Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Vader & Entombed A.D.

Helmond De Cacaofabriek 11 augustus 2018

Als de Poolse meesters van de death metal je hometown aandoen voor een clubshow, hoef ik natuurlijk niet lang te twijfelen. Daar wil ik bij zijn. Ik had er sowieso bij willen zijn trouwens, waar het optreden ook plaats zou vinden, want toen ik de band in juni op Graspop voorbij zag razen, was ik erg onder de indruk geweest. De mannen rondom Peter Wiwczarek bevestigden voor mij hun status nogmaals: Vader is nog steeds relevant. En als ze dan samen met Entombed A.D. naar Helmond komen ben ik helemaal enthousiast.

Door: Wim S.

Ik ben niet zo van de packages die metalbands vaak aanbieden. Vandaag is het ook weer zover. Maar liefst vier bands krijg je voorgeschoteld (als je zou willen) en de eerste staat dan ook al om 19.00 uur op het podium. Dat werkt dus niet. Voor niemand. Ik kan dan ook niets zeggen van Hellavista en Infernum omdat die bands te vroeg op het podium stonden voor mij. Ik mis zelfs ook het eerste deel van Entombed A.D. want die staan als derde band al om 20.45 uur geprogrammeerd. Als ik binnenkom hoor ik de heerlijk lompe geluiden van de band al uit de speakers knallen. Wat klinken ze heerlijk hard. Onze vriend L.G. Petrov maakt – zoals wel vaker – weer een enigszins verwarde indruk. Ik weet niet goed of die man nou gek is of geniaal. Of beiden wellicht? Dat is maar hoe je zijn performance ervaart. Ik vind hem wel vermakelijk maar zingen kan hij natuurlijk niet; de geluiden die hij uit zijn strot krijgt worden elk jaar minder. De gitaren van Entombed A.D. halen het ook niet bij het vuige geluid van de oorspronkelijke Entombed line up, maar dat is misschien ook wel wat veel gevraagd. De band brengt wel enthousiasme over en dat werkt aanstekelijk; de band krijgt de zaal echt wel aan de gang, zeker als klassieke tracks als ‘Wolverine Blues’ (wat blijft dat toch een vet nummer) en ‘Revel In Flesh’ de zaal in worden geslingerd. Eerlijk is eerlijk: het meer recente werk van Entombed A.D. is ook van mindere kwaliteit dan de oude werk. Een aardige show dus maar niet groots.

Groots is vervolgens wel het intro en de opkomst van Vader. In mooi groen licht staat de band in de startblokken om na het indrukwekkende, lange intro er ongenadig lekker in te hakken met ‘Dark Age’. Het geluid is niet meteen 100% - sterker nog, na het einde van ‘Dark Age’ valt de stroom even 3 seconden helemaal weg, zodat de band in het pikdonker staat en Peter keihard ‘godverdomme’ de zaal in schreeuwt – maar tijdens het volgende ‘Vicious Circle’ klinkt het al helemaal geweldig. Het duurt niet lang of alle aanwezigen hebben door dat Vader beschikt over één van de beste metal drummers van dit moment. Mijn hemel, wat kan die James Stewart drummen. De helaas veel te vroeg overleden (mede)oprichter van de band Krzysztof Raczkowski (Doc) was een nagenoeg niet te vervangen drumbeest, maar deze James flikt het ‘m toch. De man heeft een geweldige drumkit – dat wordt uitversterkt door maar liefst 18 kanalen (!) en hij bespeelt het instrument op briljante wijze. De meest snelle en complexe passages worden gespeeld zonder dat zijn bovenlichaam beweegt. Hij doet dat dus in alle rust. Zo ontzettend knap. En Peter heeft het zichtbaar naar zijn zin; hij lult op vriendschappelijke wijze met het publiek en glundert elke keer weer wanneer hij een aankondiging doet en deze met luid gejuich wordt begroet. De band speelt op chronologische wijze tracks van verschillende albums, waarbij natuurlijk alle publieksfavorieten voorbij komen. Zo krijgen we een knallend vette uitvoering van ‘Epitaph’ van het ‘Revelations’ album en een strakker dan strak gespeelde versie van ‘Prayer To The God Of War’ van ‘The Empire’. Headbangen is dan gewoon verplicht. God, wat zijn dat toch heerlijk hakkende songs. Of wat te denken van het nog steeds vette ‘Back To The Blind’ of het inmiddels vertrouwde ‘Sothis’? En of dat nog niet genoeg is sluit de band af met mijn favoriete track ‘Triumph Of Death’. Vader staat al meer dan 30 jaar op de podia over de hele wereld en doet dat avond na avond met volle inzet. De band en haar crew neemt de business serieus en waarschijnlijk is dat de reden dat de band nog steeds bestaat. Genieten was het. Vader. Uit Polen. Death Metal van het allerhoogste niveau.

band image

<< vorige volgende >>