Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Misery Index, Origin & Broken Hope

Rotterdam Baroeg 15 augustus 2018

Onvervalste klasse death metal wordt beter met de jaren, net als wijn. Misery Index en Origin zijn al rond de twintig jaar bezig en Broken Hope zelfs al rond de dertig jaar. Van death metal met grindcore invloeden via onvervalste technische death metal tot old school death metal, alles is vanavond samengevat in een sterke line-up. De meest recente albums van deze bands behoren tot het beste uit hun carrière en als ze dan gezamenlijk een leuk moppie komen spelen in de Baroeg, dan laten we die kans dus niet voorbij gaan natuurlijk.

Door: Berto

Opener Broken Hope zet gelijk een vette show neer. Het enthousiasme dat de band vanaf het begin ten toon spreid is besmettelijk, want de nog niet volledig gevulde zaal gaat er direct vol op. De band speelde de knetterharde death metal lekker strak de zaal in, waardoor de songs ook onderling goed te onderscheiden waren. Oud en nieuw werk werd afgewisseld en hoewel de band weinig tijd kreeg deed dit niets af aan de inzet van de band.

Origin had een probleem met de bassist, namelijk die was er niet. Als ik het goed begrepen heb zat die nog vast ergens in Oost-Europa, waardoor de band dus als drietal op het podium stond. Uiteindelijk werd de man niet eens echt gemist, want als je een drummer hebt als de heer Longstreth, dan kan je er van op aan dat alle aandacht toch op hem is gericht, waarbij zanger Jason Keyser ook de nodige moeite doet om de aandacht naar zich toe te trekken. Dat die man nog geen gecombineerde hernia/hersenbloeding heeft gekregen tijdens een concert mag een wonder worden genoemd. Wat die man aan inzet toont is echt bewonderenswaardig en ik weet uit ervaring dat dit niet een eenmalige stuiptrekking is geweest, want tot een van de krachten van de band behoren de energieke optredens, waar gitarist Paul Ryan ook nog eens fantastisch werk levert met zijn aparte manier van gitaarspelen en ondersteunende zang. Ondersteuning komt tijdens één nummer ook van iemand uit het publiek wanneer hij als “air bass guitarist” de band mag helpen. Ook nu weer een tomeloze inzet op het podium, waarbij de doven onder het publiek het verschil zeker niet zouden bemerken. De set van de band bestaat naast nieuw werk van het album ‘Unparalleled Universe’ ook uit een klassieker als ‘The Aftermath’. Gewoon weer een dijk van een show.

Misery Index is een band die bestaat uit muzikanten uit andere bekende of minder bekende bands, maar Misery Index is al die bands al in grootsheid voorbij gestreefd. Tijdens deze set spelen ze de meeste nummers van ‘Heirs Of Thievery’, met maar één nummer van het bekendste album ‘The Killing Gods’. Misschien zegt dit iets over de voorkeur van de band zelf, maar misschien ook niet en proberen we iets te zoeken wat er niet is. Als altijd ook nu weer een strak concert, met een hoofdrol voor de beide zangers Jason Netherton en Mike Harrison die allebei een lekkere strot hebben. Ook hier weer straalde de energie die de band op het podium neerzette over op het publiek en die maakt verder geen verschil tussen de diverse albums, want als er een term van toepassing is op Misery Index, dan is het wel degelijk. En ook betrouwbaar op het gebied van kwaliteit. Grindcore stukken werden moeiteloos afgewisseld met meer trashy stukken, wat de afwisseling ten goed komt en dit houdt de muziek ook interessant. En het levert de nodige moshpits op tussen de beruchte palen in de Baroeg. Na een ruim uurtje was het al weer voorbij, maar alle drie de bands hebben vandaag weer een goede prestatie neergezet en de hoge verwachtingen waargemaakt.

<< vorige volgende >>