Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Within Temptation & Ego Kills Talent

Amsterdam AFAS Live 23 november 2018

Een tijdje geleden waren we met zijn allen nog erg onzeker over het voortbestaan van Nederlands’ beste en grootste metal exportproduct Within Temptation, maar nadat de band aankondigde dat er een nieuwe plaat ging verschijnen konden de vele fans weer opgelucht adem halen. Helaas werd de releasedatum van het nieuw album ‘Resist’ wegens produktieproblemen verschoven van 14 december naar 1 februari van volgend jaar, maar dat mag de pret niet drukken. Ook qua optredens is de band weer actief geworden en op deze vrijdagavond in de AFAS bleek middels een spetterende en vooral energieke performance dat de relatief rustige periode de band erg veel goed heeft gedaan.

Door: Sjak

Fotograaf: Hans Lievaart

band imageVoordat Within Temptation het podium betrad, moesten we ons echter eerst door bijna drie kwartier “veel geschreeuw maar weinig wol”-herrie van de Braziliaanse band Ego Kill Talent heen worstelen. De erg energieke, maar redelijk ongestructureerde metalcore van dit vijftal viel niet erg in de smaak bij de voor het merendeel symfonische metal fans die zich in de goed gevulde zaal bevonden en ik had het daarom ook logischer gevonden als men een voorprogramma had geselecteerd wat meer in lijn met Within Temptation had gelegen. Maar goed, foute keuzes zijn ook keuzes en die dien je te respecteren. Feit was wel dat de muziek van Ego Kill Talent, hoe zeer de bandleden ook hun best deden, absoluut niet aansloeg bij de aanwezigen. Ook ondergetekende was niet erg onder de indruk van het gebodene en, hoewel zanger Jonathan Correa liet horen over een aardige stem te beschikken, was ik blij dat men op een gegeven moment het laatste nummer aankondigde.band imageDe stemming zou echter (volkomen terecht) snel in positieve zin omslaan toen de lichten werden gedoofd voor het optreden van Sharon den Adel en haar mannen. Ondanks het feit dat het nieuwe album ‘Resist’ dus pas begin volgend jaar op de markt gaat verschijnen, werd er wel gestart met de beide singles van dat album zijnde ‘Raise Your Banner’ (waarin Sharon heel toepasselijk zwaaiend met een vlag het podium opkwam) en ‘The Reckoning’. Het werd wel duidelijk dat het nieuwe materiaal nog enige gewenning nodig had want, hoewel de karakteristieke elementen van Within Temptation volop aanwezig waren, hadden deze nummers nog zeker niet de impact van het oudere materiaal. Wat wel meteen opviel was het feit dat Sharon erg goed bij stem was, wat later op de avond in een aantal andere nummers wederom op een imposante manier geëtaleerd zou worden.

band imageBij ‘In The Middle Of The Night’ en de kraker ‘Stand My Ground’ gingen alle remmen dan echt los bij de aanwezigen en ontstond er gedurende de rest van de show een erg spontane en interessante interactie tussen Sharon en publiek. Er werd even gas teruggenomen middels een briljant gezongen en magistraal klinkende uitvoering van ‘All I Need’, waarin Sharon liet horen wat ze vocaal allemaal in huis heeft. Het wederom nieuwe nummer ‘Supernova’ kwam nog wat onwennig over, maar de herkenbare refreinen zorgden er voor dat dit slechts een kortstondig iets was. Naast het al genoemde ‘All I Need’ was ook het schitterend gezongen ‘The Promise’ voor mij één van de absolute hoogtepunten van dit heerlijke optreden. Het is niet bepaald het gemakkelijkste nummer om live te brengen, maar Sharon liet zien vocaal op dit moment dusdanig goed in haar vel te zitten dat ze hier geen enkel probleem mee had. De megahit ‘Ice Queen’ werd niet in zijn originele versie gespeeld, maar in de “Jasper Steverlinck” versie, die dit nummer op deze wijze zong in de Belgische TV-show “Liefde voor muziek”. Goede nummers blijven ook in alternatieve versies moeiteloos overeind en dat gold zeker ook voor ‘Ice Queen’. Met ‘Faster’, ‘Paradise (What About Us?), mijn persoonlijke favoriet ‘What Have You Done’ en de Within Tempation-anthem ‘Mother Earth’ hadden we wat mij betreft de hoogtepunten uit de reguliere set te pakken, maar natuurlijk moest men nog een keer terugkomen voor een toegift. Een perfecte versie van ‘Stairway To The Skies’ sloot dit schitterende optreden dan ook op gepaste wijze af.

Within Temptation kreeg in het verleden vaak het verwijt dat men te “poppy” was geworden en die geluiden zullen ook zeker weer de kop gaan opsteken bij de release van de nieuwe plaat ‘Resist’, maar je kunt gewoonweg niet ontkennen dat men keer op keer bewijst tot de absolute top binnen het symfonische metal genre te behoren. Ik ben dan ook zeer content dat men besloten heeft om, ondanks de moeilijke periode, door te gaan en kan dan ook bijna niet wachten op de nieuwe plaat. Middels dit briljante optreden heeft men in ieder geval de vele criticasters op niet mis te verstane wijze de mond gesnoerd. Gewoon lekker doorgaan met je eigen ding blijkt toch tot de beste resultaten te leiden…

<< vorige volgende >>