Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Abbath & Baest

Leiden Gebr. de Nobel Poppodium Leiden 9 mei 2018

Abbath en Immortal, een soap die vraagt om een verfilming. Bij Lords Of Metal staat echter de muziek voorop en Abbath heeft onder zijn eigen naam een knaller van een album uitgebracht enige tijd geleden. Hij heeft al een ruime tour voor dit album er op zitten, maar heeft nog wat losse data toegevoegd voor hij de studio weer induikt, waaronder een avond in de Gebr. De Nobel in Leiden. Een optreden van Abbath is altijd de moeite waard en niet geheel onbelangrijk: er zullen ook wel wat Immortal nummers voorbij komen. Dus grepen wij deze gelegenheid aan om de man met de unieke uitstraling en de geweldige riffs weer eens te gaan zien en horen.

Door: Berto

Baest is een band die muzikaal gezien misschien niet helemaal past bij een hoofdact als Abbath, maar natuurlijk grijpen ze deze kans aan om zichzelf op de kaart te zetten. Vol overgave storten ze hun authentieke death metal met het bekende buzzsaw gitaargeluid over het publiek heen. Dit gitaargeluid is bekend geworden van bands als Entombed en Dismember en het klinkt live ook zeer goed kan ik je vertellen. Ook een band als Bolt Thrower klinkt door in de nummers heen en de verschillende tempowisselingen en rauwe sound maken dit een ideale live band. De thrash metal invloeden maken het een sound die toch de band een eigen smoel geeft en met een nieuw album (‘Danse Macabre’), een contract met Century Media Records en een vette live show gaan deze Denen een zonnige toekomst tegemoet.

Dat de black metalwereld ook niet vies is van een goede soap bewijst het verhaal rond Abbath en Immortal wel. Ik zal het hier niet nog een keer gaan uitleggen, maar als we al van een winnaar mogen spreken, dan is dat overduidelijk Abbath. Na zijn definitieve (?) loskoppeling van Immortal heeft hij een gelijknamig album gemaakt, dat beter klinkt dan menig Immortal album en op basis van dat album trekt hij momenteel volle zalen. Ook in Leiden is de zaal weer vol en aangekondigd door een enorme regen- en onweersbui komt de man zelf als eerste het podium op, onder luid gejuich. Hij verkondigd graag zelf dat het een band betreft, maar het draait alleen maar om 1 man: Abbath. De vraag die de hele avond al door de zaal gonst is dan ook “wie zijn in godsnaam die andere bandleden?” Vanaf opener ‘Count The Dead’ is het de Abbath- show, want naast zijn kenmerkende gitaarspel en dito zang, krijgt hij regelmatig de lachers op zijn hand met zijn rare teksten tussendoor. Hij bepaalt het tempo, hij bepaalt de nummers en trekt alle aandacht naar zich toe. Ook tijdens de fouten, want bij ‘All Shall Fall’ gaat hij even de mist in, maar who cares ? Hij is tenslotte Abbath. Bijna het gehele album komt langs, met natuurlijk ook een aantal Immortal klassiekers als ‘One By One’, ‘Tyrants’ en ‘The Rise Of Darkness’. Hoewel Abbath een unieke figuur is en grotendeels lekker bezig, doet hij me af en toe ook denken aan die ene man die in het park op een bankje zit, behoorlijk aangeschoten, die nietsvermoedende voorbijgangers nietszeggende woorden toeschreeuwt, geheel verblijvend in zijn eigen wereldje. Met andere woorden, de man kan een beetje doorschieten in raar gedrag (menig filmpje op YouTube bevestigt dit trouwens). Maar zijn muzikaliteit staat buiten kijf, zijn riffs krijgen hele zalen in beweging en zijn songs hebben een hypnotiserend effect dat uniek genoemd mag worden. En nog even dit: niemand mag dan weten hoe de rest van de band heet, ze verdienen wel degelijk een gedeelte van de eer, want de gehele set wordt bijna vlekkeloos gespeeld en hoewel bijna onzichtbaar, ze zijn wel degelijk debet aan het feit dat dit een zeer geslaagd optreden is geworden.

<< vorige volgende >>