Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Avatar

Utrecht TivoliVredenburg 13 maart 2018

Avatar country! Dat is Nederland volgens de heren van Avatar al jaren. Hun grootste publiek tot dan toe wisten ze te trekken bij het Nijmeegse Fortarock twee jaar geleden. Nog geen jaar daarna stonden ze in het eveneens Nijmeegse Doornroosje. Het was dus niet echt een verrassing dat Avatar hun Europese tour af zou trappen in Nederland, en de keus was dit keer gevallen op Utrecht. Dus na een dagje lesgeven de trein in, richting Avatar Country om de King en de zijnen live te aanschouwen.

Door: Jori

Het gevolg van concerten middenin de week plannen is dat een hoop mensen nog vanuit het werk moeten komen en voorprogramma’s dus regelmatig alleen voor het barpersoneel staan te spelen. Ik kon me dit keer ook niet snel genoeg naar de zaal begeven om de rockabilly soloman Old Kerry McKee te aanschouwen. Naar wat ik op YouTube heb bekeken kan ik daar niet echt rouwig om zijn.

Toen ik me eenmaal in de zaal begaf en me samen met de vriendin waarmee ik was (met nog complimenten aan de zaal voor de uitstekende service aan een minder valide persoon) pal naast de bar had geïnstalleerd, begon het tweede voorprogramma Hellzapoppin’. Hier begon het typische Avatar “schijt aan de normen” al. Dit voorprogramma was namelijk geen band, maar een circusact! Vier mannen die beurtelings de meest bizarre shows uithaalden. Zwaardslikken, met de handen in brandend glas springen, een draaiende kettingzaag tussen de tanden balanceren, en laten we de bowlingbal die aan een ooglid vast heen en weer geslingerd werd. Er leek niks waar deze waaghalzen de hand voor omdraaien. Om de metalsfeer vast te houden werden de stunts ondersteund door een aantal bekende rock- en metalkrakers van de tape, ‘Walk van Pantera’ en ‘Welcome To The Jungle’ van Guns ’n Roses zijn twee van de nummers die de revue passeerden. Hoewel ik me kan voorstellen dat mensen met een wat zwakkere maag er minder van genoten hebben, vond ik dit erg gaaf om te zien!

Een groot doek met de vlag van Avatar Country viel neer om het ombouwen van het podium te maskeren. Tijdens het ombouwen werden “radio-uitzendingen” uit Avatar Country gedraaid, en die waren best hilarisch. Helaas heb ik het antwoord op de prijsvraag “where did the king lose his virginity?” gemist, is er iemand die me dat nog even na kan sturen? Als beloning kan ik je een braakbal van de uil uit ‘Feathers & Flesh’ aanbieden.

Na alle mafkezerij bij het ombouwen was het tijd, de introtape ‘Glory To Our King’ werd afgespeeld, het doek viel en het was aan Avatar om ons de rest van de avond te vermaken. Toen de band zonder hypocrisie opende met ‘Legend Of The King’, het onmiskenbare hoogtepunt van het laatste album, was al wel duidelijk dat dat helemaal goed ging komen. Gitarist Jonas, die de King speelt, werd op zijn troon hydraulisch omhoog gehesen achter de batterij van John, en het publiek ging vol los. Johannes overtuigde direct met zijn krachtige veelzijdige stem die hij ook live prima weet te brengen. Hierna werd direct een duik in de klassiekers genomen met onder andere ‘Paint Me Red’. De songs van de nieuwe plaat zitten goed gemixt tussen de wat oudere nummers, die hoofdzakelijk van ‘Hail The Apocalypse’ kwamen. Een van de nummers van die plaat, ‘Puppet Show’, was goed voor een polonaise door het publiek heen, Johannes pakte zelfs nog zelf de trompet om het laatste stuk van dat knettergekke nummer mee te doen. Hierna steeg het kippenvelgehalte tot grote hoogten met het schitterende ‘Tower’, gewaagde keus om live te spelen maar dit pakte goed uit! ‘The Eagle Has Landed’ was goed voor het meezingmoment. Er werd zelfs nog een nummer van het oudste album gespeeld, ‘War Song’ was goed voor een dikke wall of death! ‘Raven Wine’ deed het dan toch wat minder goed live, misschien beter ‘House Of Eternal Hunt’ kunnen kiezen van dat album? Met videoclip ‘A Statue Of The King’ en ‘Smells Like A Freak Show’ komt er een eind aan de reguliere set. Natuurlijk komt de band nog terug, allereerst om de liefde voor Nederland nog eens even fijntjes uit te wijzen, en uiteraard ook om de cultklassieker ‘Hail The Apocalypse’ voor ons te spelen. Hierna kon het rennen naar het station voor een hoop mensen beginnen. Mijn bedenkingen over het album ‘Avatar Country’ ten spijt, om de livekwaliteiten van Avatar kan je niet heen. Dit blijft een van de leukste live bands van het moment en die reputatie hebben ze deze avond weer bevestigd.

<< vorige volgende >>