Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Persefone, Oddland & Defecto

Hoofddorp Duycker 30 maart 2018

Mensen die mij kennen zullen allicht verbaasd zijn als ze hadden geweten dat ik naar een concert van Persefone zou gaan, gezien ik over het algemeen geen groot liefhebber ben van death metal, of de meer extreme progressieve metal. Toch is Persefone een ander verhaal. Ten eerste is het erg bijzonder dat deze top muzikanten uit het micro-land Andorra komen en dan ook nog eens indrukwekkende progressieve death metal maken. Ten tweede vind ik het laatste album ‘Aathma’ héél erg goed want, hoewel er technisch complexe passages in de muziek zitten, staan de instrumenten volledig in dienst van de liedjes. Luister maar eens naar de opbouw van de eerste liedjes van ‘Aathma’! Toen ik zag dat de band weer naar Nederland kwam vond ik dat het tijd werd om deze band eens live te ondervinden.

Door: Leon

Fotograaf: Leon

Niet alleen had ik Persefone nog nooit live gezien, ook was ik nog niet in Poppodium Duycker geweest! Zij programmeren al enige tijd interessante metal acts maar toch is het niet voorgekomen dat ik er bij kon zijn. Persefone wordt vandaag ondersteund door maar liefst twee bands die ik nog niet ken, Defecto en Oddland. Bij binnenkomst ben ik onder de indruk van de zaal, het ziet er nieuw uit en er lijkt ruimte te zijn voor een man of achthonderd, niet gek voor Hoofddorp. Een kwartier voor aanvang zijn er ongeveer veertig mensen aanwezig en kan ik nog helemaal voor aan staan. Stipt op tijd komt Defecto het podium oplopen om vervolgens het publiek flink op te warmen.

band image


De mannen van Defectob hebben duidelijk begrepen hoe een show eruit moet zien, de live presentatie ziet er zéér professioneel uit. De muziek doet mij een beetje denken aan Metallica die hedendaagse progressieve metal zou spelen, maar dat zou ook kunnen komen doordat de zanger óók gitaar speelt, en de muziek veel thrash invloeden heeft. Hoe dan ook, de muziek is toegankelijk en klinkt lekker, hoewel niet geheel vernieuwend. Ze spelen ongeveer een half uurtje en nemen dan alweer afscheid van het publiek. Zeer vermakelijke opener die ik graag op een festival zou zien staan, ik heb na afloop een aantal mensen gezien die een CD van ze hebben aangeschaft.

Na een korte ombouw en, opvallend, het weghalen van de monitoring, is het tijd voor Oddland. Direct valt het mij op dat de gitaren en zang nauwelijks hoorbaar zijn terwijl de drums héél duidelijk naar voren komen. Ik vermoed dat, door het weghalen van de monitoring, het geluid nu enkel vanuit de PA in de zaal kwam en die staan zo de zaal in gericht dat het geluid langs je heen gaat als je helemaal vooraan staat. Dat is jammer want daardoor moet ik eigenlijk naar achteren lopen om goed geluid te krijgen. Hoewel de mannen van Oddland ook progressieve metal maken klinkt het compleet anders dan de muziek van Defecto, bij Oddland zit er véél meer dynamiek in de muziek, meer wisselingen tussen agressieve en rustigere stukken. Muzikaal ligt het iets meer in mijn straatje dan de muziek van Defecto, voornamelijk de instrumentale partijen zijn erg interessant. Helaas was er wel een kleine struikelblok voor mij, namelijk de zang en tamelijk saaie podiumpresentatie van frontman Sakari Ojanen. Iemand zei tegen mij dat het typisch Fins is om op zijn manier te zingen, fijn voor de Finnen maar ik heb er wat moeite mee want er gebeurde zangmatig en op het podium niet veel. Hij kan wel aardig zingen hoor maar het is duidelijk dat zijn gitaar kwaliteiten veel beter zijn, ik zou dan liever een zanger erbij zien die gewoon écht goed kan zingen. Dan denk ik ook dat ze véél groter zouden kunnen worden. Ook staat hij er een beetje als een zoutzak bij en heb ik niet echt het idee dat de beste man staat te genieten. Dat gezegd hebbende, wederom een prima support act want ook zij verkopen deze avond een aantal platen aan (nieuwe) fans. Ik heb niet echt op de tijd gelet maar ik denk dat ze iets korter dan een uurtje hebben gespeeld, tijd voor een laatste ombouw om vervolgens door te gaan naar de band waar ik, en velen anderen, voor kwamen.

band image


Als Persefone het podium betreed is de zaal aardig volgelopen hoewel er nog met gemak rond kan worden gelopen, desalniettemin zijn er denk ik zo’n tachtig man in de zaal. De band heeft er in ieder geval zin in, zanger Marc Martins Pia zingt werkelijk zijn longen uit het lijf, sprint op de verhogingen en trekt op het einde zelfs zijn shirt uit, dat is wel iets anders dan wat ik zag bij Oddland! Anderzijds, de muziek van de laatstgenoemde is ook iets minder agressief. De cleane zang wordt verzorgd door pianist Miguel Espinoza, dat doet hij best oké maar hij is duidelijk een betere keyboard speler dan zanger. Verder zorgt Persefone voor een technische wervelwind en ik kan niets anders dan veel respect hebben voor de kwaliteit van deze muzikanten want wat was het allemaal toch ontzettend strak gespeeld. Ik ken de liedjes niet goed genoeg om te benoemen welke zijn gespeeld, maar ik veel nummers van de albums ‘Aathma’ en ‘Spiritual Migration’, een hoogtepunt was in ieder geval ‘Living Waves’. Wat een super vet nummer is dat toch!

band image


Het geluid was voor in de zaal, zoals gezegd, niet al te best dus, nadat ik tevreden was over de genomen foto’s, heb ik het tweede deel van het concert vlak achter de geluidstafel meegekeken. Hoewel de beleving daar wel iets minder was, klonk het geluid wél erg goed, de geluidsman wist wel wat hij deed. Gitaristen Carlos Lozano Quintanilla en Filipe Baldaia hebben geen steekje laten vallen, en ook drummer Sergi Verdeguer speelde geheel foutloos. Knap hoor! Ook als de band het net nieuw uitgebracht nummer ‘In Lak’ech’ speelt kan ik geen foutje ontdekken. De tijd vliegt voorbij en naar mijn gevoel staat de band maar tien minuten op het podium, in werkelijkheid spelen ze ergens tussen veertig en zestig minuten. Als een band je besef van tijd kan doen kwijtraken dan doen ze iets goed, dus krijgen de mannen van Persefone een denderend applaus van het publiek. Ook wordt er veel merchandise verkocht want ik moet enige tijd wachten voor ik de LP van ‘Aathma’ in mijn handen krijg. Een absoluut top concert! De band is inmiddels bijna elk jaar in Nederland te vinden, dus ik kan eenieder van harte aanbevelen om (waarschijnlijk) volgend jaar deze band live te bezichtigen, het gaat zeker niet teleurstellen.

<< vorige volgende >>