Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Anaal Nathrakh & Teethgrinder

Deventer Burgerweeshuis 11 september 2018

We zullen het nog maar een keer uitleggen. De kreet Anaal Nathrakh betekent “adem van de slang” en is afkomstig uit de film ‘Excalibur’. Desondanks, de woordgrappen vliegen ook vanavond, zeker voorafgaand aan het concert, weer vrolijk om je oren. “Heb je vrijdag zin in Anaal”, of “jij geeft een feestje met collega’s de voorkeur boven Anaal? Zo ken ik je niet” en ga zo maar even door. Een prettig gevuld Burgerweeshuis was de gastheer van het duo, dat zich live uiteraard wel door een heus combo laat completeren en de sfeer was weer eens opperbest.

Door: Ramon

Het Nederlandse Teethgrinder opent het bal en doet dat vrij behoorlijk. Het zijn echte podiumbeesten en hun hoekige spel doet denken aan oude Napalm Death, vertaald naar moderne grind. De zanger kijkt wat schichtig, als onderdeel van zijn act, alsof hij iemand aan het uitzoeken is om op diens muil te rossen, maar nog een laatste excuus nodig heeft om dat daadwerkelijk te doen. De band is gepast nederig om als support van een dergelijke band te mogen spelen, maar naarmate de set vordert, groeit ook hun zelfvertrouwen op het podium. Alles bij elkaar kunnen ze tevreden terugkijken op hun avondje Deventer.

En dan is het tijd voor Anaal Nathrakh, waar ik persoonlijk geen heel groot kenner van ben. Als één van de weinigen, want de aankondigingen kunnen stuk voor stuk rekenen op veel enthousiasme. Gelukkig herken ik onder de aanwezigen Dictated gitariste Jessica Otten, die mij het volgende kan vertellen: “Het oude Anaal Nathrakh heeft mij nooit echt kunnen boeien. Daar kwam in 2016 verandering in toen 'The Whole Of The Law' uitgebracht werd. Dit album, staat tot op heden in mijn top 10 van beste releases ooit. Live had ik ze nog nooit mogen aanschouwen, dus de show op 9 november in Deventer stond dan ook al maanden in mijn agenda rood omsingeld. Mijn verwachtingen lagen hoog. En achteraf volledig verkeerd. Alles in de meest positieve zin van het woord uiteraard.

Daar waar ik verwachte dat ze een statische show zou weggeven, werd al snel plaatsgemaakt voor een dynamisch, interactief en bovenal een hilarisch optreden. De band opent met het onlangs uitgebrachte 'Obscene As Cancer' en zet daarmee gelijk de toon van de avond. Hard, alles vernietigend en onvermijdelijk. En toch weet front-man Dave Hunt (hier als V.I.T.R.I.O.L.) het geweld te begeleiden door middel van komische tussenpraatjes. Voor 'Hold Your Children Close And Pray For Oblivion' wordt dan ook de eerste stagediver het podium opgeroepen (read: omgekocht met een alcoholische versnapering). De sfeer in de zaal zit er goed in, net als het geluid en het licht. Toch klaagt één van de bandleden over de felheid van de belichting. Na een verkeerde track aankondiging, een hoop grappen tussendoor staat de band tijdens 'Foreward' dan ook praktisch in het donker te spelen. Wat normaal voor irritatie zou zorgen, draagt het tijdens deze show des te meer bij. De helft van de zaal staat inmiddels flink te headbangen and 'air machinegun' te bespelen. De band walst nog een half uur lang over het publiek heen en onder luid encore geroep verlaat de band het podium na de laatste track. Geen encore, en stiekem ben ik hier blij om. De set was intens, maar zeer bevredigend.

Dit is waar je voor komt bij Anaal Nathrakh. Een dosis bruutheid die je volledig vertrapt en even alles doet vergeten. Moe maar voldaan verlaat ik de zaal. Tijd om op te laden voor de volgende AN show, die plaatsvindt tijdens het Netherlands Death Fest in mei volgend jaar. Foreward!“

<< vorige volgende >>