Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Kreator, Dimmu Borgir, Hatebreed & Bloodbath

Tilburg 013 30 november 2018

Onder de naam “European Apocalypse Tour 2018” doorkruist een viertal bands een aantal landen in Europa en het bijzondere is wel dat de deelnemende bands stilistisch gezien behoorlijk van elkaar afwijken. Zo speelt Bloodbath ouderwetse death metal, zorgt Hatebreed voor een gezonde dosis hardcore, is Dimmu Borgir verantwoordelijk voor de symfonische black metal en sluit Kreator af met een portie ouderwetse thrash metal. Het draait allemaal om verdraagzaamheid en eenheid en dat dit idee goed kan werken bleek wel bij de aftrap van de toer in Tilburg want de grote zaal was binnen no-time stijf uitverkocht.

Door: Sjak

Fotograaf: Hans Lievaart

band imageJe moest al wel erg vroeg acte de présence geven want het Zweedse death metal combo Bloodbath startte de avond al om precies 18.00 uur. Desalniettemin was de grote zaal al aardig volgelopen met mensen en het was wel grappig om te zien dat hardcore-fanaten, black metal liefhebbers en thrash metal aanhangers gebroederlijk naast elkaar stonden om naar een death metal band te kijken. De op Entombed en Dismember gebaseerde death metal van Bloodbath werd op de juiste waarde gewaardeerd door de aanwezigen, want nummers zoals ‘Bloodicide’, ‘Chainsaw Lullaby’ en ‘So You Die’ klonken erg lekker. Het was wel een beetje vreemd om Paradise Lost zanger Nick Holmes in een net pak te zien optreden, maar naar eigen zeggen kwam hij rechtstreeks van een “job interview”. Enig humor is de man niet vreemd zullen we maar zeggen. Het beste nummer had men voor het laatst bewaard en dus sloot ‘Eaten’ de wat statische maar verder naar behoren klinkende set af.

band imageHet woord statisch kwam niet voor in het woordenboek van Hatebreed, want vanaf het allereerste moment was het een en al beweging op het podium. Volgens frontman Jamey Jasta was men naar Tilburg gekomen om een feestje te bouwen en het dient te worden gezegd dat men daar uitermate goed in slaagde. Daar waar het publiek nog enigszins apatisch stond te kijken bij Bloodbath veranderde dit in een kolkende massa bij het optreden van Hatebreed. Bij elk nummer leek de moshpit groter te worden en de energie die de band uitstraalde werd erg goed opgepikt door eenieder die wel in was voor een beetje beweging. Zanger Jamey Jasta is een charismatische persoonlijkheid op het podium, maar het dient te worden gezegd dat zijn stem hem naar mate het optreden vorderde wel steeds meer in de steek ging laten. Zijn enthousiasme werd er echter niet minder om en de nummers ‘Destroy Everything’ en ‘I Will Be Heard’ ontpopten zich tot de absolute smaakmakers van de erg sterke performance. Hatebreed ging als een stoomwals door de 013 en was voor mij persoonlijk de grootste positieve verrassing van de avond.

band imageNa de erg energieke performance van Hatebreed was het wel even schakelen naar de veelal trage symfonische black metal van Dimmu Borgir en de meeste bezoekers leken dan ook even uit te rusten van hun participatie in het Hatebreed feestje. Openingsnummer ‘The Unveiling’ kreeg dan ook niet al te veel respons ondanks de verzoeken van frontman Shagrath. Wellicht dat dit ook te maken had met het niet al te beste geluid, maar gelukkig werd dat gedurende het optreden snel verholpen. Daardoor kwamen ‘The Serpentine Offering’, ‘Progenies Of The Apocalypse’ en afsluiter ‘Mourning Palace’ een stuk beter uit de verf, al dient te worden gezegd dat ik persoonlijk niet echt gegrepen werd door deze Dimmu Borgir show. Buiten het feit dat de muziekstijl mij niet echt veel doet, vond ik het optreden wat vlakjes en vooral statisch. Dat bleek nu juist het mooie te zijn van deze (wellicht wat vreemd aandoende) mix van stijlen, want waar ik zelf niet echt super enthousiast was over Dimmu Borgir, bleken anderen de show van hun leven gezien te hebben. Raar, maar waar…

band imageDe Duitse thrash metal machine Kreator had de eer om de avond af te sluiten en dat deed de rondom Mille Petrozza geformeerde formatie zeker naar behoren. Het optreden had niet de magie die hun show op Fortarock vorig jaar wel had, maar Kreator stelt eigenlijk nooit teleur. Opener ‘Enemy Of God’ kreeg het publiek al meteen in beweging en dat zou men tot aan afsluiter ‘Pleasure To Kill ‘ moeiteloos volhouden. Net als Hatebreed had Kreator geen enkele moeite om de zaal mee te krijgen en onder de bezielende leiding van Mille werd er meermalen uit volle borst meegebruld. Kreator heeft in de loop der jaren natuurlijk een behoorlijk aantal klasse-nummers afgeleverd en vooral de “oudjes” zoals ‘Awakening Of The Gods’, het nog altijd schitterende ‘Flag Of Hate’, ‘Phobia’, ‘Hordes Of Chaos’, ‘People Of The Lie’ en de al eerder genoemde ‘Pleasure To Kill’ deden het nog steeds erg goed. Kreator was dan ook een zeer waardige afsluiter van een erg gevarieerde avond.

Ik moet zeggen dat deze variatie qua muziekstijlen me prima bevallen is en het blijkt dus echt wel mogelijk te zijn om een eenheid te creëren tussen fans met verschillende smaken. De sfeer was in ieder geval uitstekend en de goede optredens van de diverse bands maakten van deze start van de “European Apocalypse Tour 2018” een erg geslaagd evenement dat wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar is.

<< vorige volgende >>