Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Pinkpop 2018

15 juni 2018 tot 17 juni 2018

Eens per jaar is Landgraaf in de greep van het oudste festival van Nederland. Voor alweer de 49e keer weten de festivalbezoekers ook dit jaar weer de weg naar het Limburgse festival te vinden. De organisatie was er dit jaar (weer) in geslaagd om enkele grote namen te strikken uit verschillende muzikale segmenten. Van Foo Fighters tot Bruno Mars zeg maar en alles wat daar tussen zit. Al jarenlang gonsde de naam Pearl Jam rond en eindelijk was het dan eindelijk zo ver: na achttien jaar stond de band eindelijk weer op het podium van Pinkpop. Natuurlijk spelen er ook teveel bands (het merendeel) waar ik jullie verder niet mee zal vermoeien; ik beperk me hier tot de groepen waarin de gitaar de hoofdrol speelt. Het moet tenslotte wel leuk blijven natuurlijk. Zet de festivalpoorten maar open en laat het bal beginnen!

Door: Dave van Hout

Fotograaf: Dave van Hout

Vrijdag 15 juni

Traditiegetrouw wordt Pinkpop geopend met de winnaar van de Nu Of Nooit-wedstrijd. De talentenjacht is dit jaar gewonnen door Walden en deze formatie doet de Brightlands-tent direct vollopen. Walden heeft goed naar Pink Floyd gekeken (en geluisterd) en neemt de bezoekers mee op een psychedelische trip, die compleet wordt ondersteund middels trippende visuals. De jonge honden van Walden zijn echter geen Pink Floyd en hebben wel een eigen sound, waarbij strakke riffs niet ontbreken, evenals wat gilletjes, grunts en hier en daar wat vreemde tempowisselingen. Vooraan staan er heel wat fans met een bandshirt en ook wordt er een spandoek omhoog gehouden waarop de bandnaam prijkt. Walden bedankt ze dan ook voor de komst en nodigt iedereen uit om na de show een pilsje met ze te komen drinken, het festival is dan ook begonnen!

band image


The Last Internationale grijpt de bezoekers van Landgraaf direct bij de strot. Het schitterende stemgeluid van zangeres Delila Paz zorgt daar wel voor. Het is tijd voor bluesrock op Pinkpop en men is dan bij de New Yorkse band aan het juiste adres. The Last Internationale gaat er helemaal voor en terwijl de temperaturen buiten de tent stijgen, werkt de drummer van de band zich ook in het zweet. Wat een geweldenaar achter zijn drumkit! De frontvrouw weet de tent goed in te pakken en aangezien het publiek luid applaudisseert mag men wel aannemen dat het met dit optreden wel snor zit. De band mag zich ook gelukkig prijzen met de line-up van vandaag, want rockliefhebbers zijn er in overvloed en de tent lijkt nog steeds voller te lopen. Wie op tijd binnen is hoort ook nog Sam Cooke’s ‘A Change Is Gonna Come’, het absolute hoogtepunt van de set. De klassieker wordt perfect uitgevoerd en iedereen kijkt ademloos toe hoe zangeres Delila de longen uit haar lijf zingt en terwijl ze dit doet het publiek induikt. Het mag dan wel heel warm zijn op Pinkpop, maar het kippenvel is er niet minder om.

band image


Natuurlijk laat ik bands als Bløf aan me voorbij gaan en heb ik het eigenlijk ook wel een beetje gehad met Blaudzun (lachen dat die vele jonge meiden die het festival bezoeken zich eigenlijk geen raad weten met de verschijning en performance van onze vriend Johannes), maar het Schotse Snow Patrol wil ik toch wel even zien. De band rondom zanger Gary Lightbody meldt zich na zeven jaar weer in Landgraaf. De band wil dan ook graag haar laatste release ‘Wildness’ wat promoten. Dat is ook wel nodig want de status die de band een kleine tien jaar geleden had, heeft ze allang niet meer. Op een enkele nieuwe song na ligt de focus (vreemd genoeg?) toch vooral op de greatest hits van de band waar het publiek lekker bij kan meebléren. En zo gaan songs als ‘Open Your Eyes’ en ‘Called Out In The Dark’ en ‘Run’ erin als zoete koek. Het aanwezige publiek heeft de hoogtijdagen van de band allemaal meegemaakt en daarom heeft de band het relatief eenvoudig. Ik ben wel benieuwd of ze volgend jaar de Ziggo Dome toch wel weer vol krijgen….

