Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Ross The Boss, Burning Black & The Circle Remains

Breda Mezz 19 april 2018

Ross “The Boss” Friedman is natuurlijk het meest bekend vanwege het feit dat hij de gitarist was op de eerste zes Manowar albums, die ook nu nog absoluut de moeite van het beluisteren meer dan waard zijn. Zeker de eerste vier platen zijn in mijn beleving erg sterke heavy metal albums, maar daarna werd de band steeds meer een parodie op zichzelf. Ook op deze donderdagavond in april liet Ross overduidelijk blijken hoe goed het Manowar materiaal van het eerste uur daadwerkelijk was en waren we getuige van een erg goede show van de band van deze sympathieke gitarist.

Door: Hans Lievaart

Fotograaf: Hans Lievaart

Daar er drie bands geprogrammeerd waren op een doordeweekse dag, was het dus zaak om vroeg aanwezig te zijn en rond de klok van half acht werd ik keurig ontvangen door de aanwezige beveiliging en kon ik me voorbereiden op een heerlijk avondje klassieke metal. Om klokslag acht uur werd er afgetrapt door de Nederlandse progressieve metal band The Circle Remains en aangezien ik niet bekend was met hun materiaal, kon ik niets anders doen dan alles onbevangen over me heen te laten komen om hopelijk op een positieve manier verrast te gaan worden. In het begin van de set klonk zanger Kenny Weijgers nog wat zenuwachtig, maar daarna revancheerde hij zich prima en wist hij mij zeker te overtuigen middels zijn geweldige strot en zijn beweeglijkheid op het podium. Door de mengeling van diverse invloeden in de nummers was de variatie gewaarborgd en deed de band we enigszins denken aan Textures, wat wellicht ook niet verwonderlijk is als je weet dat men Textures drummer Stef Broks als coach heeft. Natuurlijk zijn er nog wel een aantal aspecten voor verbetering vatbaar, maar mijn eerste kennismaking met deze heren is me zeker niet tegengevallen. Een band om in de gaten te gaan houden dus..

band image


Als tweede band van de avond mocht de Italiaanse formatie Burning Black ons komen vermaken met hun typische jaren tachtig heavy metal. De band timmert reeds vanaf 2004 aan de weg en is dus zeker geen onbekende binnen het genre. Zo hebben ze onder andere getoerd met een grootheid zoals Volbeat. Er werd gestart met ‘Reborn’ wat meteen gevolgd werd door ‘Purgatory’ en de old school metal van de heren beviel me wel moet ik zeggen. Beide gitaristen Chris en Eric vulden elkaar goed aan en ook zanger Dan Ainlay wist behoorlijk te overtuigen. Het publiek leek er echter niet echt warm van te worden en stond een en ander gemoedelijk en wat plichtmatig aan te kijken, ondanks een aantal verwoede pogingen van Dan om de aanwezigen dichter naar het podium toe te bewegen. Daar werd pas tijdens ‘Secrets To Hide’ gehoor aan gegeven en dat kwam wellicht door het feit dat dit nummer een nominatie voor beste metal song van 2010 had gekregen. Burning Black zorgde voor een goede show, waardoor het uurtje speeltijd dat men had gekregen in no-time voorbij was. In mijn ogen had deze band wel wat meer enthousiasme verdiend dan dat ze van het aanwezige publiek gekregen hebben.

band image


Natuurlijk waren de meeste aanwezigen gekomen voor de hoofd-act Ross The Boss, die reeds achtendertig (!) jaar geleden samen met Joey DeMaio de band Manowar had opgericht. In de beginperiode speelde men uitstekende heavy metal en hun albums ‘Battle Hymn’, ‘Into Glory Ride’, ‘Hail To England’ en ‘Sign Of The Hammer’ vinden nog heel regelmatig de weg naar mijn CD-speler. Na een zestal albums besloot Ross de band echter te verlaten en ging het ook snel bergafwaarts met de eens zo geweldige band. De huidige toer zou echter in het teken staan van de oude klassiekers en het was dan ook weinig verrassend dat de band een luid onthaal kreeg van het publiek toen men het podium betrad. Er werd afgetrapt met ‘Blood Of The Kings’ van het in 1988 verschenen album ‘Kings Of Metal’ en meteen werd duidelijk dat de Mezz inmiddels gevuld was met “die-hard” Manowar fans, want de zanglijnen van zanger Marc Lopes werden uit volle borst meegezongen. Je moest echter van goeden huize komen om boven zijn krachtige stemgeluid uit te komen, want hij bewees een prima zanger te zijn die het geweldige Manowar materiaal ogenschijnlijk moeiteloos wist te brengen. Ook de inmiddels 64-jarige gitarist Ross Friedman knalde als dertig jaar geleden en er was weinig aan te merken op zijn superieure gitaarwerk. Krakers zoals ‘Death Tone’, ‘Kill With Power’, ‘Thor’, ‘Each Day I Die’ en ‘Bridge Of Death’ zorgden ervoor dat de avond eigenlijk veel te snel voorbij ging want dit soort muziek verveelt nooit. Middels het nummer ‘This Is Vengeance’ van het nieuwe Ross The Boss album ‘By Blood Sworn’ kwam er ook nog een verrassing voorbij, maar al snel werd er teruggeschakeld naar het klassieke Manowar werk. ‘Sign Of The Hammer, ‘Dark Avenger’ en ‘Fighting The World’ vormden de opmaat voor de klassieker ‘Battle Hymn’, waarop het publiek helemaal uit zijn plaat ging. Afsluiter van de set was het nummer ‘Hail And Kill’, waarna het publiek erg tevreden huiswaarts kon keren en terug kon kijken op een zeer geslaagde metal avond in de Mezz. Zeker voor herhaling vatbaar!

<< vorige volgende >>