Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Hibakusha & Man As Plague

Haarlem Patronaat 20 april 2018

Hibakusha is de Japanse naam voor de mensen die de atoombom in Hiroshima en/of Nagasaki hebben overleeft. Het is een term die uit angst en onbegrip is ontstaan, deze mensen werden dan ook geschuwd door de samenleving. Als dat geen vette naam is voor een metal band, dan weet ik het niet meer. Met het vertrek van Textures is er een gat ontstaan die nodig opgevuld dient te worden, Extremities wordt gezien als de logische opvolger maar is zeker niet de enige band die in aanmerking komt. Hibakusha is één van de andere bands, eentje die, naar ik verwacht, vele harten zal gaan bekoren. Het debuutalbum ‘Prophet Of Numbers’ werd dit jaar professioneel in eigen beheer uitgebracht en dat moest natuurlijk gevierd worden met een release party! Gezien ik het album met veel plezier heb beluisterd besloot ik ook maar om naar dit feestje te gaan.

Door: Leon

Fotograaf: Leon

De avond begint met de band Man As Plague, die een klein uurtje krijgt om het publiek te enthousiasmeren en de nekspieren op te warmen. Dat lukt aardig, gedurende het optreden zie ik de hele zaal redelijk vaak met de hoofden knikken. Muzikaal is het geen vernieuwende band maar wat ze doen klinkt zeker niet slecht, je kan het vergelijken met bands als Hatesphere. Als je van deze muziekstroming houd is het erg makkelijk om het leuk te vinden, maar voor mijzelf, iemand die slechts af en toe een uitstapje maakt naar de hardere sub-genres, was het niet bijzonder genoeg om het echt vet te vinden. Desalniettemin vond ik de band zeker niet slecht. Qua podium presentatie waren het vooral zanger Tim en bassist Michiel die hun best deden, gitarist Dave had van mij wat actiever mogen zijn. De band speelde verder zeker goed, het was ook absoluut strak, en het publiek vond het ook leuk, voornamelijk bij het liedje ‘The Plague’ kinkten de hoofden lekker mee. Prima opener voor de avond.

Wanneer de zaal lekker is volgestroomd, is het tijd voor de band waar het die avond om draait. Hibakusha! Het gordijn gaat open en vocalist Twan schreeuwt de eerste woorden van ‘Kowloon’ uit zijn longen, “I built the sky for you’! Een geluids-tsunami volgt wanneer de rest van de band het nummer ook inzet, wat een vette opening! Dit is alles wat het publiek nodig heeft want op slag is iedereen flink aan het headbangen. Het geluid klinkt goed en instrumentaal wordt alles vlekkeloos gespeeld, klasse van deze mannen! Vooral Twan maakt indruk met zijn vocalen, deze klinken exact zoals op het album en dat is echt niet bij alle bands het geval. Daarnaast klinkt het ook nog eens erg goed! Ook de overige bandleden maken indruk, het is duidelijk dat deze band al enige tijd ervaring aan het opdoen is en dat ze klaar zijn voor een grote stap in hun carrière, de podiumpresentatie is echt helemaal in orde.

band image


Ook de bassist, Sjoerd, is groot onderdeel van de live presentatie, en bassisten staat er toch niet om bekend dat ze mega enthousiast over het podium rennen. Laat ik dan ook gitaristen Ruben en Jochem, en drummer Eddo, een compliment geven, want deze mannen hebben toch zeker ook goed werk geleverd. Muzikaal valt er niets op aan te merken! Vanaf ‘Frequently Vile’, één van de hoogtepunten van de avond, is het publiek enthousiast genoeg om een moshpit te starten. Super tof natuurlijk, zo’n moshpit, maar niet wanneer je ook foto’s van de band probeert te maken! Ik moet het fotograferen dan ook snel opgeven, maar dat vind ik stiekem niet zo erg want dan kan ik iets beter op de muziek letten. Nadat alle liedjes op het album zijn gespeeld is het dan helaas al over, het voelde aan als een korte set terwijl dit zeker niet het geval was. Hibakusha kan terugkijken op een hele mooie en toch wel succesvolle avond! Alles klopte, er was redelijk wat publiek aanwezig, de muziek was goed, en het geheel werd professioneel ingespeeld en ook nog eens top gepresenteerd. Ik ben er dan ook echt van overtuigd dat deze band binnenkort grote stappen gaat maken, het is niet de vraag of het gaat gebeuren maar wanneer.

<< vorige volgende >>