Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Armored Saint

Hengelo Metropool 11 februari 2018

Daar waar onkruid niet vergaat, daar vergaat soms de behoefte aan een degelijk rock-/metalconcert ook niet. Aangewezen partij? Die is te vinden tussen de nimmer teleurstellende bands als Obituary, Judas Priest, het latere Motörhead, Saxon of het ook nooit versagende Armored Saint. Na de pauze een aantal jaren terug, komen ze regelmatig langs en elk optreden is van prima kwaliteit en soms van de buitenklasse. De enigszins recente show als voorprogramma van Queensrÿche was van het eerste, de show van vanavond was overduidelijk de tweede.

Door: Hendrik Attema

Fotograaf: Hendrik Attema

Wanneer Armored Saint in Europa is, dan is een optreden in Nederland een zekerheid. Sinds het Europese debuut op Dynamo Open Air in 1989 is er een band tussen band en land en die wordt ook telkens benadrukt door John Bush. Tijdens het optreden vanavond, dat in het teken staat van ‘Symbol Of Salvation’, is het Bush die op (on)verwachte momenten aan die verbondenheid refereert. “March Of The Saint” is dezelfde aftrap als toen en later volgt de introductie van ‘Symbol Of Salvation’. Van die plaat wordt meestal een bloemlezing gepeeld die vaak beperkt is tot het klassieke openingstrio songs. ‘Reign Of Fire’, ‘Dropping Like Flies’ en ‘Last Train Home’ behoren tot de klassiekers die elke zichzelf respecterende metalhead moet kennen. Als het derde nummer hiervan klaar is, staan band en zaal heerlijk ontspannen te genieten.

band image


Daarna is het de beurt aan ‘Tribal Dance’ dat, net als de meeste van de volgende songs, amper gespeeld wordt. Het is wel de kapstok voor John om eens van wal te steken over die Nederlandse band die een nummer met dezelfde titel heeft gemaakt. Het is dan confronterend om een paar bezoekers ‘2Unlimited!’’ te horen schreeuwen. Waarop John enigszins verbaasd vraagt: “You know 2Unlimited? I loved them…and not just for the music!”. Nee, dat zal wel vanwege Anita Doth geweest zijn. Maar goed, of het nu 2Unlimited is, of Golden Earring, Focus of Urban Dance Squad, men kent zijn Nederlandse klassiekers. De band zelf gaat inmiddels vrolijk verder met ‘Symbol of Salvation’. Zo horen we een kippenvel tribute aan David Prichard alvorens de b-kant (‘Flip the record!’) begint met het titelnummer en onverwacht prijsnummer ‘Hanging Judge’. Bizar goed en een opmaat voor de eindsprint richting ‘Spineless’. Nog zo’n bijna vergeten klasbak. Het toont aan dat het voor sommige platen zeker geen straf is om deze van A-Z te horen in een live-setting. Daar waar het bij bijvoorbeeld ‘Master Of Puppets’ of ‘Dark Side Of The Moon’ een hele zit kon zijn, was het vanavond voorbij vóór ik het doorhad en me geen moment verveelde. De tijdloze strot van John Bush, de prima ritmesectie van Gonzo en Joey Vera en het flitsende gitaarspel zorgen ervoor dat Armored Saint wederom bewijst een klasse apart te zijn. Vanavond voor een goed gevulde zaal met een paar honderd man en in 2019 op Dynamo MetalFest voor een veelvoud daarvan. Nu al een reden om daarvoor een ticket te scoren.

<< vorige volgende >>