Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Venom Inc, Suffocation, Nervosa, Evil Invaders, Aeternam & Survive

Eindhoven Dynamo 16 maart 2018

Nadat Venom Inc. vorig jaar het alom goed ontvangen album 'Avé' uitbracht bij Nuclear Blast, is de band vrijwel non-stop op tour gegaan. Nog geen twee weken voor deze show tourde de band nog Australië en Nieuw-Zeeland, wat ook alweer volgde op een tour door Azië. Nederland was echter nog niet aangedaan. Dat werd dus hoog tijd. Samen met Suffocation (die opeens tóch kwam) en Nervosa trekt de band momenteel door Europa, aangevuld met bands met een iets minder grote faam, maar die zeker ook de moeite waard zijn. Een belangrijk detail van de avond, Venom Inc drummer Abaddon is niet van de partij en bij Suffocation hangt er een kwestie met de zanger in de lucht.

Pics by Ronald van de Baan - Van De Baan Fotografie

Door: Ramon

Fotograaf: Ronald van de Baan

Om 14:00 meldt de tourbus zich bij Dynamo, maar daar blijkt Venom Inc niet in te zitten. Die reizen met een camper los van de tourbus mee. Het speelschema zorgt voor de nodige opschudding, aangezien Venom Inc. om 23:35 geprogrammeerd staat en de angst bestaat dat ze zo fans moeten teleurstellen, die een deel van de show moeten missen vanwege de laatste kans op het openbaar vervoer terug naar huis. De organisatie stelt de band gerust en ze besluiten de headline spot toch maar vast te houden. De reden hiervoor is eenvoudig, de band reist rond met Suffocation, die een exclusiviteitsdeal had met Netherlands Deathfest. Maar toen dat eenmaal voorbij was, was de band rond Terence Hobs nergens meer aan gebonden en aangezien ze er toch waren, wilden ze niet alleen als publiek erbij zijn. Ik meende opgevangen te hebben dat het Nederlandse Pentacle door deze last-minute beslissing weer afgezegd moest worden.

Survive uit Japan, met de prachtig lompe Deans, brengt een venijnige versie van thrash, met wat modernere invloeden. De bandleden hebben vooraf duidelijk wat moeite om contact met de mensen te houden, maar op het podium gaat het ze redelijk af. En een tour met deze setting zal ze ongetwijfeld helpen om te groeien als band. Iets wat ze muzikaal niet nodig hebben, want dat staat als een huis. En zoals je van Japanse bands mag verwachten hebben ze eerst het handboek gelezen over hoe ze moeten klinken en hoe ze er uit moeten zien, en dat is dan exact wat ze doen. Overigens, backstage lopen de bandleden de hele dag in shirts van Suffocation rond, als je niet beter wist zou je denken dat ze het waren.

Aeternam uit Canada is een hele vreemde eend in de bijt vanavond, maar ook weer niet. Tekstueel kunnen ze zeker aansluiten bij de hoofdact en muzikaal valt met name op dat de clean vocals erg goed doorkomen. Ok, als je er niet van houdt zal je afhaken, wat een deel dan ook doet, maar mij verraste het positief. Ook de orkestpartijen erbij en de folk invloeden, met hele kleine core elementen, maakte het voor mij aangename afwisseling. En dat vind ik bij meer dan drie bands op de poster een absolute must. Nervosa, de all-female thrash band uit Brazilië, rondom zangeres / bassiste Fernanda Lira en haar fascinerende broek. Sorry, maar iemand moest het zeggen. Ze houdt de Braziliaanse eer er hoog mee, maar met name dat patchje aan de bovenkant op de achterzijde zorgt ervoor dat niemand er niet naar kan kijken. Dat en wat ze er in heeft. Grote afwezige vanavond is overigens Sisters of Suffocation (geen familie van de band later) gitariste Simone van Straten, die vorig jaar inviel voor gitariste en oprichter Prika Amaral, maar die vanavond verplichtingen in Groningen had. Maar Nervosa was werkelijk in bloedvorm vanavond. Met name Lira, die het podium, haar 050 bas en het opgehitste publiek volledig ownde met haar overtuigende performance, haar sterke persoonlijkheid en de passie waarmee ze haar songs brengt. Ik vergeet wel eens dat Nervosa nog geen gevestigde naam is en nog maar een bescheiden discografie heeft. Vanavond weet ik waarom, ze komen bijzonder ervaren over en met thrash die exact de spirit heeft die je hoopt. Evil Invaders was aanvankelijk op de plek van Suffocation gezet en het betreurt me ten zeerste dat ik ze heb moeten missen, vanwege interview verplichtingen. De Belgen, labelmates van Nervosa, hebben klaarblijkelijk een goeie indruk achtergelaten, want de gemiddelde reactie die ik van mensen na afloop hoor, wanneer ik er naar vraag is "ja, was best wel vet". Kom snel terug heren, dan ga ik mijn best doen er bij te zijn. In de catacomben heb ik ze wel gezien en de band stelde zich keurig bescheiden op naar de rest, maar straalden wel uit dat ze dit trucje aan konden.

