Listen live to Radio Arrow Classic Rock

For All We Know & Beyond God

Kaatsheuvel - In The Room 4 oktober 2018

Ter gelegenheid van het tien jarige bestaan van JBM events zijn er een aantal bijzondere concerten georganiseerd, waaronder een akoestisch optreden van For All We Know en Beyond God in de opnamestudio van In The room. For All We Know staat sinds de release van het tweede album ‘Take Me Home’ prominent op mijn radar, deze kreeg dan ook een zéér verdiende positieve review van mij. In Maart was For All We Know voor het eerst live te zien, zeven jaar na de release van het gelijknamige debuutalbum, er waren slechts drie optredens gepland dus moest ik daar natuurlijk bij zijn. Zowel de show in Apeldoorn als het optreden in Tilburg maakte veel indruk op mij, dus logischerwijs kon ik een akoestisch optreden van deze heren niet aan mij voorbij laten gaan.

Door: Leon

Toen ik zag dat dit evenement zou gaan plaatsvinden was ik in eerste instantie erg teleurgesteld, ik zou dan namelijk op vakantie zijn. Door omstandigheden was ik echter genoodzaakt deze vakantie te annuleren en ik bedacht mij toen eigenlijk direct dat ik nu wél naar het optreden zou kunnen gaan. Er waren maar vijfentwintig kaartjes beschikbaar dus ik had eigenlijk gedacht dat het tegen die tijd wel uitverkocht zou zijn, toch bleek tot mijn grote verbazing dat ik gewoon nog drie kaartjes kon bestellen! Onbegrijpelijk, want amper twee maanden geleden stonden Ruud Jolie en co nog voor een goed gevulde Jupiler zaal van de 013 op te treden. Hoe dan ook, ik was blij dat ik nog een kaartje kon bemachtigen en reed op een regenachtige dinsdag naar Kaatsheuvel.

Aangekomen bij In The Room, een opnamestudio en oefenruimte, is duidelijk waarom er maar vijfentwintig kaartjes beschikbaar waren, meer mensen zouden er gewoon niet in passen! De ruimte is ongeveer twintig vierkante meter groot en daar stonden vijfentwintig stoelen in plus wat ruimte voor de muzikanten. Het was dus erg gezellig maar bovenal warm! Iets na acht uur was het tijd voor Beyond God om een semi akoestische set te spelen. Waarom semi akoestisch? Omdat basgitarist Lukasz Kubaszak gewoon op zijn elektrische basgitaar speelt. Gitarist Ronald Tielen speelt wél op een echte akoestische gitaar, evenals drummer Ferry Guns die voor deze gelegenheid piano en gitaar speelt in plaats van drums. De kracht van Beyond God deze avond is zangeres Meryl Foreman, wat heeft zij toch een mooie stem! De muziek die de band maakt is niet helemaal mijn kopje thee maar toch heb ik met plezier naar de muziek geluisterd, dankzij de stem van Foreman. Vooral haar vibrato stukken waren erg mooi. Verder vond ik dat de band een aantal sterke momenten had, waar veel diversiteit werd getoond, maar ook zwakkere momenten had, waar het minder onderscheidend klonk. Al met al vond ik dat Beyond God een prima optreden heeft neergezet, zeker voor een genre waar ik geen groot liefhebber van ben. Ik vermoed dat collega Sjak, die een review schreef van het album ‘Dying To Feel Alive’, dit optreden veel beter had kunnen waarderen dan ik. Smaken verschillen nu eenmaal.

Nadat Beyond God klaar was met optreden mochten we even afkoelen (mijn hemel wat was het warm), Beyond God kon hun spullen even opruimen en Ruud Jolie en Wudstik konden een korte soundcheck doen. Eenmaal terug in het hok was het de beurt aan het duo van For All We Know, naar eigen zeggen hadden ze niet veel voorbereid en waren ze een beetje geïntimideerd door Beyond God, omdat die wél goed voorbereid waren. Eigenlijk bestond het optreden van For All We Know voornamelijk uit grapjes van Jolie en Wudstik, aangevuld met een handjevol liedjes. De sfeer zat er goed in en ik ervoer het als zeer comfortabel, alsof er alleen maar vrienden en familie aanwezig waren (wat volgens mij ten dele ook zo was). Het eerste liedje van de avond was ‘Take Me Home’ die, vanwege het aangepaste arrangement, een andere dynamiek kreeg dan het origineel. Ik was oprecht onder de indruk hoe deze twee mannen de liedjes tot leven brachten met deze akoestische versies, Jolie weet de belangrijke stukken uit de instrumentatie te halen en Wudstik is écht een fenomenale zanger die nu nóg meer indruk maakte dan daarvoor. Er werd aandachtig geluisterd en, hoewel men volgens mij wel wilde, werd er niet meegezongen, daar was het niet echt de setting voor. Aan het einde van het liedje luidt er dan ook enthousiast applaus.

Het duo speelde nog een aantal andere liedjes, waaronder ‘Some Will’, ‘I Lost Myself Today’ en ‘Out Of Reach’, stuk voor stuk indrukwekkend. Bij ‘Fade Away’ stopt Jolie halverwege het liedje met spelen en zegt ineens ‘shit, wat was het volgende stukje nou ook alweer’. De zaal ligt in een deuk en ook Wudstik kan zijn lachen niet inhouden. ‘Wat onprofessioneel zeg’ klaagt Jolie tegen zichzelf. Wudstik komt met het antwoord en zingt het stukje even voor. Het liedje wordt weer hervat en verder perfect gespeeld, zo ook de gitaarsolo die voor deze gelegenheid door Wudstik wordt gezongen! Zeer indrukwekkend! De set wordt afgesloten met ‘Nothing More..’, vooraf wordt er echter wel gewaarschuwd dat er fouten gemaakt gaan worden, het liedje is namelijk geschreven op mandoline en dat speelt wel even anders dan een akoestische gitaar. Toch word het eigenlijk foutloos gespeeld en is het een mooi einde van For All We Know’s optreden. Vrij spontaan pakt Wudstik de gitaar van Jolie over en speelt nog even een eigen liedje voordat het écht helemaal afgelopen is, het publiek vind het fantastisch en ook ik moet zeggen dat het erg goed klonk. Best wel grappig want de stijl van Wudstik’s solo werk is wel wat anders dan de muziek van For All We Know.

Al terugrijdend naar huis overdenk ik nog even wat ik nou precies heb gezien. Ik kwam tot de conclusie dat het bijzonder was, iets waar ik over tien jaar nog met plezier aan terug zal denken. Wudstik en Jolie hebben wederom mijn verwachtingen overtroffen, als de liedjes zó goed klinken, wanneer ze compleet zijn uitgekleed, tot de naakte waarheid, dan kan ik alleen maar respect hebben voor de songwriting. Helaas zal For All We Know nooit zo groot worden als Jolie’s vaste band Within Temptation maar ik hoop oprecht dat beide mannen de tijd kunnen vinden om For All We Know actief te houden. Wederom moet ik concluderen dat deze mannen een fantastische chemie hebben en gewoon keigoede muziek maken, ze verdienen écht een grotere fanbase.

<< vorige volgende >>