Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Ammunition, Xtasy & DeVicious

Matrix - Bochum (Duitsland) 29 maart 2018

Het gezegde is: als Mozes niet naar de berg komt, dan komt de berg wel naar Mozes. Of was het nou andersom? Anyway, in dit geval trek ik naar Bochum in het Duitse Ruhrgebied om het Noors/Zweedse band Ammunition aan het werk te zien. Voor het eerst speelt de band buiten Scandinavië, en daar wil ik bij zijn. Of het de moeite waard was?

Door: Wim R.

Fotograaf: Wim R.

Ammunition is een Noors/Zweeds ensemble waar voormalig leden van TNT (bassist Victor Cito Borge) en Wig Wam (zanger Age Sten Nilsen en toetsenist Lasse Finbratten) zijn terug te vinden. Een ander deel van de band wordt door twee leden van het Zweedse Eclipse gevormd (gitarist/zanger Erik Martensson en Magnus Ulfstedt, bassist in Eclipse, maar drummer in Ammunition). Relatief onbekend is gitarist Jon Pettersen. Hij werkte wel met Nilsen samen in de Queen rockmusical ‘The Show Must Go On’ die in Noorwegen erg succesvol was. Ammunition borduurt voort op de sound van, met name, Wig Wam. In 2013 spatte Wig Wam door interne strubbelingen definitief uiteen. In 2014 wordt Ammunition gestart door Nilsen en Martensson en is het sterke debuutalbum ‘Shangaied’ een feit. Begin dit jaar volgde het ijzersterke titelloze vervolg. Voor het eerst onderneemt de band nu een kleinschalige Europese tournee (Spanje en Duitsland). In Duitsland nemen zij het Duitse DeVicious en het Spaanse Xtasy mee. Dat DeVicious mee op pad is verklaart zich in de reden dat bassist Alex Frey ook de tourmanager en organisator is van de Duitse shows.

De Matrix in Bochum is een voormalige bierbrouwerij en een unieke en mooie locatie. In de Matrix zijn meerdere zalen aanwezig. De bands treden deze avond op in de ‘Rockpalast’. Een soort rockkroeg met een capaciteit van een mannetje of tweehonderd is mijn inschatting, met een klein hoekpodium en minuscule lichtcapaciteit. Vandaag in Bochum en de daaropvolgende dag in Siegburg is er voor bezoekers die in de voorverkoop een ticket gekocht hebben een gratis VIP evenementje, bestaande uit een Meet & Greet met de drie bands en een akoestisch optreden van Ammunition zanger Nilsen. Alleen Nilsen verschijnt bij de Meet & Greet, maar op innemende wijze maakt hij kennis met de naar schatting twintig aanwezigen, voordat het akoestische optreden begint. Uiteindelijk denk ik dat er niet meer dan vijftig geïnteresseerden aanwezig zijn bij de show. De akoestische set van Age Sten Nilsen kenmerkt zich vooral door kennismaken met elkaar en humoristische anekdotes. Het geheel is erg laagdrempelig en Nilsen trakteert de aanwezigen op eigen solomateriaal, Wig Wam nummers en Ammunition songs. Recent heeft hij een nieuw album uitgebracht met ‘Smooth Seas (Make Bad Sailors)’. Ook ‘In Your Dreams’ komt langs. Nilsen heeft een geweldig sterke en zuivere stem. Leuk extraatje.

band image


DeVicious mag zijn debuutalbum ‘Never Say Never’ presenteren tijdens de drie kwartier durende set. Wat opvalt is dat gitarist Gisbert Royder ontbreekt, reden onbekend. Dit laat Radivol Petrovic de taak het geheel alleen als gitarist te bolwerken. Het gaat hem goed af, zijn gitaarwerk is goed verzorgd en melodieus. Achter de microfoon staat de Serviër Zoran Sadorov. Bij DeVicious bediend hij zich van het wat sullige alter ego ‘Mister Sanders’. Vocaal staat hij echter zijn mannetje, wat vooral duidelijk wordt in het door keyboards ondersteunde nummer ‘The Silence’. Zeker niet slecht dit Duits/Slavische gezelschap.

