Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Kamelot, Maiden United & Leaves’ Eyes

Tilburg 013 14 september 2018

De Amerikaanse progressieve metal formatie Kamelot heeft al de nodige uitstekende live-optredens verzorgd in Brabants rocktempel 013 en ook op deze bijzondere avond was de grote concertzaal stijf uitverkocht. Zo’n drieduizend mensen vanuit alle windstreken hadden de weg naar Tilburg gevonden om de deelgenoot te zijn van de DVD-opnamen die er van dit optreden gemaakt zouden gaan worden. En zoals verwacht zou Kamelot andermaal een weergaloze show neerzetten…

Door: Sjak

Fotograaf: Hans Lievaart

Voordat de headliner zich het podium toe ging eigenen, mochten Leaves’ Eyes en Maiden United de bomvolle zaal opwarmen. Om klokslag zeven uur trapte eerstgenoemde band de avond af en zouden ze gedurende zo’n vijfentwintig minuten het publiek vermaken met hun erg aanstekelijke song materiaal. Het duo Alexander Krull en Elina Siirala nodigden de aanwezigen veelvuldig uit tot meezingen en meeklappen en daar werd in grote getale gehoor aan gegeven. De setlist bestond dan ook uit heerlijke uptempo nummers en met name opener ‘Sign Of The Dragonhead’, ‘Across The Sea’ en het uiterst vrolijke ‘Riders On The Wind’ konden op veel bijval rekenen. De band speelde superstrak en met name zangeres Elina Siirala klonk erg indrukwekkend. Als dit een voorbode moest zijn voor hetgeen we nog voorgeschoteld zouden krijgen, kon de avond in ieder geval al niet meer kapot, want Leaves’ Eyes zette een erg overtuigend optreden neer.

band image


Na de prima performance van Leaves’ Eyes mocht Maiden United met zijn akoestische versies van Iron Maiden materiaal de zaal voor zich proberen te winnen. Op voorhand vond ik het een vreemde en zeker ook een gedurfde keuze om deze band in het voorprogramma van het Kamelot feestje te zetten, want dit akoestische intermezzo was nu niet echt geschikt om gigantisch uit je plaat te gaan, maar resulteerde meer voor een ingetogen luistersessie. Dat neemt echter niet weg dat Maiden United wel degelijk indruk maakte met hun gewaagde setlist, want als je durft te openen met de monster-compositie ‘Empire Of The Clouds’ heb je wel ballen. Het publiek wist dit dan ook wel te waarderen en met name de bijdrage van zanger Wudstik was erg goed te noemen. Niet alleen als zanger maar ook als frontman wist hij het publiek voor zich te winnen middels de nodige gevatte opmerkingen. Bassist en bandleider Joey Bruers nam een paar keer het woord om het publiek uitgebreid te bedanken en zijn eigen verbazing uit te spreken in hoeverre deze als eenmalig project gestarte band in de loop der tijd enorm succesvol is geworden. Dat laatste verbaasde me overigens niet echt daar een en ander muzikaal erg goed in elkaar steekt en men op deze avond interessante versies neerzette van ‘The Evil That Men Do’, ‘Aces High’ en ‘The Trooper’. Het beste nummer had men voor het laatst bewaard, want met een prima uitvoering van ‘Wasted Years’ werd er afscheid genomen van het behoorlijk enthousiaste publiek en sloot men een prima optreden af, al kon ik me zeker voorstellen dat niet iedereen dit op de juiste waarde kon inschatten.

band image


Natuurlijk waren de ruim drieduizend aanwezigen vanavond maar voor één band gekomen en dat was hoofdact Kamelot. Een kakofonie van geluid barstte los na het doven van de zaallichten en die enthousiaste houding zou het uitzinnige publiek gedurende het gehele optreden moeiteloos vasthouden. De band trapte af met het uitstekende ‘Phantom Divine’, waarin meteen het eerste gastoptreden van de avond te noteren viel. Once Human zangeres Lauren Hart was namelijk aanwezig om op een bijzonder fraaie wijze de screamy vocalen op dit nummer voor haar rekening te nemen. Zowel visueel als qua muziek was dit een uitermate fraaie opening van de set, maar er zou nog veel meer moois volgen, zoals het aanstekelijke ‘Rule The World’, ‘Insomnia’ en When The Lights Go Down’ om er maar een paar te noemen. Frontman en zanger Tommy Karevik was in ieder geval uitstekend bij stem en dus was het optimaal genieten van het geboden materiaal. De band leek zelf ook verbaasd te zijn over zo’n enthousiaste respons van het aanwezige publiek want na elk nummer brak er een orkaan van geluid los en werd continu de bandnaam gescandeerd.

band image


Tijdens ‘My Confession’ werd de band ondersteund door een drietal violistes en een celliste, wat het nummer nog net dat beetje extra cachet gaf. Een absoluut hoogtepunt in de set was Tommy’s duet met de bijzonder chic geklede en erg goed zingende Delain-zangeres Charlotte Wessels tijdens de ballad ‘Under Grey Skies’. Het ene hoogtepunt was nog niet achter de rug of het andere diende zich alweer aan, want ‘Ravenlight’ (met producer Sascha Paeth als gastgitarist) en zeker ook ‘March Of Mephisto’ met Arch Enemy-shouter Alissa White-Gluz als gast behoorden tot het beste wat deze avond te bieden had. Alissa liet trouwens even horen dat ze veel meer te bieden heeft als de gruntzang die ze normaliter bij Arch Enemy hanteert, want ook haar cleane vocalen klonken prachtig. Alissa zou trouwens nog een aantal malen terugkeren en wel tijdens ‘Sacrimony (Angel Of Afterlife)’ samen met Amaranthe zangeres Elize Ryd en tijdens de toegift ‘Liar Liar’. Tijdens ‘Here’s To The Fall’ waren de mensen zanger Tommy Karevik even kwijt, maar hij bleek naar het midden van de zaal verhuisd te zijn om daar zijn meesterlijke vocalen op de aanwezigen af te vuren. ‘Burns To Embrace’ (met kinderkoor) sloot de reguliere set af, waarna men nog een keer terugkwam om het al genoemde ‘Liar Liar’ ten gehore te brengen. Het gejuich van het publiek zou hierna (terecht) nog minutenlang aanhouden, daar Kamelot werkelijk een fantastisch optreden had neergezet. Ik kan dan ook niet wachten op de DVD om deze superavond nogmaals te herbeleven.

<< vorige volgende >>