Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Elephant Tree, Mothership & Stoned Jesus

Nijmegen Doornroosje & Merleyn 22 september 2018

Erg mooi zo’n stoet met vrachtwagens, waaronder voertuigen die ook in musea staan. Deze truckrun die vanavond bij mij in de buurt langs ging, zorgde er echter wel voor dat ik wat vertraging opliep en zodoende pas een ruim halfuur na aanvang bij Doornroosje aankom.

Door: Cor

Fotograaf: Paul Hendriks

De zaal is uitverkocht en wanneer ik de volle zaal binnenloop, draaien de achterste bezoekers zich net om, en lopen de zaal uit voor een bezoek aan de bar in de foyer, de wc of de rookruimte. Goed, Elephant Tree had ik dus net gemist; jammer. Even een biertje scoren een snelle blik in de merchandise stand, en ik hoor al weer lawaai uit de zaal. De planning leek me krap, maar het ombouw ritueel is inderdaad in sneltreinvaart gedaan.

De eerste klanken van Mothership denderen door de zaal. Het powertrio heeft er zin in; zowel muzikaal als qua podiumuitstraling slaat de vlam in de loodzware gietijzeren pan en vliegen de vonken er af. De heerlijke logge repeterende riffs en gierende gitaren worden mooi gecombineerd met de afgewisselde zang van de gebroeders Juett. De mannen hebben het ook als bands onder elkaar samen op toer schijnbaar erg gezellig, getuige de lovende woorden over en weer en dit ook uitgedrukt in gastoptredens;Igor van Stoned Jesus komt een liedje meedoen en de bassist en gitarist van Elephant Tree zetten een heerlijk stukje ‘Goodmorning Little Schoolgirl’ in overdrive neer tezamen met Mothership. Deze heerlijke uitvoering was toch wel een van de hoogtepunten van de avond. Van Mothership zelf was de hele set gewoon erg goed te noemen, ondanks de relatief weinig aanwezige psychedelica, maar de monsterachtig goede uitvoeringen van ‘Cosmic Rain’ en ‘Angel Of Death’ waren wel heel erg smaklelijk. Ook zeker noemenswaardig is weer het geluid; misschien na Vredenburg het beste live geluid van ons land! Nog steeds valt op dat het geluid weliswaar hard genoeg is om als luisteraar het gevoel te hebben bij een rock concert te zijn, maar er hier toch niet echt zware gehoorsbescherming nodig is om nog lang van muziek te kunnen blijven genieten. Zelfs de niet te gemakkelijk te mixen muziekjes van vanavond en de additionele muzikanten die zomaar ten tonele verschijnen hebben ook niet voor verstoring van een bijna perfect live geluid gezorgd.

band image


Als headliner en afsluiter van de stoner bands kwam vanavond het uit Oekraïne afkomstige Stoned Jesus het podium op. Ik was nog niet echt bekend met deze band, maar had mijn huiswerk wel gedaan en van tevoren wat muziekjes beluisterd. De behoorlijk technische en toch vaak verbazingwekkend toegankelijke stoner variant deed me ook live aan een mix van Queens Of The Stone Age, een beetje Belgenrock in de lijn van dEUS en een vleugje Sonic Youth denken. De mannen laten duidelijk merken hun instrumenten te beheersen en overtuigen me zeker met zowel hun spelniveau en muziek als de bevlogen presentatie. Het publiek is het ook met me eens; het mij tot voor kort mij onbekende nummer ‘I’m The Mountain’ wordt luidkeels meegezongen. Tijdens dit nummer laat de band trouwens ook weer een stukje vakmanschap zien; niet alleen wordt het nummer erg goed neergezet, maar een gebroken gitaarsnaar wordt ook mooi opgevangen door een korte instrumentale improvisatie (en snel verwisseld!). Alle bands hadden volledige speeltijd dankzij de supersnelle podium ombouwers, maar de optredens waren omgevlogen; avond geslaagd dus! Ook heb ik van Stoned Jesus, waarvan ik nog niets in de kast had staan, direct maar een paar stuks vinyl heb meegenomen. Thuis nog maar even nagenieten.

<< vorige volgende >>