Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Nickelback & Seether

Amsterdam Ziggo Dome 25 juni 2018

Als je als band nog in de underground acteert ben je meestal erg geliefd, maar zodra je enig commercieel succes begint te behalen slaat die liefde in een aantal gevallen snel om in haat. Het beste voorbeeld hiervan is waarschijnlijk de Canadese formatie Nickelback, die zeker onder de rock en metal fans zo ongeveer de meest gehate band op deze planeet is. Ik begrijp de antipathie richting deze band niet zo goed, want zowel voor als na hun commerciële doorbraak met het album ‘Silver Side Up’ grossiert men in goed in het gehoor liggende en, toegegeven, erg radiovriendelijk materiaal. Persoonlijk vind ik daar erg weinig mis mee en getuige de volgestroomde Ziggo Dome op deze maandagavond in juni waren er wel meer mensen die het zo verguisde song materiaal van Nickelback wel konden waarderen.

Door: Sjak

Fotograaf: Walter Sterkenburg

Vooraleer de hit-machine het podium ging betreden, had de uit Pretoria, Zuid-Afrika afkomstige band Seether de eer om het nog niet in grote getale aanwezige publiek op te warmen en dat deed men zeker naar behoren. De alternatieve, groovy metal die men reeds vanaf 2002 op hun diverse albums laat horen, kwam in de Ziggo Dome best goed uit de verf en met name de zang van Shaun Morgan was dik in orde. Natuurlijk was de speeltijd beperkt maar de zeven nummers die men speelde, waarvan met name ‘Let You Down’ en ‘Broken’ er in positieve zin uitstaken, lieten een goede indruk achter en na afsluiter ‘Remedy’ werd de band door de inmiddels behoorlijk gegroeide menigte met een groot applaus bedankt voor hun goede performance.

Om kwart over acht kreeg het publiek dan waar men voor gekomen was en opende Nickelback hun set met het titelnummer van de laatste plaat ‘Feed The Machine’. Ondersteund door fraaie beelden op het scherm achter de band liet men een prima eerste indruk achter, wat in het verloop van het optreden alleen nog maar versterkt zou worden. Na het heerlijke ‘Woke Up This Morning’ volgde het eerste kippenvel-momentje van de avond middels een prachtige uitvoering van de hit-single ‘Photograph’, wat voor mij één van de beste pop-rock songs uit het vorige decennium is. Ondersteund door een uitstekend geluid zette de vier heren van Nickelback een fantastisch optreden neer en met name ‘Someday’, ‘Figured You Out’, het aan de juist overleden drummer Vinnie Paul opgedragen ‘If Today Was Your Last Day’ en ‘Song On Fire’ werden prachtig neergezet.

band image


Daar bassist Mike Kroeger deze avond jarig was, werd hij natuurlijk hartstochtelijk toegezongen door de inmiddels volle Ziggo Dome en de glimlach op zijn gezicht sprak boekdelen. De interactie op het podium tussen de diverse bandleden was erg amusant om te volgen en de ervaren frontman Chad Kroeger wist het publiek op een erg spontane manier te betrekken in het geheel. Daarnaast was hij uitstekend bij stem en dat zorgde toch wel voor de spreekwoordelijke kers op de taart. Tijdens ‘Rockstar’ werden een tweetal mensen uit het publiek, Luigi en Michelle, uitgenodigd om mee te zingen en gitarist Kilian (als ik de naam goed heb gehoord) had de avond van zijn leven toen hij het podium op mocht om als extra gitarist tijdens ‘Animals’ te fungeren. Natuurlijk kon de grootste hit van de band ‘How You Remind Me’ niet ontbreken en deze massaal meegezongen klassieker sloot de reguliere set van de band af.

band image


Men kwam natuurlijk terug voor de toegift, waarin ‘Gotta Be Somebody’, ‘Savin’ Me’ en ‘Burn It To The Ground’ gespeeld werden, maar daarna hield men het dan toch echt voor gezien en konden de aanwezigen na een geweldige show erg tevreden huiswaarts keren. Zoals gezegd is het tegenwoordig erg modieus om Nickelback te haten en wordt je bijna verketterd als je ook maar enigszins durft aan te geven dat je hun muziek eigenlijk best wel goed vindt. In alle eerlijkheid: I don’t fuckin’ care, want deze show behoorde tot de beste die ik de laatste jaren heb mogen bijwonen. Als alle Nickelback-haters de moeite zouden nemen om eens goed naar de platen van de band te luisteren, zullen ze niets anders kunnen doen dan toegeven dat men beschikt over uitstekend, goed in het gehoor liggend materiaal dat op deze avond ook nog eens onberispelijk werd neergezet. Enne…als je ruim tienduizend mensen naar de Ziggo Dome weet te trekken, moet je toch wel wat in je mars hebben. Dat werd in ieder geval wel ruimschoots bewezen door de uitstekende performance op deze avond. Top show!

<< vorige volgende >>