Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Scorpions & Vandenberg’s Moonkings

Amsterdam Ziggo Dome 4 februari 2018

De Duitse rockers van de Scorpions moeten wel aan de langste afscheidstoer ooit bezig zijn, want nadat ze een achttal jaren geleden bekend maakten nog een allerlaatste wereldtournee te maken, is men anno 2018 nog steeds actief op het podium. Daar hoor je mij overigens niet over klagen, want ook op deze tweede Paasdag bewezen onze Oosterburen nog steeds erg energiek voor de dag te kunnen komen en bleek hun song materiaal de tand des tijds erg goed doorstaan te hebben. Wat mij betreft mogen de heren dus nog wel een aantal jaartjes aan hun “afscheidstoer” plakken…

Door: Sjak

Fotograaf: Hans Lievaart

In de vorm van Vandenberg’s Moonkings had men een prima passende openings-act geprogrammeerd en de vier heren maakten gretig gebruik van de mogelijkheid om in een goed gevulde, maar zeker niet geheel uitverkochte Ziggo Dome te laten horen waar ze toe in staat zijn. De Nederlandse gitaarheld heeft een jong en uitermate frisse band om zich heen verzameld, waarin met name zanger Jan Hoving in positieve zin opvalt en ook op het grote podium in Amsterdam etaleerde men de klasse van de band in optima forma. Zoals gebruikelijk werd er gestart met ‘Tightrope’ en dat viel meteen in de smaak van de vele aanwezigen. Wat opviel was dat de helft van de set bestond uit covers en dat er slechts vier eigen nummers werden gespeeld. Nu is de Vandenberg hit ‘Burning Heart’ natuurlijk niet echt als cover te betitelen, maar het feit was wel dat dit nummer massaal en uit volle borst werd meegezongen door het aanwezige publiek en dat zorgde toch wel voor een behoorlijk kippenvel-momentje. Ook de Whitesnake-kraker ‘Here I Go Again’ kon (zoals verwacht) op erg veel bijval rekenen en het was dan ook erg jammer dat de band na een spetterende uitvoering van Led Zeppelin’s ‘Rock And Roll’ het podium al moest verlaten, want het enthousiaste publiek had nog wel wat meer willen horen van de Moonkings. Wederom werd er een enorm overtuigende performance neergezet die het publiek deed verlangen naar meer en die een prima opmaat was naar de hoofd-act.

band image


Vanaf het moment dat de Scorpions het podium betraden, reageerde het publiek dolenthousiast en dat zou tot groot genoegen van de bandleden gedurende het hele optreden aanhouden. Er werd gestart met ‘Going Out With A Bang’ van het album ‘Return To Forever’, wat in mijn ogen nu niet echt een spectaculair nummer was op mee te openen. Gelukkig werd het daarna snel beter en waren ‘Make It Real’ en ‘Is There Anybody There?’ de prima aanzet tot een geweldig professioneel optreden. De focus lag (volkomen terecht) natuurlijk op hun meeste succesvolle periode en albums zoals ‘Animal Magnetism’, ‘Lovedrive’ en ‘Love At First Sting’ vormden de basis van deze trip down memory lane. Ook de midden jaren zeventig werden niet vergeten en middels een heerlijke medley bestaande uit ‘Top Of The Bill’, ‘Steamrock Fever’, ‘Speedy’s Coming’ en ‘Catch Your Train’ werd nogmaals aangetoond hoe tijdloos het materiaal van de Scorpions is. Het gespeelde materiaal werd visueel prima ondersteund door de nodige video-beelden op een tweetal grote schermen naast het podium zodat je echt het gevoel had in een waar multimedia spektakel belandt te zijn. Gelukkig werd dit niet tot in het extreme doorgevoerd en had men heel goed door dat de muziek nog steeds het belangrijkste element van de show moest zijn. Natuurlijk kon men niet om de monsterhits ‘Still Loving You’ en ‘Winds Of Change’ heen en met name het eerstgenoemde nummer werd fantastisch neergezet.

band image


Naast een akoestische medley, bestaande uit ‘Follow Your Heart’, ‘Eye of the Storm’ en ‘Send Me an Angel’ werd er ook plaats ingeruimd voor een erg overtuigend eerbetoon aan Motörhead middels een spetterende uitvoering van het nummer ‘Overkill’. Het dient trouwens toch wel te worden gezegd dat het in huis halen van ex-Motörhead drummer Mickey Dee een uitstekende zet is geweest, want zijn intense drumwerk zorgde absoluut voor een enorme verrijking van het Scorpions song materiaal. Zo was hij zelfs in staat om de vaak saaie drumsolo tijdens een optreden erg interessant te maken en te houden. Na de krakers ‘Blackout’ en ‘Big City Night’ nam de band voor een eerste keer afscheid van het publiek, maar natuurlijk kon een toegift niet uitblijven. Die kwam er dan ook in de vorm van het al eerder genoemde ‘Still Loving You’ en ‘Rock You Like A Hurricane’, waarna het dan toch echt gedaan was en het publiek uitermate tevreden huiswaarts kon keren.

band image


De Scorpions bewezen dat als je met erg veel plezier op het podium staat leeftijd geen enkele rol speelt. Natuurlijk was men wat minder beweeglijk dan vroeger, maar het karakteristieke nasale stemgeluid van Klaus Meine klonk nog steeds prima en met name drummer Mickey Dee en gitarist Matthias Jabs waren ronduit indrukwekkend. Hopelijk gaat deze lange “afscheidtournee” dan ook nog meerdere jaren langer duren, want het zou toch bijzonder jammer zijn als een band van dit kaliber zou besluiten om er mee op te houden. Keep on rockin’, guys!

<< vorige volgende >>