Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Europe

013 -Tilburg 13 november 2004

Ruim dertien jaar: dat is hoe lang de meeste mensen hebben moeten wachten om de band Europe (weer) live aan het werk te zien. Het is die chronologische afstand die ruim vijftienhonderd man ertoe beweegt om voor een grif bedrag de band in het verre Tilburg aan het werk te zien. Ze werden niet teleurgesteld.

Door: Ferdi

Al vanaf de eerste klanken maakt de band duidelijk dat Europe terug is. Met de uitstekende plaat 'Start Out From The Dark' in het achterhoofd, weet de band heel wat nieuwe pareltjes te brengen. Songs als 'Flames', 'Hero' en 'Wakeup Call' doen het live uitstekend, vooral door de wisselwerking van John Norum en Joey Tempest. Tempest is daarbij de showman, degene die met gekke fratsen en leuke grimassen het publiek weet te boeien. Norum daarentegen is de troubadour, de man die op de achtergrond ge-wel-dig staat te musiceren.

Ruim twee uur staat de Zweedse hardrocklegende op het podium. Daarbij worden nummers gespeeld van alle platen. Een bloemlezing: 'Seven Doors Hotel' leverde een geweldige samenzang tussen publiek en band op. 'Carry' bouwde voort op die wisselwerking, al bestond de muziek grotendeels uit akoestische gitaargeluiden en deed het publiek de meeste zang (hallo Blind Guardian!). 'Superstitious' markeerde de commerciëlere periode van de band, maar ging er nog steeds in als koek. 'Rock The Night' en 'Cherokee' bewezen dat 'The Final Countdown' toch écht de beste plaat van Europe is. De afsluiter was – hoe kan het ook anders – het titelnummer ervan, waarmee werkelijk de hele zaal op stelten kwam te staan.

Europe bewijst vanavond nog steeds relevant te zijn als een rockband. Niet één die het moet hebben van goedkoop (jeugd) sentiment, maar ééntje doe gewoon een bereheavy set vol goede nummers neer kan zetten. Zelfs zonder make-up en liters haarlak.

<< vorige volgende >>