindelijk weer eens een nieuwe plaat afgeleverd die net als de vorige releases erg sterk klinkt en vandaag staan ze weer eens op het podium. Zodra Wannes en co. aan hun set beginnen is het hek van de dam en is het vooraan bangen geblazen op de Celtic Frost-achtige riffs en de onmenselijke brul van Wannes. Pentacle zet een leuke show neer en ook al staan ze maar met één gitarist op het podium, klinkt men erg strak. Bovendien weten de mannen hoe ze zichzelf moeten presenteren en staan ze, net als het publiek, volledig uit hun dak te gaan. Na een half uurtje komt met de geniale '…Rides The Moonstorm' alweer een eind aan een geweldig maar tevens een veel te kort optreden.

band imageDe mannen van Desaster weten hoe metal moet klinken en dat laten ze zien en vooral horen. Deze band is zo een kleine vijftien jaar bezig en ze hebben geheel terecht een ware cultstatus. Bovendien laat zanger/frontman Sataniac zien hoe je je als frontman moet gedragen en hij is goed bij stem. Het gitaarspel van Infernal is zoals gewoonlijk erg sterk en drummer Tormentor is letterlijk en figuurlijk een zwaargewicht in het vak. De band barst meteen los met 'Necropolis Karthago' van 'Tyrants Of The Netherworlds' en de weet gelijk wat meer mensen naar voren te trekken. Oud en nieuw volgen elkaar in een rap tempo op en de zowel de band als het publiek zijn erg enthousiast. Prachtige nummers als 'Profonation', 'Tyrants Of The Netherworlds', 'Ghouls To Strike' en de magistrale 'Teutanic Steel' komen allemaal voorbij en als toegift krijgen we natuurlijk 'Metalized Blood'. Desaster kwam, zag en overwon. Samen met Pentacle hét hoogtepunt van deze editie van Baggerfest.

band imageTsja, hoe kun je nou het optreden van Desaster overtreffen? In ieder geval niet met een band als The Old Dead Tree. Hoe goed de muziek ook in elkaar zit en hoe goed de band ook is, de gotische, deprimerende klanken (met de daar bijbehorende klagerige zang) van TODT passen simpelweg niet bij de rest van dit (death) metal georiënteerd feestje. Het optreden van TODT is dan ook een ware anticlimax en na al het metal geweld van de dag, is deze band is een vreemde eend in de bijt. Het neemt echter niet weg dat de jongens goed staan te spelen en dat er zeker een groepje is die de muziek wel kan waarderen. Het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de zesde editie van Baggerfest langzaam als een nachtkaars werd uitgedoofd en dat is toch wel een beetje jammer. Al met al een erg geslaagd feestje en volgend jaar zijn we gewoon weer van de partij.

<< vorige volgende >>