Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Vader, Entombed A.D., The Modern Age Slavery & Hellavista

Rotterdam Baroeg 11 januari 2018

Vader en Entombed A.D., twee bands die hun strepen meer dan hebben verdiend in death metal. Vader loopt al dertig mee en Entombed A.D. (in deze formatie of als simpelweg Entombed) heeft mede een hele stroming helpen opzetten met dat kenmerkende gitaargeluid. Beide bands geven je altijd waar voor je geld en touren nu samen door Europa. Op dit deel van de tour nemen ze Italiaans talent mee in de vorm van The Modern Age Slavery (vanavond zelfs hun laatste optreden van de tour) en het Zwitserse Hellavista. En dan is daar de gouden regel: als Vader langskomt voor een optreden, dan moet je gewoon gaan.

Door: Berto

Helaas was ik te laat voor het optreden van Hellavista door verkeer en werk. Waarom ook vier bands op een doordeweekse avond? The Modern Age Slavery is een van de Italiaanse getalenteerde bands die de metal veroveren. Samen met Hour Of Penance en Fleshgod Apocalypse geven zij Italië een gezicht in de scene, al blijft The Modern Age Slavery wel iets achter in populariteit. Hun strakke, soms aan Nile refererende death metal, is erg intens en de heren laten dit live ook zien en horen. Strakke uitvoeringen van songs van al hun albums spelen de zaal een beetje murw, door de ondoordringbare muur van geluid. Hun moderne sound is helemaal top, maar het is een ondoordringbare muur die weinig ruimte tot ademen geeft. Lekker voor een paar nummers, maar dan moet ik toch even naar de bar.

Entombed A.D. is natuurlijk gewoon Entombed en alle gerechtelijke zaken die hebben gediend om tot deze naam te komen interesseren me niet echt, maar de muziek laat het gewoon horen. Hier staat een van de grondleggers van de Scandinavische death metal. Zanger Petrov is al lichtelijk aangeschoten voor hij het podium op komt, maar dit past bij hem ,want hij presteert absoluut op niveau. Zijn aanstekelijke lach en barpraatjes maken hem een sympathieke voorganger en hij krijgt de zaal dan ook moeiteloos mee. De band, bestaande uit meerdere ex-leden van de originele Entombed, laat weten dat het hun menens is en dat zij eigenlijk nooit zijn weggeweest. Nieuwe songs als ‘Fit For A King’ gaan prima samen met oudjes als ‘Wolverine Blues’ en ‘Left Hand Path’. Live komen de songs van de band nog meer tot leven en krijgen zelfs nog meer groove, dus de zaal is ook niet meer te houden, van begin tot eind. Visueel is de bassist ook iemand die opvalt, want iedere keer als hij staat te headbangen vliegt zijn lange haar omhoog en blijft hangen aan het plafond. Broertje van Rapunzel denk ik.

Vader is een volhouder van jewelste. De band gaat al 30 jaar mee in het extreme genre en om dat te gedenken spelen ze van zo’n beetje elk album wel een nummer. Van ‘De Profundis’ via ‘Litany’ naar het afsluitende nummer ‘Triumph Of Death’ van ‘Tibi Et Igni’. Vader speelt altijd een gewonnen wedstrijd, zeker in Baroeg waar ze al ettelijke malen hebben gespeeld en het is kenmerkend voor zanger en bandleider Peter dat hij dat ook aanhaalt en Rotterdam uitvoerig bedankt voor alle steun gedurende hun carrière. De band is gedreven bezig en met name gitarist Spider gedraagt zich op het podium als een jonge god. Dertig jaar actief als band en dan helaas maar een uurtje speeltijd, maar zo werkt dat tegenwoordig met die packages en dubbele headliners. Veel klassiekers en zelfs een nummer of twee dat de band bijna nooit heeft gespeeld (titels ben ik even kwijt) maken het weer een lekker avondje Vader. ‘Black To The Blind’, ‘Kingdom’, ‘Epitaph’ en ‘Cold Demons’ komen allemaal voorbij, zijn allemaal bekend bij het publiek en dus gaat de zaal uit de bekende stekker tijdens vrijwel ieder nummer. Ik zeg: geslaagde avond en op naar het nieuwe album in 2019 en natuurlijk weer een nieuwe tour.

<< vorige volgende >>