Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Dark Tranquillity, Equilibrium & Miracle Flair

Leiden Gebr. de Nobel Poppodium Leiden 25 maart 2018

Dark Tranquillity is een band die al geruime tijd mee draait en aan de wieg heeft gestaan van de Gothenburg- sound, een stroming melodieuze death metal bands die het genre flink op de kaart hebben gezet. In Flames en At The Gates waren hier ook onderdeel van en deze bands hebben menig klassieker op hun naam staan. Hoewel ze mij vaak hebben verblijd met lekkere muziek, heb ik Dark Tranquillity nimmer live gezien. Toen ik dus hoorde dat ze in de Gebr. De Nobel zouden optreden, greep ik mijn kans. Een fraaie zaal, goed geluid en Dark Tranquillity, wat wil je nog meer.

Door: Berto

Het Zwitserse Miracle Flair trapt de avond af en doet dat op een bescheiden manier. De presentatie is wat onwennig, ook veroorzaakt door het matige Engels van zangeres Nicole Hartmann. Muzikaal echter staat het als een huis. Het is nog een bescheiden appartementje, maar de band heeft de potentie om uit te groeien tot een solide eengezinswoning. De mix van rock en metal zit simpel, maar doeltreffend in elkaar, met stevig en catchy gitaarwerk, een solide basis van basgitaar en drums en de heldere stem van Nicole. Hoewel ze af en toe moeite heeft om boven de muziek uit te komen, is haar stem heel prettig om naar te luisteren. Een song als ‘Angels Cast Shadows’ is exemplarisch voor de sound van de band, een song met een goede riff, veel melodie en net genoeg afwisseling om interessant te blijven. Zoals gezegd, de algehele presentatie mag wel wat enthousiaster, maar als je samen speelt met een band als Equilibrium, dan ben je misschien wat geïntimideerd.

Equilibrium is namelijk een Duitse band die folk metal mengt met wat black metal en death metal en zich zelf ook nog eens epic metal noemt. Hoe verwarrend dit wellicht ook klinkt, de band weet wel een feestje te maken van het optreden, door een goede mix van stevige nummers en ‘feest’ nummers te spelen. Bij een nummer als ‘Heimat’ kan je gewoon niet stil blijven staan en het grootste deel van het publiek staat dan ook te springen als een malle. Robert Dahn, de zanger, weet als een echte showman het publiek te bespelen. Links en rechts neemt hij het publiek mee, terwijl de beide gitaristen als een echte tandem staan te swingen en te spelen. Oudere nummers als ‘Blut Im Auge’ doen het ook goed bij het publiek en geven aan dat Equilibrium van vele markten thuis is en dat is precies waar voor mij de minpunten zitten. De band is te divers om het hele concert te boeien en daarnaast komt het allemaal wat ingestudeerd over. Maar dat het een gezellige boel was, staat als een paal boven water.

Dark Tranquillity is een band die zijn strepen al ruimschoots verdiend heeft. Al vele albums lang maken zij typische melodieuze death metal die de Gothenburg- sound vertegenwoordigd, waar ook In Flames toe behoorde. Op het live album ‘Where Death Is Most Alive’ was al duidelijk dat ze ook live hun sound uitstekend weten neer te zetten, maar dat moeten we altijd maar met een korrel zout nemen, want er wordt natuurlijk altijd wel wat geknutseld aan die ‘live’ albums. Maar ze hebben mij vanavond overtuigd van het feit dat ze gewoon heel goed zijn in een live setting. Vanaf de eerste song ‘Encircled’ laat de band zijn goede vorm horen en zien. De band entertaint met als voorman zanger Mikael Stanne die met alle gemak de fraaie zanglijnen en krachtige teksten laat horen in een hele sterke setlist. Het gemak waarmee de nieuwe songs van ‘Atoma’ zoals het titelnummer of ‘Clearing Skies’ en ‘Force Of Hand’ tussen de klassiekers als ‘Monochromatic Stains’ en ‘The Lesser Faith’ passen, laat wel zien dat de band gewend is kwaliteit af te leveren. Het gemak waarmee de band de songs speelt en tussendoor ook het publiek er bij weet te betrekken, is imposant te noemen. Maar met name de sympathieke frontman Mikael Stanne is de spil waar het allemaal om draait. Met zijn sympathieke uitstraling en soms zelfs guitige blik weet hij de mensen op de eerste rijen in te palmen. De meeste mensen vooraan krijgen een high five en hij gunt een jonge dame tijdens een van de songs de eer om wat zanglijnen over te nemen. Verder wordt er weinig tijd verspeeld en er wordt gewoon lekker doorgespeeld. Na een goede anderhalf uur is het feestje voorbij en kan ik stellen dat mijn eerste kennismaking met Dark Tranquillity live er een is om voorlopig niet te vergeten.

<< vorige volgende >>