band image


Liefhebbers van punkrock hebben weinig te zoeken op Pinkpop 2018; de dagen dat er wat hardere muziek te vinden is in Landgraaf lijken helaas voorbij. Gelukkig mag vandaag even de klok een aantal jaar terug. Daar zorgen de heren van The Offspring wel voor. Een uur lang is het springen en feesten op de hits van weleer. Ja, Dexter en Noodles zijn een dagje ouder geworden en hebben er wat kilootjes bijgekregen, maar vol overgave laten ze de klassiekers horen die het publiek zo vaak hebben afgespeeld in de jaren ’90. Het geluid is helaas niet opperbest en ook hebben de heren alle tijd tussen de nummers door, maar wat hebben we stiekem die liedjes gemist. ‘Come Out And Play’, ‘Bad Habit’, etc. het zijn feestnummers. Waarom ze dan ineens AC/DC’s ‘Whole Lotta Rosie’ inzetten is allen een raadsel. De mannen hebben voldoende sterk materiaal van zichzelf en een cover is dan ook totaal overbodig. Gelukkig is er voldoende speeltijd om alsnog veel bekende hits te spelen en uiteraard is wordt ‘Self Esteem’ tot het allerlaatst bewaard. Nog eenmaal gaat de massa helemaal los, waarbij het intro uit volle borst wordt meegebruld!

band image


Tijdens The Offspring gingen al heel wat bezoekers op tijd weg om zich een mooi plekje bij het hoofdpodium toe te eigenen. Na vele jaren geduld keert dan ook eindelijk Pearl Jam terug in Landgraaf en de gehele dag kom je dan ook niks anders tegen dan bezoekers gehuld in een shirt van hun helden uit Seattle. De band trapt meteen vanaf de start het gaspedaal vol in en er wordt afgetrapt met Pink Floyd’s ‘Interstellar Overdrive’, waarna met ‘Corduroy’ pas echt de vlam in de pan slaat. Die pan blijft flink branden met genadeloos vette uitvoeringen van ‘Why Go’ en ‘Do The Evolution’. Dat is ook de kracht van Eddie Vedder en de zijnen: Pearl Jam gaat er vol in en als even het gas wordt teruggenomen voor een ballad wordt er volop meegezongen. Eigenlijk maakt het niet eens uit welk nummer de band ook inzet, men zingt alles mee. Pearl Jam was de afgelopen week al twee keer te gast in het Ziggo Dome en gaf daar al spetterende optredens, maar of je nu de band op een festival ziet of een eigen show, de energie is hetzelfde, evenals de heerlijk uitgesponnen solo’s. Pearl Jam speelt zelden dezelfde setlist, waardoor bezoekers die ook in Amsterdam geweest zijn toch weer andere nummers te horen kunnen krijgen. Wie vanavond al geen kippenvel kreeg bij het spelen van ‘Better Man’ gaat alsnog voor de bijl als in het toegift ‘Jeremy’ en ‘Black’ elkaar opvolgen. Met deze klassiekers gaan we terug in de tijd en Eddie Vedder doet daar een schepje bovenop door een boekje open te doen over de befaamde sprong die hij maakte op Pinkpop in 1992. Hij gaf aan bang te zijn dat de cameraman van toen misschien wel boos zou zijn op hem, maar de heren blijken elkaar onlangs gesproken te hebben en de ervaringen van toen te hebben uitgewisseld. Ok, het is misschien een langdradig verhaal op het podium, maar wel mooi om te horen hoe Eddie Vedder het allemaal heeft beleefd. Ook aan een optreden in Landgraaf komt een einde, maar niet voordat iedereen zich compleet mag laten gaan op ‘Alive’. Daarna zit het optreden waarop iedereen al die jaren heeft moeten wachten er toch echt op. Moeten we voor een volgend bezoek van Pearl Jam aan Landgraaf weer zo lang wachten?

band image


Zaterdag 16 juni

Terwijl de bezoekers op de camping langzaam ontwaken staan er alweer grote files richting Landgraaf. Het belooft dan ook vandaag wederom een drukke dag te worden op Pinkpop. Dat kan ook bijna niet anders, want de grote namen liegen er niet om. Op de campings maakt iedereen zich dan ook weer klaar, hebben we alles? Blokkenschema? Telefoon? Zonnebrand? Munten? De zaterdag van Pinkpop is aan!

