Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Loudness, My Own Ghost & Salamanda

Alkmaar Podium Victorie 20 juli 2018

Loudness geeft een concert in Alkmaar. Wie had dat kunnen denken toen ik als prille tiener in de jaren 80 de dure Japanse importplaten bij Pop-Eye op de Houttil in deze stad kocht? De band die klassiekers als ‘The Birthday Eve’, ‘Devil Soldier’, ‘The Law Of Devil’s Land’ en ‘Disillusion’ uitbracht, staat vele jaren later toch echt op het podium van de Victorie in datzelfde Alkmaar.

Door: Richard V.

Het onbekende Duitse vijftal Salamanda trapt de avond af in een vreselijk lege zaal. Er zijn hooguit 40 bezoekers in een zaal waarin 800 mensen passen. Desondanks gaan de heren er energiek tegenaan en verrassen de aanwezigen elk nummer opnieuw. Bij het ene nummer klinken ze als Marillion, daarna als Live, vervolgens als The Stranglers en daarna kregen we een mix van ska, rockabilly en poprock. Ze melden zelf dat ze geen metalband zijn en gooien er aan het eind zowaar twee dansbare nummers uit. Sympathieke lieden die wellicht ooit nog eens op Pinkpop of LowLands staan.

Na een korte pauze is het de beurt aan My Own Ghost uit Luxemburg. De zaal telt dan inmiddels zo’n 100 bezoekers maar zo te zien is niemand bekend met de twee albums die de band heeft uitgebracht. Uw recensent ook niet en te oordelen naar de muziek die werd gespeeld, heb ik ook geen enkele aandrang om die te gaan beluisteren. Dertien-in-een-dozijn rock zoals Within Temptation die slaapwandelend kan maken. De zangeres doet haar best, maar de bassist en gitarist staan erbij als ze ertoe gedwongen zijn.

Om 21.35 is de zaal gelukkig wat voller met circa 300 bezoekers en schiet Loudness uit de startblokken met ‘Soul On Fire’ van hun laatste album ‘Rise To Glory’. De mix is ronduit beroerd; de drums staan veel te hard waardoor de gitaarpartijen nauwelijks te horen zijn. Pas na vier nummers wordt de kerel achter het mengpaneel wakker en gaat de schuif van de gitaar omhoog. Van het nieuwe album ‘Rise To Glory’ krijgen we veel nummers te horen. Naast ‘Soul on Fire’ komen ‘I'm Still Alive’, ‘The Sun Will Rise Again’, ‘Go For Broke’, ‘Kama Sutra’ en het geweldige ‘Massive Tornado’ voorbij.

Na flink wat strubbelingen en line-up wisselingen, staat er vanavond gelukkig drie originele bandleden op de planken: zanger Minoru Niihara, meestergitarist Akira Takasaki en bassist Masayoshi Yamashita. De vervaarlijk uitziende drummer Ryuichi Nishida vervangt de zieke Masayuki Suzuki die op zijn beurt de in 2008 overleden Munetaki Higuchi opvolgde. Ondanks de lage opkomst doet de band zijn best om het publiek te behagen. Na een lange drumsolo sluit de band het concert wijselijk af met een reeks klassiekers zoals ‘Black Wall’, ‘Crazy Doctor’ en ‘S.D.I.’ De heren worden een dagje ouder, maar strak spelen kunnen ze nog steeds. Niihara kan het allemaal maar net aan bijbenen. Door al dat geschreeuw is zijn stem een eind versleten, maar hij houdt zich knap staande. Zijn mimiek doet nogal komisch aan, vaak lijkt hij meer een gesjeesde quizmaster dan een metal zanger. De ster van de avond is natuurlijk Akira Takasaki die nog steeds waanzinnig snel kan soleren en de ene na de andere vette riff uit zijn gitaar gooit. Kortom, Loudness was vermakelijk maar met een professional achter de mengtafel was het een leukere avond geweest.

<< vorige volgende >>