Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Venom Inc. & Nervosa

Club Futurum Praag (Tjechië) 29 maart 2018

In november van 2017 kregen een maat van me en ik het idee om naar Londen te gaan om Venom Inc. te gaan zien in The Underworld. Gewoon, omdat het kan, Londen altijd leuk is en mijn maat was er nog niet eerder was geweest. Venom Inc. had met hun eerste album ‘Avé’ mijn album van het jaar uitgebracht en ik wilde ze graag aan het werk zien.

Door: Winston Arntz

Fotograaf: Deadly Storm

Maar…helaas werd de gig afgeblazen; Tony Dolan had een heupoperatie te ondergaan en de tour, die het laatste deel was na de tour in de USA, werd dus abrupt afgebroken. Jammerdebammer, maar er was altijd nog het optreden van 16 maart in de Dynamo, Eindhoven. En in Londen zagen we Airbourne met Phil Campbell’s Bastard Sons. Ook mooi. Ook een datum van de Europese tour was 29 maart in Praag. Nou was ík daar nog nooit geweest en diezelfde maat wel dus toen hij voorstelde om nog een poging te gaan wagen was het niet moeilijk; Praag dan maar!

De Club Futurum in Praag is gelegen in het uitgaanscentrum van Praag en bij binnentreden trof ik een goed gevulde zaal aan. Veel jonge metalheads maar uiteraard ook veteranen, zoals ik ook ben. De show in Eindhoven was fantastisch en ik was benieuwd of Tony ‘Demolition Man’ Dolan, Jeff ‘Mantas’ Dunn en invaldrummer Jeramie Kling (The Absence) dat vavond zouden herhalen. Tony ‘Abaddon’ Bray besloot om niet mee te gaan in Europa want hij en zijn vrouw verwachtten hun eerste dochter en natuurlijk blijf je dan even thuis. Jeramie Kling bleek een prima vervanger en hield het prima vol, sterker nog, de show in Praag was de 21e achter elkaar. Ja, drie weken lang elke dag een show. Voor een jonge vent nog wel vol te houden, al waren zijn armen echt aan gort, zo zei hij na de show. Maar die twee, ahem ,ouderen hadden het nóg zwaarder. Zij gingen na hun tour in Australasia rechtstreeks door naar Engeland, deden één repetitie met Jeramie Kling en tuften meteen door met de tour waar ze ook bij elke show alles gaven. Ik stond daar in Dynamo al van te kijken en ik was dan ook benieuwd hoe dat in Praag zou zijn. De heren doen niet aan drugs of overmatig drankjes dus puur op conditie moest deze klus gedaan worden.

De package waarmee getoerd werd bestond uit Desercrator, Survive, Aeternam, Nervosa, Suffocation en Venom Inc. dus, goed voor een paar uur metal genot en in het geval van Nervosa helemaal. Dit Braziliaanse thrashtrio, geheel vrouwelijk, weet hun metal, dat best wel in de Europese stijl van Kreator en Destruction te scharen is, ook meer dan behoorlijk de zaal in te slingeren. Het kleine postuur van drumster Luana Dametto is verraderlijk, ze drumt strak en hard, de riffs van de langere blonde gitariste Prika Amaral zijn strak en zangeres/bassiste Fernanda Amaral is naast een mooie verschijning (net als haar collega’s) ook nog een thrashbitch, maar dan in de goede zin van het woord. Ze grunt en grauwt en wanneer ze vuil het publiek inkijkt is het indrukwekkend. Dit jaar komt hun nieuwe album ‘Downfall Of Mankind’ en, zo vertelde Tony Dolan me in Dynamo, er komt een EP uit met Venom Inc. en Nervosa samen. Zoals Motörhead dat in de jaren 80 deed met Girlschool met hun gezamelijke EP ‘St. Valentines Day Massacre’. Ook in Praag leverde Nervosa een heftig half uurtje af, ook voor hun de 21e show op rij. Die gaan we vaker terugzien!

De andere bands lieten we voor wat ze waren, je bent per slot van rekening in Praag waar drank en voedsel zeer goedkoop is. En zo loop je langs een Dönerzaak waar op de deur een poster hangt met een aanbieding van een Kapsalon. Ja, KAPSALON, die calorieënbom die ooit in Den Haag werd uitgevonden. Bizar.

band image


Dan, Venom Inc. Er werd begonnen met ‘Welcome To Hell’ in plaats van ‘Avé Satanas’ dus er was nu variatie in de setlist. Ik wist al dat een favoriet nummer van me, ‘Blackened Are The Priests’ (van ‘Prime Evil’) gespeeld zou worden en dat volgde ook al snel, na de kraker ‘Die Hard’ en ‘Metal We Bleed’ van ‘Avé’. Een lekkere en gebalanceerde mix van oude en nieuwe krakers vulden de zeventien nummers tellende set en ja, de vuisten gingen de lucht in, de nekspieren op volle spanning en de stembanden op standje 11. Mooi was de fles Jack Daniels die als toast voor Abaddon en zijn nieuwgeboren dochter Anja even rondging in het publiek en er zat voor Tony op verzoek ook nog wat in voor hemzelf. Zijn stembanden hadden er ook al 40 shows opzitten en hadden dus wat smeerolie en rook nodig (hij stak tussen twee nummers in even gauw een peuk aan). En het nummer ‘Warhead’ werd ook aan Abaddon opgedragen. ‘Don’t Burn The Witch’, ‘Leave Me In Hell’ en ‘Black Metal’ van het gelijknamige album doken ook op in de set, net als ‘Bloodlust’ en ‘Lady Lust’ een b-kant van de ‘Warhead’ EP en ‘Black ’n Roll’ en ‘War’ van het laatste album. Natuurlijk ook ‘Countess Bathory’ en ‘Witching Hour’ dat als laatste werd gedaan en toen was het klaar. En godverdomme, ze deden het dus gewoon weer! Weer die energie en power, ondanks de zware weken van touren. En in een gesprek met Dolan werd aangekondigd dat de voorproductie voor een volgend Venom Inc. album in september van start gaat. Dat nieuwe album komt dan uit in maart 2019, zo is het plan. Ik kijk er naar uit en heb zeer veel bewondering en respect voor wat deze mannen deden en nog gaan doen. Avé Venom Inc.!

<< vorige volgende >>