Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Tremonti, The Raven Age & Disconnected

Amsterdam Melkweg 12 oktober 2018

Afgelopen zomer bracht Tremonti hun vierde langspeler ‘A Dying Machine’ uit. Sindsdien wordt er getourd en was de band al eerder dit jaar in Zwolle te zien. Misschien dat dit de reden was dat het vanavond niet uitverkocht was want aan de band en de laatste cd kan het moeilijk liggen. Tel daarbij de twee prima support acts op en de conclusie kan getrokken worden dat de thuisblijvers ongelijk hadden. Voordat Tremonti het podium betreedt in de Melkweg voor hun laatste show van deze Europese tour die begin november begon is het eerst de beurt aan het Franse Disconnected en het Engelse The Raven Age.

Door: Henk

Disconnected heeft met hun album ‘White Colossus’ al een zeer verdienstelijk visitekaartje af gegeven wat heeft geresulteerd in de support op deze tour. De band heeft van zenuwen geen last en laat in een korte strakke set zien dat het een band is met een enorme potentie. Dit zowel in podiumpresentatie als in muzikaliteit. Jammer genoeg was de zaal nog niet halfvol op het moment dat Disconnected begon. De band speelde echter alsof ze voor een vol stadion stonden en hebben er zeker een hoop fans bij na vanavond. Aangezien vanavond het laatste optreden van de tour is komen de heren van The Raven Age nog even symbolisch het drumstel gedeeltelijk demonteren tijdens het laatste nummer zodat de drummer het zonder zijn bekkens moet stellen.

Aan The Raven Age is het vervolgens de opdracht om het minstens net zo goed te doen als Disconnected. Smaken zullen verschillen maar laatstgenoemde is toch net wat muzikaler en uitdagender dan wat The Raven Age vanavond laat zien. Overigens een prima optreden maar na Disconnected toch wat bleekjes. Overigens komen de heren van Disconnected op hun beurt ook het podium op tijdens het laatste nummer om mee te playbacken.

Na een korte ombouw pauze is het vervolgens de beurt aan Tremonti om de avond passend af te sluiten. In sneltreinvaart komen ‘Cauterize’, ‘You Waste Your Time’ en ‘Another Heart’ voorbij waarna met het sfeervolle ‘Traipse’ een eerste nummer van de laatste plaat wordt gespeeld. Waar het geluid tijdens de eerste twee nummers ronduit slecht is heeft de geluidsman bij dit nummer zijn zaakjes helemaal voor elkaar en kunnen we ons opmaken voor een mooie dwarsdoorsnede uit het inmiddels vier albums tellende repertoire van de band. ‘A Dying Machine’ is vanavond met acht nummers terecht ruim vertegenwoordigd. Als na een nummer of tien Mark Tremonti de zaal bedankt dat ze eerst even de rustige nummers mochten spelen zoals ‘The Things I’ve Seen’ en ‘The First The Last’ gaat het vervolgens helemaal los met ‘Catching Fire’, ‘So You’re Afraid’, ‘Flying Monkeys’ en met name ‘Radical Change’. ‘Unable To See’ brengt dan weer een andere dynamiek, al helemaal omdat een snaar het begeeft op Tremonti’s gitaar. Op de in allerijl gebrachte reserve gitaar gooit de gitaargod (laten we dat woord maar weer eens gewoon gebruiken) er de zoveelste fenomenale solo van de avond uit. Overigens staat naast hem Eric Friedman minstens net zo geweldig te spelen en krijgt ook hij ruimschoots de spotlights van de meester zelf. ‘Bringer Of War’ is vervolgens weer vragen om een circle pit en dat lukt ook bij dit nummer weer moeiteloos. Na de titelsong van het laatste album is het helaas alweer om en sluit de band met het bijna punkachtige ‘Wish You Well’ een zeer geslaagd optreden af. In februari en maart zal er nog getourd worden in de VS waarna Alter Bridge weer prioriteit wordt van Mark Tremonti. Hopelijk houdt hij naast die band zijn solo kindje ook nog lang in stand.

<< vorige volgende >>