Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Krisiun, Behemoth, Incantation & Ragnarok

Vera - Groningen 22 oktober 2004

Drie death metalbands en één black metalband. Gescheurde trommelvliezen gegarandeerd.

Door: Ferdi

Anders dan gepland stont niet Ragnarok, maar Incantation als eerste op het podium, en dat was maar goed ook, want de heren maakten er vanavond een zootje van. Rond half negen begon de band aan een ongeïnspireerde en rommelige optreden. De death metal van Incantation klinkt al vijftien jaar hetzelfde en eerlijk gezegd heb ik alles al een keer eerder gehoord. De band had ook nog eens te maken met een zeer slecht geluid waarbij de drums veel te hard in de mix stonden, met als gevolg dat je bijna geen gitaren hoorde. Was het geluid vooraan al niet optimaal, achteraan was het nog veel beroerder. Bovendien deed de band niet echt zijn best, en het publiek al helemaal niet. Een zeer matig optreden. (Nima Sadeghi)

Daarna was het tijd voor de Noorse Ragnarok, en meteen werd duidelijk dat black metal nog steeds leeft. Tijdens het eerste nummer was het geluid slecht, maar dit probleem was snel verholpen en kon de band beginnen aan een spetterend optreden vol black metal krakers. Als zanger had de band die knakker van Taake meegenomen, en hij deed zijn werk voortreffelijk. De oldschool black metal werd met hoge snelheid de zaal ingeramd, en het publiek viond het geweldig. Vooraan was het dan ook een bende van rondzwiepende haren. Complimenten trouwens voor het drumwerk van Junto, wat een beest! Strak en op moordend tempo zat hij drie kwartier lang genadeloos zijn drumvellen te mishandelen. Een zeer geslaagd optredenen, wat mij betreft behoort Ragnarok tot een van de top bands in het genre. (Nima Sadeghi)

Na het enerverende optreden van Ragnarok was het de beurt aan Krisiun om te bewijzen hoe saai death metal nou eigenlijk kan zijn. De drie Brazilianen staan nou niet bepaald bekend om hun afwisseling op cd. Ook live wist de band niet de nodige nuances aan te brengen in de muziek, waardoor de nummers van vooral de platen als 'Conquerers' en 'Ageless' als een spervuur over het al snel sufgebeukte publiek werden heengeschoten. Het totale gebrek aan performance is daarbij een grote schande te noemen. Vermakelijk voor een nummer of twee, maar Krisiun valt na verloop van tijd door de mand als een wel heel eentonige liveband. (Ferdi)

Behemoth kwam, zag en overwon. De beste death metalband van dit moment werd als held ontvangen door het Verapubliek en al vanaf de opener 'Antichristian Phenomenon' wist de band te overtuigen met hun unieke mix van death, thrash en black metal. Drumbeest Inferno wist daarbij te overtuigen met zijn dondersmoeilijke ritmepartijen en charismatische zanger/gitarist Nargal was prima in staat het publiek goed op te hitsen. De 350 bezoekers kregen waar voor hun geld, want Behemoth gaf een optreden waar nog lang over kon worden nagepraat. (Ferdi)

<< vorige volgende >>