band image


Na een korte ombouwpauze is het de beurt aan het uit Barcelona afkomstige Xtasy, met als blikvanger zangeres Silvia Xtasy. Ook hen is vijfenveertig minuten toebedeeld om de aanwezigen te vermaken. Maar achter de knoppen staat een geluidsman die niet op de hoogte is dat Xtasy in Bochum in een rockkroeg staat en niet in de Westfalenhalle in het naburige Dortmund. We worden getrakteerd op een bloedstollend volume, met als toetje een erg onevenwichtige mix. Wat een prutser. De zang is in het eerste nummer niet te horen, en hij krijgt het geheel niet aan de praat. Zangeres Silvia raakt dermate gefrustreerd dat zij zelf richting mixdesk loopt en het in een paar tellen oplost, hilarisch! Meteen ontslaan die pannenkoek! De stijl van de band heeft wel iets weg van de melodieuze rock waar Bon Jovi zich in het begin van hun carrière van bediende. Pas als ik de ruimte uitvlucht, hoor ik ,door de muur, meer van wat de band in zijn mars heeft. Leadgitarist Chema Herrero laat een aantal aardige staaltjes soleerwerk horen. Uiteindelijk verpest het abominabele geluid het optreden. Jammer, want de band oogt sympathiek en geeft alles wat er in zit.

band image


Voordat Ammunition aantreedt lopen de bandleden rustig in hun podiumkloffie tussen de aanwezigen. Het geheel oogt erg ontspannen en vriendelijk. En, hoera, een geluidman met oren. Loepzuiver en in balans, zoals het hoort. Dat er niet meer dan vijftig aanwezigen zijn doet niets af aan de energie die de band in de strijd gooit. Opvallende afwezigen zijn de Eclipse leden Martensson en Ulfstedt. Andere verplichtingen, denk ik? Op drums is Ole Tom Torjussen de vervanger. Het ontbrekende gitaarwerk neemt Nilsen zelf, niet onverdienstelijk, voor zijn rekening. Dat hier een ervaren club staat is glashelder. Vooral, de tot nu toe, voor mij, onbekende Pettersen speelt als gitarist de pannen van het dak. In de Queen cover ‘Innuendo’ weet hij de meest indrukwekkende geluiden en solo’s uit zijn Les Paul te persen. Nilsen praat het geheel ervaren en onderhoudend aaneen. Ook een rondje door de zaal behoort tot zijn activiteiten.

band image


Het ene moment is de band een ware rockmachine in nummers als ‘Silverback’ of ‘Tie Me Down’. In nummers als ‘Take Out The Enemy’ of ‘Klondike’ laat de band weer een meer swingende en soulvolle kant horen. Ook heeft de band een aantal commerciële rocknummers in het genre. ‘Wrecking Crew’ is een echte meezinger, die bijna naar het Eurovisie Songfestival ging dit jaar (men werd net tweede in de voorronde). Nilsen heeft in het verleden met Wig Wam al eens een negende plaats behaald op het songfestival in Kiev. Variatie voldoende dus. Het is bewonderenswaardig hoe de band zich geeft voor de weinige aanwezigen, in Noorwegen trekt de band namelijk makkelijk duizenden belangstellenden. Het enige minpuntje is dat de papieren setlist twee nummers bevat die uiteindelijk niet gespeeld worden. De show wordt afgesloten met ‘In My Dreams’. Het nummer waarmee Nilsen met Wig Wam op het songfestival stond. Na de show blijft het nog lang gezellig en kan ieder met de bandleden babbelen en op de foto. Al met al was het de reis zeker waard. Ik denk dat Ammunition toch weer vijftig zieltjes gewonnen heeft. In ieder geval die van mij!

<< vorige volgende >>