Listen live to Radio Arrow Classic Rock

The Difference & This Can Hurt

JC Kubiek - Eeklo (België) 11 maart 2018

The Difference is een band die het verschil maakt! Sinds halverwege de jaren negentig timmeren ze al aan de weg en bieden ons sindsdien solide uptempo heavy metal met enige duistere doominvloeden, sterke composities en een energieke liveshow. Voor dat laatste waren we op zaterdag 3 november naar Eeklo afgezakt waar de sympathieke, getalenteerde band een releaseshow gaf voor hun derde album ‘Insignificant’. Vanaf die dag verkrijgbaar tijdens optredens of via de band!

Door: Vera

Fotograaf: Vera

The Difference had er alles aan gedaan om er een onvergetelijke avond van te maken! Eerst was er een receptie met exquise hapjes en drankjes, even na achten begon het muzikale feest, waarbij This Can Hurt de aanwezigen mocht opwarmen. Deze eerste kennismaking beviel ons erg goed. This Can Hurt speelt opzwepende alternatieve rock, ze hebben een puike zanger en muzikaal zat alles ook snor. De link met de hoofdvogel vanavond is dat we de vroegere bassist van The Difference Dirk De Kesel in hun rangen treffen.

band imageDe zaal is flink volgelopen – ook al zijn er in november overal ten lande enorm veel concerten – wanneer de vijfkoppige band uit Meetjesland er de beuk inzet met ‘Delirious’ en ‘Buried In The Past’, beiden van vorig album ‘When Light Uncovers Grey’. Het geluid zit meteen goed en zal heel de avond kraakhelder zijn. The Difference besteedt daar extra aandacht aan, alsook aan een verzorgde lichtshow. Zoals steeds steelt Gerd Hanssens de show met zijn warmhartige,krachtige stem die bij momenten aan Bruce Dickinson doet denken, maar ook in een vervaarlijke (steeds zeer tijdelijke) grom kan overgaan. De mimiek en podium présence is hierbij zeer episch. Natuurlijk krijgen we vanavond een flinke portie nieuw materiaal voor het eerst live te horen. Achtereenvolgens genieten we van het atmosferisch startende ‘From Beyond The Sun’, ‘Children Of The North’, ‘Tears Of The Earth’ en ‘Inside The Labyrinth’. Daarbij is het gitaarwerk van Steven van Hyfte en Ruben Dhaene werkelijk oorstrelende kunst. Fijnzinnig accenten leggen waar nodig, de vaart erin houden anderzijds. Je merkt dat hier een band met veel ervaring en maturiteit aan het werk is en dat zelfs in de nieuwe songs, welke ook voor hen vanavond waarschijnlijk een uitdaging vormen. Het publiek reageert heel enthousiast en sluit de band in de armen. Helemaal uit de bol gaat men tijdens oudere songs als ‘Darkest Of All Times’ en ‘Dying In Vain’. De versie van ‘Dead Man Walking’ live is imposant! Drie mannen met trommels stappen het podium op, zij produceren de rollende drums, terwijl de doodsklok weerklinkt. Gerd verschijnt in een alles verhullende zwarte cape op het podium en zingt op morbide wijze dit aangrijpende nummer samen met zangeres Tilly Haertjens. Wat een mooie break! Vervolgens is ‘Under Crimson Skies’ één van de langere songs van ‘Insignificant’ en daarin kunnen we volop genieten van vele muzikale hoogstandjes, zodat het terecht is dat men ook al eens een progressief randje toedicht aan deze band. Openingstrack van het album ‘The Hunger’ en de reeds eerder uitgebrachte single ‘Walls’, waarvoor een mooie clip gemaakt is, vormen de uitsmijters van de set. Nogmaals wordt het duidelijk wat een sterk album The Difference gemaakt heeft! Als bisnummer wordt ‘Awakening’ van stal gehaald en dat kunnen we gerust een klassieker onder de fans noemen en er wordt dan ook uit volle borst meegezongen met de emotievolle tekst. Na deze stuwende apotheose worden er foto’s genomen van de band met het publiek en gaan alle handen (uit dankbaarheid ditmaal) de lucht in. Heerlijke avond van een topband!

<< vorige volgende >>