band image


Suffocation zou dus als gezegd niet spelen, maar zelf hadden ze al die tijd al in gedachten dat wel te doen, vertelde gitarist Terence Hobs. Als je er toch bent, wil je immers spelen ook. Dus pas twee weken geleden konden ze bekend maken dat ze er zouden zijn, maar pas een week voor het optreden vang ik de eerste signalen op van hun aanwezigheid. Ik had er persoonlijk vrede mee gehad als ze dan als encore na Venom Inc hadden gestaan, zodat alle betalende bezoekers die afhankelijk waren van OV die show in elk geval af konden zien. Laat ik echter wel even vermelden dat de band een bijzonder sterke show neerzet. Hun repertoire is voor de leek misschien wat repetitief, maar voor de fans die er vanavond zijn is het een feest van de krakers. Lords of Metal webmaster Michiel Barten, een groot fan van de band, verzekert me dat dit in aanmerking komt voor de kwalificatie als misschien wel het beste optreden van Suffocation ooit. En voor mij is dit de derde keer dat ik ze zie en ik kan niet anders dan hem volmondig gelijk geven. Hoewel de vorige keer al meer dan tien jaar geleden was, moet ik ook bekennen.

band image


Venom Inc. is de grote act van de avond. Met recht, zo blijkt van begin tot eind. Een van de pijlers van het succes is overigens de aanwezigheid van twee founding members van Venom, aangevuld met de man die buiten de bekendste formatie verreweg het meeste recht van spreken heeft als het om Venom gaat, Tony "Demolition Man" Dolan. Waar hij vroeger een bescheiden rol had, is hij nu de baas. Echter, één van de peilers was weg, aangezien drummer Abaddon bezig was een Hufflepuff te krijgen, de prenatale bijnaam van zijn kind. Hij kondigde zelf redelijk onsympathiek aan dat daarom de tour niet doorging, maar Mantas en Demolition Man wilden hun fans absoluut niet teleurstellen en zetten door, met drummer Jeramie Kling van The Abscence (en Infernaeon, Ribspreader en live ook van Gus G.) als vervanger. En eerlijk is eerlijk, dat stelt de band in staat heel wat krakers van hun vorig jaar verschenen album 'Avé'' eindelijk gewoon live te kunnen spelen. Hij nailt de songs, en meer dan dat, hij voegt zekerheid en een spark toe waar de fans denk ik best eens aan zouden kunnen wennen.

band image


Ook als al na twee nummers de bas van Demolition Man uitvalt. Een lege batterij in zijn stempedaal, meen ik. Hij heeft geluk, want zijn basleverancier van Bo~EL Guitars Eelco Slont, die ook gitaartechnicus bij het superproject Ayreon is, springt er tussen en het probleem is zonder aarzeling verholpen. De set zit vol verrassing uit zowel heden als verleden van de band en de enige kanttekening die te zetten is, is het geluid. Dat komt al met 100 DB van het podium af, de geluidsman showt dat zelfs letterlijk door de snaredrum uit te zetten, maar die blijf je evengoed horen. Kortom, daar viel niet veel meer aan te corrigeren. Wat maakt het uit? Geen drol. De nummers en de vibe blijven fantastisch en ondanks het feit dat Mantas deze tour alweer 7 kilo is afgevallen omdat hij geen energie heeft om te trainen, staan de twee oude mannen en hun 35 jarige drummer er alsof ze de hele wereld aan kunnen. En gedurende de set is dat ook zo. Daarna... dat gaat niemand wat aan. Venom Inc. laat vanavond zien hoe ze op hun professioneelst kunnen zijn. Wat ze in de toekomst gaan doen op de drums, de tijd zal het leren. Ik hoor in elk geval niemand klagen.

Setlist (met dank aan Davy Fama):
Ave Satanas
Welcome To Hell
Metal We Bleed
Die Hard
Live Like An Angel (Die Like A Devil)
Parasite
Temples Of Ice
Warhead
Don't Burn The Witch
War
Lady Lust
Leave Me In Hell
Black N Roll
Black Metal
Countess Bathory

Sons Of Satan
Witching Hour

<< vorige volgende >>