Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Suffocation, Neocaesar & Devoured Elysium

Rotterdam Baroeg 6 augustus 2018

Suffocation heeft eigenlijk geen introductie nodig. Als grondlegger van de New Yorkse death metal en steunpilaar van death metal in het algemeen kent een ieder die een beetje liefhebber is deze band wel. Regelmatig touren ze door Europa en staan dan ook altijd in Nederland. Vaak nemen ze dan ook lokale bands als voorprogramma, dit keer Devourd Elysium en Neoceasar. Al met al belooft dit een avondje lekkere death metal

Door: Berto

Fotograaf: Berto

Devoured Elysium is op het laatste moment opgeroepen als vervanger van Profanity. Toen ik de zaal inliep was de band al bezig. Nou ja, band. Ik zag een zanger, gitarist en een drummer en het gemis van in ieder geval een bassist liet zich duidelijk merken. Wat de reden was van deze samenstelling is mij onduidelijk, maar het is niet bevorderlijk voor de kwaliteit. Hun death metal wordt ontzettend enthousiast gebracht, maar klinkt nogal dun en chaotisch. Neocaesar is een Nederlandse band die louter bestaat uit voormalige leden van Sinister. Met de uitvoering van de songs van hun debuutalbum ’11:11’ zit het dus wel goed. Het geluid is goed en de balans binnen de songs tussen blast beats en langzamere stukken is lekker te noemen. Het vele optreden de laatste maanden laat duidelijk zien dat de band beter wordt en de old school death metal mag dan wel verwant zijn aan Sinister, maar laat zeker ook een eigen geluid horen en is een prima opwarmer voor headliner Suffocation.

band image


Als boegbeeld van de death metal uit New York heb je natuurlijk kwaliteiten genoeg, maar om iedere keer maar weer die kwaliteit ook op het podium te laten zien, is best moeilijk. Suffocation heeft dit echter volledig onder de knie, want ook al is de positie van zanger altijd een verrassing, er wordt steeds weer een uitstekende show neergezet. Vandaag staat Ricky Myers achter de microfoon en weet zich weer uitstekend staande te houden. Hij kent de songs als geen ander en begeleid de breaks met hand- en lichaamsbewegingen. Daarnaast heeft hij een stem die origineel lid Frank Mullen redelijk benaderd. De set is opgebouwd uit een aantal songs van het nieuwe album ‘Of The Dark Light’, maar vooral uit klassiekers als het afsluitende ‘Jesus Wept’, ‘Effigy Of The Forgotten’ of ‘Entrails Of You’. Iedere keer sta ik ook weer verbaasd hoe de instrumentatie weer tot in de puntjes is verzorgd en nagenoeg perfect klinkt. Na ongeveer 30 jaar nog deze bak herrie op een overtuigende wijze neerzetten is een compliment waard. Belangrijk is natuurlijk ook dat het geluid goed staat afgesteld, maar dat is in de Baroeg meestal geen probleem. Suffocation is voor mij nog steeds een topper in het genre.

<< vorige volgende >>