Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Amberian Dawn, Edenbridge, Manzana & Dream Ocean

Eindhoven Dynamo 17 februari 2018

Femme is het jaarlijkse terugkerende, inmiddels meerdaagse festival, waarbij alleen female fronted bands op het programma staan. Naast dat overigens erg gezellige en muzikaal erg interessante festival, worden er tegenwoordig onder dezelfde naam ook clubshows gedaan. Zo stonden op deze koude zaterdagavond de package Manzana, Edenbridge en Amberian Dawn in de Dynamo, aangevuld met Dream Ocean, die dit optreden aangrepen om hun binnenkort te verschijnen debuut-CD te promoten.

Door: Sjak

Fotograaf: Hans Lievaart

band imageDream Ocean maakte op het vorige Femme festival een behoorlijk sterke indruk en ik was dan ook best wel benieuwd hoe de band op deze avond zou klinken. Jammer genoeg moest men al behoorlijk vroeg het podium op, waardoor het nog niet echt druk was in de grote zaal. Het bleek dus erg lastig om het publiek warm te krijgen voor het Dream Ocean materiaal en de moedige pogingen tot meeklappen werden dan ook vrij snel gestaakt. Toch werd duidelijk dat deze band muzikaal wel degelijk interessant is want hun song materiaal bleek doorspekt met prima riffs, orkestrale keyboardpartijen (van tape, want de griep had ook binnen Dream Ocean huisgehouden) en goede vocalen van zangeres Basak Ylva. Door het wat matige geluid kwam het optrede deze avond echter niet zo goed uit de verf als tijdens het Femme festival, maar zoals gezegd liet Dream Ocean wel horen over het nodige talent te beschikken. De nieuwsgierigheid naar het debuutalbum werd in ieder geval wel voldoende aangewakkerd.

band imageDe tweede act van de avond was de mij totaal onbekende Finse band Manzana, die toch al vier studioplaten op hun conto hebben staan. Onder aanvoering van de knotsgekke zangeres Piritta Lumous wist men mij wel positief te verrassen, als dient daar meteen bij te worden gezegd dat dit meer te wijten was aan hun onderhoudende show en podiumpresentatie dan aan hun muzikale vermogens. Het songmateriaal bleek op AC/DC-leest geschroeide traditionele hard rock te zijn met hier en daar wat punkinvloeden en die combinatie maakte niet zo erg veel indruk op me. De band wist echter door hun sympathieke houding, hun grappen en grollen op het podium en de prima presentatie van Piritta de aandacht te verkrijgen van de inmiddels redelijk volgestroomde zaal en zo bleek een goede show minstens zo belangrijk te zijn als prima muziek. Zoals gezegd vond ik het optreden van Manzana zeker amusant, maar ik zal op basis van het gebodene nu niet naar de winkel rennen om hun albums aan mijn collectie toe te voegen.

band imageAls co-headliner had het Oostenrijkse Edenbridge de eer om als eerste muzikaal echt te gaan overtuigen en dat deden ze met verve. Op plaat heb ik de band altijd al erg interessant gevonden, maar mijn enige live-ervaring met de band was niet zo’n erg positieve. Toen had men namelijk erg veel technische problemen, waardoor hun prima song materiaal absoluut niet uit de verf kwam en gelukkig revancheerden ze zich op een geweldige manier op deze avond. Zangeres Sabine Edelsbacher bleek ook getroffen door het griepvirus, want haar stem sloeg bij de aankondigingen een aantal malen behoorlijk over, maar daar was tijdens de uitvoeringen van de songs echt helemaal niets van te merken. Prachtige nummers zoals ‘Shiantara’, het erg aanstekelijke ‘The Moment Is Now’, het epische ‘The Greatest Gift Of All’ en ‘Remember Me’ lieten overduidelijk horen wat deze band muzikaal allemaal in huis had en dat was heel wat. De set werd afgesloten met de prachtnummers ‘Shine’ en ‘Higher’ en na afloop was iedereen het erover eens dat Edenbridge een prima performance had neergezet. Nu maar hopen dat deze fantastische band vaker ons kikkerlandje aan zal doen voor de nodige shows!

band imageEr bleken heel veel mensen speciaal voor Edenbridge naar de Dynamo afgereisd te zijn, want bij de andere co-headliner Amberian Dawn was het een stuk minder druk in de zaal. Daar liet men zich onder aanvoering van de prima zangeres Capri niet door uit het veld slaan en ook Amberian Dawn zorgde voor een prima show. Het materiaal van hun nieuwe album ‘Darkness Of Eternity’ klinkt live ook prima en Capri vertolkte het met Abba invloeden doorweven catchy song materiaal op een sublieme manier. De band was erg beweeglijk op het podium en straalde enorm veel spelplezier uit, wat door de aanwezigen op een goede manier opgepakt werd. Maar wie wordt er nu niet vrolijk van nummers als ‘Sky Is Falling’, ‘Dragonflies’ of ‘Valkyries’? Persoonlijk vond ik Edenbridge muzikaal een stuk interessanter als Amberian Dawn, maar dat neemt niet weg dat ook onze Finse vrienden een puik optreden verzorgden. Ik kan dan ook niets anders dan aangeven dat deze package me erg goed bevallen is en hopelijk gaan er meer van dit soort initiatieven volgen!

<< vorige volgende >>