Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Judas Priest

Tilburg 013 8 juni 2018

Tijdens de rit naar 013 bedacht ik me dat het best wel een tijd geleden was dat ik de heren van Judas Priest voor het laatst gezien had. Dat was om precies te zijn in 1987! Eh, dat is 31 jaar geleden. Goed, fotopas opgehaald, overigens alles weer tot in de puntjes geregeld door de dames en heren van 013. Dat gezegd hebbende over tot de orde van de dag. Er was geen voorprogramma gepland bij, wat we wel de goden van de heavy-metal wereld mogen noemen, Judas Priest. De heren hebben in de loop der tijd een tal van titels opgespeld gekregen, maar wat mij betreft mag je de titel ‘God’ wel gebruiken als je al ruim vijftig jaar de top van deze metal wereld weet te bestijgen en te behouden. Judas Priest deed in 2015 al eens de aankondiging dat men voorlopig de laatste show speelde, maar niets blijkt minder waar en doet men gelukkig in 2018 wederom ons land aan met hun ‘Firepower’ tour’.

Door: Hans Lievaart

Fotograaf: Hans Lievaart

Kwart over acht was het zo ver. In de afgelopen 31 jaar heeft de band nogal wat wisselingen ondergaan en ik was erg benieuwd wat de huidige bezetting voor een performance neer zou kunnen zetten. Zeker mede omdat Glenn Tipton er niet bij zou zijn. Zoals we allen wel inmiddels weten is hij met Parkinson gediagnostiseerd en heeft Glenn te kennen gegeven niet te kunnen spelen tijdens de tour: hij werd vervangen door Andy Sneap. Ook K.K. Downing heeft in 2011 de band al verlaten, maar zijn plek wordt natuurlijk al jaren prima opgevuld door Richie Faulkner.

band image


De opkomst is, zoals dat van heavy-metal goden wordt verwacht, vanaf de eerste seconden des Judas Priest. Er wordt afgetrapt met ‘Firepower’, de titel van het inmiddels alweer 18de studioalbum. Niet alleen het strakke gitaarwerk en niet te versmaden bas van Ian Hill is aanwezig, maar ook de fantastische vocale performance van zanger Rob Halford mag zeker niet worden onderschat. Na deze opening is de beurt aan ‘Ginder’ dat gelukkig direct wordt opgevolgd door de oude beesten ‘Sinner’ en ‘The Ripper’. Na deze krakers is het de beurt aan het nieuwe ‘Lightning Strike’ wat eveneens van het laatste album komt. Hierna is het weer rap terug naar vroeger en worden onze oren gestreeld met ‘Bloodstone en ‘Saints In Hell’. De nummers worden snoeihard ten gehore gebracht. Het is goed te merken dat men, gedurende de avond vordert, lekker strak in de wedstrijd komen te zitten en duidelijk is te merken dat de heren het uitmuntend naar hun zin hebben. Ook het overvolle 013 heeft het duidelijk naar de zin, mede veroorzaakt door Richie Faulkner die het publiek bespeelt met zijn spetterende gitaar werk.

band image


Ondanks de hitte verloopt de avond als een echt metal feestje. Voordat we het door hebben zijn we beland aan ‘You’ve Got Another Thing Comin’ wat vooraf werd gegaan door ‘Rising From The Ruins’, ‘Night Comes Down’, ‘Freewheel Burning’, ‘Tyrant’ en ‘Turbo Lover’. ‘You’ve Got Another Thing Comin’ wordt natuurlijk door iedereen meegezongen wat er voor zorgt dat 013 op zijn grondvesten trilt. Rob betreedt dan volledig uitgedost en zittend op een motor het podium om ‘Hell Bent For Leather’ uit te voeren zoals we dat inmiddels kennen. Tijdens het machtige ‘Painkiller’ is toch wel goed te horen dan Rob ook niet meer de jongste is en hier en daar wel mis zit. ‘Metal Gods’ wordt ingezet en zien Andy Sneaps, die de gehele show vrij onopvallend op het podium aanwezig is, verder naar achter schuiven om voor ‘the man himself’ plaats te maken. Glenn Tipton schuifelt het podium op. De gevolgen van Parkinson zijn direct te zien. Droevig, emotioneel en toch tegelijk fantastisch wat hier gebeurd. Ondanks de bedenkelijke gezondheid van Glenn staat hij duidelijk te genieten. Glenn doet niet alleen met ‘Metal Gods’, maar ook ‘Breaking the Law’, ‘No Surrender’, Victim Of Changes’ en ‘Living After Midnight’ mee. Hoe dit klonk maakte verder geen donder uit. Ook ik stond stijf van het kippenvel en kan niet ontkennen dat ook ik geëmotioneerd was van hetgeen waar ik getuige van was. Al met al hebben alle mannen van Judas Priest wederom laten zien hoe je een metal feestje moet bouwen. Niets, maar dan ook niets kan hier aan tippen.

<< vorige volgende >>