De zaterdag kent een rustig begin met de softrockers van Walking On Cars, en geneuzel van bands als JP Cooper, Miss Montreal (tja) en Parov Stelar maken dat het lang duurt voordat de rockers aan hun trekken komen vandaag. Mijn hemel, wat een straf. Het grote jongensboek van Nothing But Thieves krijgt er keer op een keer een hoofdstuk bij. De band uit Essex is razend populair in Nederland en de tijden dat de band nog in kleine zaaltjes stond is definitief voorbij. Het grote publiek ligt aan hun voeten en dat is op Pinkpop ook te merken. Het geluid is niet al te best en als dan ook nog eens de wind er met het schitterende stemgeluid van zanger Conor vandoor gaat is er voor velen op een afstandje weinig meer van het optreden te verstaan. Nothing But Thieves is dan ook echt een band die je in een grote tent of zaal moet zien, daar komt alles veel meer tot hun recht.

band image


Ja, Maynard James Keenan staat weer op Pinkpop, maar nee, het is wederom niet met Tool. De muzikale duizendpoot is vandaag op het North-podium te vinden met zijn project A Perfect Circle. Na jaren geduld verscheen in april het nieuwe album ‘Eat The Elephant’ en vandaag laat de band horen hoe nu deze nummers live klinken. De frontman van Tool is vandaag gehuld in een paars pak en staat wat bezwerend op de achtergrond van het podium, een plek die hem niet vreemd is. Vanaf deze positie weet hij het publiek in trance te brengen met de muziek van A Perfect Circle. Het is niet de meest gemakkelijke kost, you hate it or you love it. En er zijn voldoende lovers aanwezig die vooral op de voorste rijen compleet zijn overgeleverd aan de grillen van de band. A Perfect Circle voert het tempo tergend langzaam op en als ongeveer een half uur heeft geklonken gaat men pas echt helemaal los. Dit heeft dan ook een positieve uitwerking op het publiek wat ietwat veder naar achteren staat en tot die tijd aan de bezweringen van Maynard heeft weten te ontsnappen. Alsnog gaat men voor de bijl. Waarom men echter aan het einde van de set een ode brengt aan Malcolm Young door AC/DC’s ‘Dog Eat Dog’ te spelen blijft een raadsel. Op die plek had een nummer zoals ‘Judith’ of ‘The Noose’ niet misstaan…

band image


Zal ik iets over The Script schrijven? Nee, dat doe ik maar niet. Het is muziek die staat opgeslagen in computers en die live wordt afgespeeld, zodat het lijkt alsof Danny echt zingt. Tja. Vorig jaar stond zijn grumpy broer Liam in de Brighlands-tent en werkte daar een verplicht nummertje af. Geen glimlach kon er vanaf en dat is vandaag bij Noel Gallagher wel anders. Samen met zijn High Flying Birds is hij naar Pinkpop gekomen om daar te bewijzen dat een Gallagher wel vrolijk kan zijn.. De klassiekers van Oasis zijn na al die jaren niet vergeten en als de eerste tonen van ‘Little By Little’ worden ingezet gaat het publiek al massaal los. Het optreden van deze band heeft ook veel meer te brengen in vergelijking met de show van vorig jaar. Zou dit ook wel de reden zijn dat Noel Gallagher op het North-stage is neergezet in plaats van de tent?

band image


Foo Fighters mag vandaag het licht komen uitdoen in Landgraaf. Nadat de band een paar jaar geleden door een valpartij van zanger Dave Grohl helaas last-minute moest afzeggen zijn ze nu eindelijk terug. Vanaf de allereerste tonen trappen de heren het gaspedaal compleet in en horen we Dave Grohl bulderend over het podium op en neerspringen. Pinkpop ziet dan ook een band in topvorm en tot dusver is er dan ook geen vuiltje aan de lucht. Taylor Hawkins is het ideale beest achter de drumkit en ook de andere muzikanten van de band doen precies wat ze moeten doen terwijl Dave Grohl rijkelijk het woord motherf*ckers prevelt. Met maar liefst negen albums op hun conto hebben de Foo Fighters dan ook genoeg keus om een setlist van twee-en-half-uur te vullen, maar toch krijgen ze het voor elkaar om halverwege de show het optreden behoorlijk te laten indutten. Men vindt het kennelijk heel leuk om covers te spelen en hier een gigantisch blok van te maken wat ellenlang duurt. Okay, het is heel grappig hoe ‘Imagine’ van John Lennon wordt gemixt met Van Halen’s ‘Jump’ en dat Taylor Hawkins een prima Freddie Mercury in huis heeft, maar het duurt echt te lang. Gelukkig maken de heren op het podium het wel weer enigszins goed door genadeloze versies van oudje ‘Monkey Wrench’ en meezinger ‘Best Of You’ er tegenaan te gooien, maar toch blijft die nare nasmaak wel even hangen. Hadden de heren dat toch echt niet anders moeten aanpakken? Geheel op karakteristieke wijze bespeelt men backstage de camera, waardoor het publiek weet dat er nog een toegift komt. Van de andere kant weet men ook heus wel dat een optreden van hun helden pas echt is afgelopen als ’Everlong’ heeft geklonken. Nog eenmaal mag men meezingen, maar helaas is dit niet de allerbeste show van Dave Grohl en zijn kornuiten.

