Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Eric Martin & Chris Bay

Amsterdam Melkweg 27 september 2018

Eric Martin is het meest bekend als de zanger van Mr. Big. Deze band, en Martin zelf als solo artiest, zijn vooral ’Big In Japan’. Deze tournee leidt hem echter langs de kleine zalen in Europa. Eén van de haltes is de Melkweg in Amsterdam.

Door: Wim R.

Fotograaf: Wim R.

Het is verrassend te noemen dat zanger Eric Martin tijdens zijn omvangrijke ‘unplugged’ tour in Amsterdam neerstrijkt, en met name dat de show plaatsvind in de Melkweg, een zaal waar de laatste jaren helaas nog maar weinig melodieuze rock acts langskomen. Het optreden vind plaats in de bovenzaal, waar om en nabij 75 liefhebbers op deze donderdagavond aanwezig zijn. Een schril contrast met de shows die Martin solo of met Mr. Big geeft in bijvoorbeeld Japan. Daar is het befaamde Budokan theater in Tokyo steevast uitverkocht.

band image


Martin heeft ook een voorprogramma meegenomen in de vorm van Chris Bay. Klinkt Engels, is ie niet. Bay is een volbloed Duitser en in het dagelijks leven zanger van de Duitse power metal band Freedom Call, de Germaanse equivalent van Manowar. Begin dit jaar bracht Bay een solo plaat uit met opgewekte, commerciële rocksongs, getiteld ‘Chasing The Sun’. Verre verwijderd van de muzikale en epische krachtpatserij van Freedom Call. Zo ook zijn show deze avond. Met een grote dosis vriendelijkheid, nederigheid en humor staat Bay op de planken. Hij waagt zich zelfs aan enige zelfspot als hij zijn eigen materiaal met dat van Freedom Call vergelijkt. Je zou bijna vergeten dat je met een Duitser te maken hebt. De setlist bestaat uit songs van zijn soloplaat en bewerkte versies van Freedom Call nummers. Hierbij begeleidt Bay zich zelf, niet onverdienstelijk, op gitaar. Het publiek kan het allemaal wel waarderen en Bay verlaat het podium dan ook onder applaus, knappe prestatie.

band image


Na een pauze van dertig minuten beklimt Eric Martin het podium. Hij wordt bijgestaan door de Engelsman Dave Cotterill (onder andere ex-Demon). Het wordt al snel duidelijk dat de twee heren goed op elkaar zijn ingespeeld en hun stemmen elkaar mooi complimenteren. Er staan hier dan ook twee krasse knarren op het podium, al zou je Martin zeker niet de zestig jaar geven die hij al is. Hij oogt af en toe nog steeds als een ondeugend kereltje. Ervaren als Martin is, weet hij het aanwezige publiek snel voor zich in te nemen. Bij shows van mr. Big is Martin niet echt een spraakwaterval, vanavond is hij op stoom. Op een gegeven moment voelt het als een mix van muziek en stand up comedy. Vooral de anekdote dat zijn eerste vrouw hem eerst nog kon bekoren als zij ‘Yeehaw’ riep in de slaapkamer, maar naarmate het huwelijk vorderde, het hem meer als ‘I-aaa’ van een ezel in de oren klonk, is vermakelijk. Maar muzikaal was alles ook dik in orde. Een mooie ode aan Pat Torpey, de, dit jaar overleden, drummer van Mr. Big, in de vorm van ‘Take Cover’ en ‘Just Take My Heart’ waren enkele hoogtepunten. Martin werkt zich twee uur in het zweet, waarbij solonummers worden afgewisseld met bekende en minder bekende Mr. Big nummers. De man blijkt over een onverwoestbaar en kenmerkend stemgeluid te beschikken. Alleen die Elvis Costello cover had achterwege mogen blijven. Het onvermijdelijke toegift is ‘To Be With You’, de mega hit die Martin met Mr. Big had. Maar dan wel meteen in drie versies; een country versie, een militaristische oostblokversie en de reguliere uitvoering. Zo kon Martin zich hierna, zoals hij tijdens de show gekscherend vertelde toen hij het over diva gedrag had, door zijn tourmanager Mirko naar de bus laten dragen met een tevreden gevoel.

<< vorige volgende >>