Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Europe & King King

Tilburg 013 26 september 2018

Net als goede wijn lijkt de Zweedse melodieuze rock-formatie Europe gedurende de jaren alleen maar beter te worden. De laatste platen van de heren waren absoluut de moeite meer dan waard en ook hun live-shows bieden altijd het nodige spektakel. Wat dat betreft stond het vorig jaar bezochte Cityrock Festival nog vers in het geheugen, waar Europe wederom aantoonde veel meer te zijn dan de poprock-formatie die met ‘The Final Countdown’ een wereldhit scoorde. Natuurlijk moest ondergetekende er dan ook bij zijn toen deze klasbakken de 013 in Tilburg aandeden en de goed gevulde zaal bewees dat er veel meer mensen precies zo over dachten.

Door: Sjak

Fotograaf: Hans Lievaart

Voordat Europe het podium zou betreden was de uit de UK afkomstige formatie King King de eer gegeven om het goed opgekomen publiek op te warmen. Eerlijk gezegd kende ik de band totaal niet en verwachtte ik er ook niet al te veel van, maar ik werd even op niet mis te verstane wijze op mijn nummer gezet. De heavy bluesrock van dit viertal greep me vanaf de eerste seconde bij mijn strot en ik kan me niet heugen dat ik ooit zo’n onderhoudend voorprogramma heb gezien. De hammond orgel- en piano-partijen van Jonny Dyke zorgden voor een zeer aangename basis waaroverheen zanger/gitarist Alan Nimmo kon excelleren. En dat deed hij zowel vocaal als op de zes snaren! Zijn zang was erg overtuigend en ook tijdens de vele en lange gitaarsolo’s liet hij horen een briljant muzikant te zijn. Nummers zoals ‘Rush Hour’ en ‘Stranger To Love’ klonken echt fantastisch, maar eigenlijk gold dat voor de gehele set. Ik moet dan ook zeggen dat ik enorm genoten heb van deze briljante band. Hopelijk komen ze snel terug voor een headliner tour, want dit magistrale materiaal wil ik nog wel vaker horen…

band image


Natuurlijk kwam het overgrote gedeelte van de aanwezigen voor Europe en die bewezen andermaal dat ze over uitstekend song materiaal beschikken, wat ze ook nog eens op een zeer overtuigende wijze op het podium neerzetten. Vanaf opener ‘Walk This Earth’ ging het publiek helemaal los en had Europe de zaal in no-time veroverd. Het geluid was dan ook nagenoeg perfect, waardoor het toch al zo sterke song materiaal geweldig klonk en ook de vijf bandleden zelf bleken in topvorm te zijn. De stem van zanger Joey Tempest heeft gedurende al die jaren nog steeds niets aan kracht ingeboet en ook zijn rol als frontman wist hij op een overtuigende wijze in te vullen. Joey’s opmerking dat iemand backstage hem een “mafkees” had genoemd en zijn opvolging daarop wist bij velen (terecht) een glimlach op het gezicht te toveren en vormde een leuke afleiding binnen de prima set.

band image


Voor een band met zo’n grote historie als Europe is het altijd lastig om een set-list samen te stellen, daar je altijd iemands favoriete nummers weg moet laten, maar op deze avond had men zeker een prima verzameling songs uitgekozen om ten gehore te brengen. De hit ‘Rock The Night’ werd aangegrepen om het publiek mee te laten zingen, maar het waren vooral ‘Hole In My Pocket’, ‘Sign Of The Times’, de prima gezongen ballad ‘Carrie’, het nog altijd fantastische ‘Scream Of Anger’ en ‘Superstitious’ die erg veel indruk maakte, al dient te worden gezegd dat het gehele optreden van grote klasse was. Vooral gitarist John Norum kon zich heerlijk uitleven en hij liet andermaal horen tot de absolute top te behoren, zeker in het instrumentale ‘Vasastan’. Na ‘Superstitious’, waarin overigens nog een heerlijke stukje ‘No Woman No Cry’ in verwerkt zat, verliet de band het podium, maar natuurlijk werden ze teruggeroepen voor de noodzakelijke toegift.

Nadat men eerst het prima ‘Cherokee’ had vertolkt, werd het bekende keyboard-deuntje ingezet en werd natuurlijk afgesloten met de monster-hit ‘The Final Countdown’, waarna de vele aanwezigen in volle tevredenheid de reis huiswaarts konden aanvangen. Ook op deze avond in Tilburg was het Europe optreden van grote klasse en liet men op bijzonder overtuigende wijze horen dat men veel meer is dan dat bandje van ‘The Final Countdown’….een ronduit weergaloze show!

<< vorige volgende >>