Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Robby Valentine

Purmerend P3 16 juni 2018

In het kader van de release van zijn nieuwste album ‘The Alliance’ vind er een albumpresentatie plaats in de P3 te Purmerend, de laatste jaren het vaste bedevaartsoord voor de adepten van Robert Kempe (zijn echte naam). De laatste live show ligt al weer een tijd in het verleden, dus de verwachtingen zijn hoog gespannen.

Door: Wim R.

Fotograaf: Wim R.

band imageBij aankomst blijkt dat Valentine niet alleen de Nederlandse fans nieuwgierig gemaakt heeft naar het live debuut van ‘The Alliance’. Op de parkeerplaats zijn auto’s terug te vinden met Duitse en Belgische nummerplaten, en ook vanuit Engeland zijn liefhebbers overgekomen. Dat optredens van de multi instrumentalist dun gezaaid zijn de laatste jaren zal ook een rol spelen natuurlijk. Het moet toch een bevrijdend en memorabel moment zijn voor Robby Valentine om dit album live te kunnen presenteren. Lichamelijke en mentale ongemakken leken onoverkoombare barricades te zijn. Maar goed, rond kwart over negen trapt Valentine met zijn vaste band af.

Op een scherm zijn beelden en teksten te zien en aan weerzijden van het podium staat een enorme geel/zwarte vlag (de clubkleuren van Valentine). Er is versterking in de vorm van achtergrondzang door een man en een vrouw, beide voorzien van een brede zwarte make-up baan over hun gezicht. Zij worden op hun beurt weer ondersteund door Valentine’s echtgenote Maria Catharina, die naast een aantal leadvocalen (onder andere in ‘Save Me’) ook de achtergrondzangers ondersteund. In het tweede nummer van de set, ‘Sons Of America’, verschijnt Maria Catharina zelfs in een retestrak Captain America pakje om vocaal haar steentje bij te dragen. Haar enthousiasme draagt ook zeker bij aan de sfeer van het optreden. Tijdens dit nummer speelt er ook nog een trompettist mee. Een gewaagde keuze in het rockwereldje, maar het pakt goed uit en voegt ook echt wat toe. Lef!

band imageMaar goed, even één stapje terug, de show wordt overtuigend geopend met ‘Judgement Day’, het nummer dat aanleiding was voor ‘Rumblegate’. In het kort; Valentine had een soundsample gebruikt van de bekende uitspraak ‘Let’s Get Ready To Rumble’, maar hier was de eigenaar van deze tekst niet zo over te spreken, en de al geperste cd’s konden zonder omhaal de kliko in. Een nieuwe versie zonder de zinsnede moest in allerijl worden gemaakt en geperst. Wel is het duidelijk dat tijdens dit nummer de achtergrondzang van de harde schijf komt. Alle tracks van ‘The Alliance’ worden vanavond vertolkt en staan live ook, bijna allemaal, als een huis. Alleen ‘The Bitter End’ kan iets minder overtuigen. Een detail overigens. ‘Masters Of Our Minds’, ‘Soldiers Of Light’ en ‘Eleanor Robyn’ behoren tot de hoogtepunten van vanavond. Eerder in de set komt ‘Master Of Our Minds ’in een verkorte instrumentale versie al voorbij.

Naast de nieuwe plaat komen de twee eerste schijven en ‘Bizarro World’ ook aan de beurt. Het blijft een genot om Valentine de inleiding op piano te horen spelen in aanloop naar Bizarro World’. Valentine vraagt zich overigens hardop af of de nieuwe nummers de aanwezigen dan niet kunnen bekoren? Maar dat is het lot van iedere band die in het verleden een aantal sterke songs of albums afgeleverd heeft. Zie het maar als een luxe probleem. Het nieuwe materiaal is overigens sterk genoeg, geloof me. Ook gitarist Paul Coenradie krijgt een korte solospot. Hierin weet hij de aanwezigen met een gevoelig instrumentaaltje te overtuigen van zijn kunnen. Drummer Andre Borgman en bassist Luuk van Gerwen zijn het spreekwoordelijke anker en fundering. Geen noot teveel, maar ook geen noot verkeerd. We kunnen dus spreken van een geslaagde première van ‘The Alliance’. Het geheel wordt uitgeluid met het nieuwe ‘Remember Who You Are’, welke een bijna musical achtig karakter krijgt als alle aanwezigen op het podium staan en de vlaggen wapperen. Een mooie afsluiter van een geslaagde avond, onderschreven door Valentine zelf met de woorden dat dit één van de meest geslaagde shows is die hij de laatste jaren gespeeld heeft. Ook al waren dat er veel te weinig. Voor dit jaar staan er nog maar twee shows op de planning. Grijp die kans.

<< vorige volgende >>