Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Guns N’ Roses, Volbeat & Gojira

Goffert Park - Nijmegen 7 april 2018

Het Europese rondje wat Guns N’ Roses vorig jaar deed langs de Europese velden en stadions beviel blijkbaar zo goed dat men er dit jaar nog een rondje aan vast heeft geplakt. Nog net geen jaar na het uitverkochte concert van 2017 stond de band op 4 juli wederom in Nijmegen op de planken. Als special guests waren dit keer Volbeat en Gojira mee gekomen.

Door: Henk

Gojira mocht het concert aftrappen voor een nog niet heel goed gevuld veld. Blijkbaar was de warmte en de mismatch met de hoofd-act de reden dat veel mensen de Franse band oversloegen. Zelf ben ik ook niet heel erg bekend met het materiaal van dit viertal. De band deed haar stinkende best om met de soms brute naar death metal neigende muziek het publiek op de hand te krijgen maar dit was gewoon het verkeerde podium voor deze wel heel erg loeistrakke band. Uiteindelijk verliet de band onder een beschaafd applaus het podium waarna het wachten was op Volbeat.

Na een korte ombouw pauze was Volbeat aan de beurt om het al iets beter gevulde Goffertpark aan de boogie n’ roll te krijgen. Twee jaar eerder zag ik de band hier ook, destijds als headliner op Fortarock. Had men toen de beschikking over een fantastisch geluid en hun eigen podium was dat vandaag helemaal anders. Het geluid was bij opener ‘The Devil’s Bleeding Crown’ volkomen waardeloos en van het podium moesten ze het deze keer ook niet hebben. Gelukkig werd het bij ‘Lola Montez’ al wat beter en vanaf ‘Sad Man’s Tongue’, wat opgedragen werd aan Johnny Cash, zat het geluidstechnisch wel goed. Toch was Volbeat niet die machine die we kennen en dat merkte Michael Poulsen op een gegeven moment ook op door te stellen dat het publiek vandaag een “tough crowd” was. Niet zo gek als je bedenkt dat de grootste meute natuurlijk voor de headliner komt en Volbeat maar voor lief neemt. De band vergat niet het beste en tevens titelnummer van de laatste cd ‘Seal The Deal’ te spelen en sloot af met een furieuze versie van ‘Still Counting’. En daar was die machine dan opeens toch nog in de hete Nijmeegse zon.

Als rond half acht een helikopter komt overvliegen is het duidelijk dat Guns N’ Roses in aantocht is. Het Goffertpark is wederom volledig vol gestroomd alhoewel het bordje “uitverkocht” niet op de deur zal hebben gehangen. De band trapt af met ‘It’s So Easy’ en stoomt meteen door met ‘Mr. Brownstone’. Het geluid is perfect, het vuurwerk vliegt gelijk in de lucht en de zon schijnt. Wat wil een mens nog meer. Nou misschien een beetje interactie met het publiek maar dat duurt heel lang voordat Axl een woordje voor menigte op het veld over heeft. Maar de band is in vorm, straalt onderling ook wel plezier uit al lijkt Axl de rest van de band toch nog steeds te negeren. Verassingen in de setlist zijn er nauwelijks of het zou de Velvet Revolver cover ‘Slither’ moeten zijn die door Axl zeer goed gebracht wordt. Daarnaast is het natuurlijk een beetje gek om Slash en Duff de nummers van ‘Chinese Democracy’ te horen spelen aangezien ze daar zelf nul bijdrage aan hebben gehad. Slash mocht uiteraard zijn kunnen weer tonen in een behoorlijk lange gitaar solo die best wel wat korter had gekund. Uiteraard mocht andere gitarist Richard Fortus daarna ook zijn kunnen tonen in een instrumentale versie van Pink Floyds ‘Wish You Were Here’. Daarin liet hij zien echt niet veel onder te doen voor de gitaargod die Slash toch wel is. Hoogtepunten waren er in een sublieme uitvoering van ‘November Rain’, ‘Welcome To The Jungle’ en een zeer agressieve versie van ‘Nightrain’. Dat de band daarna nog terugkwam voor een viertal nummers maakte een deel van het publiek al niet meer mee aangezien het steeds leger werd op het veld. Raar, een hoop geld betalen voor een kaartje en dan eerder weg gaan. De blijvers hadden uiteraard gelijk. ‘Patience’, ‘Madagascar’ (zeer intens), de The Who cover ‘The Seeker’ en uiteraard ‘Paradise City’ waren de toegiften. Daarbij nogmaals vuurwerk alsof het net nieuwjaar was geworden en heel veel tevreden gezichten die na ruim drie uur Guns N’ Roses huiswaarts keerden.

<< vorige volgende >>