band image


Zondag 17 juni

De derde en laatste festivaldag van Pinkpop begint wat frisjes. Is na twee dagen vol zonneschijn het dan echt gedaan met het mooie weer en moeten we misschien zelfs nog gaan vrezen dat de poncho’s voor de dag gehaald moeten worden? Doorgewinterde festivalgangers laten zich niet kennen en ook op deze laatste dag van het festival staan ze weer braaf in de rij bij de kaartjes- en bandjescontrole. Wat gaat deze zondag in Landgraaf allemaal brengen? Nou, in ieder geval Ronnie Flex, maar die laat ik wijselijk schieten. Hetzelfde geldt voor het Duitse Milky Chance en de Britse zangeres Jessie J. Wat een straf voor een muziekliefhebber, pardon, rocker. Gelukkig is er voldoende bier en kan ik de tijd vullen met wat te eten.

Ik kom pas in de rockmodus als de Belgen van Triggerfinger het North-podium betreden. De band rondom Ruben Block is geen vreemde meer in Landgraaf. Ook zij mochten een paar jaar terug komen invallen, maar nu staan ze op de reguliere programmering om hun nieuwe album ‘Colossus’ te promoten. Zelden kun je de heren op een slecht optreden betrappen en ook vandaag gaat alles zeer voorspoedig. Heel verrassend is het allemaal niet meer, de mannen van Triggerfinger zijn de afgelopen jaren al menigmaal in Nederland voorbij gekomen en ook ter promotie van het eerder genoemde album heeft de band zich op heel wat festivals laten zien, alsmede ook het clubcircuit. Wel mag men na al die tijd nog steeds op een schitterende performance rekenen en wat weet Ruben Block het publiek toch gemakkelijk om zijn vinger te winden. De Vlaamse reuzen flikken het weer!
Terwijl het zonnetje nog schijnt over Landgraaf is het de beurt aan de Editors om het hoofdpodium te bestijgen. Best een leuk bandje vind ik dat. De band heeft best wat sterke nummers en die worden ook uitstekend neergezet. En de frontman blijft toch gezegend met een geweldig stemgeluid.

band image


Het allerlaatste gitaargeweld op Pinkpop is vanavond te vinden in de tent van Brightlands. De naam Greta Van Fleet gonst al het gehele weekend rond, dit is die show waar je echt bij moet zijn. Iedereen die dit heeft geroepen heeft gelijk gehad, de show van Greta Van Fleet is een van de hoogtepunten van deze 49e Pinkpop. De rock ’n roll van Led Zeppelin staat centraal bij deze band rondom de drie broers en een drummer. We gaan terug naar de jaren ’70 waarbij de gitaarsolo’s en jams je om de oren vliegen en het heerlijke stemgeluid van zanger Josh de rest doet. Het heeft ook iets weg van de begintijd van Wolfmother waarbij iedereen een beetje hetzelfde gevoel heeft als nu, wat een geweldige band, deze jongens gaan groot worden. Wolfmother is ondertussen een beetje aan het stagneren, maar bij Greta Van Fleet zitten er ongetwijfeld nog mooie dingen in het verschiet. Deze alleskunners rocken de Brightlands-tent simpelweg omver en het publiek gaat compleet uit zijn dak. Men blijft ook maar applaudisseren en schreeuwen om meer. De band geeft dan ook alles en zelfs met een gitaar op je rug kan je gewoon doorspelen. De jams en solo’s blijven doorstomen en zelden is er een moment rust om naar adem te happen. Dit is dan ook de perfecte show om deze tent mee af te sluiten en uiteraard hoort daar ook een minutenlang durende drumsolo bij. Als dan ook de allerlaatste tonen hebben geklonken blijft de massa maar schreeuwen om meer. Helaas is de organisatie onverbiddelijk en zit er geen toegift meer in. Een kaartje kopen voor de show in 013 is dan ook bijna verplichte kost!

band image


Het festival is pas echt ten einde als Jan Smeets zijn traditionele speech heeft gehouden, maar waarom Mr. Pinkpop niet even een spot op zich gericht krijgt is een raadsel. De festivaldirecteur die behoorlijk met zijn gezondheid heeft liggen tobben verdient veel meer en zijn woorden vallen in het niets. Zo nodigt hij iedereen uit voor de jubileumeditie van Pinkpop die mogelijk volgend jaar vier dagen gaat duren. Wel spreekt hij de woorden uit dat men niet meteen te veel moet gaan speculeren over het programma, want dan zou het toch nog tegen kunnen vallen. Ach, we zien wel welke namen er allemaal op de 50e Pinkpop staan. Een feestje wordt het toch wel.

<< vorige volgende >>