Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Vandenberg’s Moonkings

Helmond De Cacaofabriek 2 november 2018

In februari barst in mijn gedeelte van ons land elk jaar het carnavalsfeest los. Als je daar zelf niet zo enthousiast over bent – zoals ondergetekende – is dat de hel. Minimaal vier dagen word je geconfronteerd met idioten, dwazen, zatlappen, hypocrieten en ga zo maar door. Er is geen ontkomen aan. Vorig jaar nog ben ik zelfs het land ontvlucht, helaas was dat dit jaar niet mogelijk. Maar zie daar: op zondagavond speelden de Moonkings van onze eigen Adje van den Berg in de Cacaofabriek in mijn woonplaats Helmond. Als dat geen geweldig alternatief voor carnaval is?

Door: Wim S.

Fotograaf: Dave van Hout

Hoewel, alternatief? Ik sta nog geen twee seconden in de zaal van de Cacaofabriek of ik zie al een kerel met een konijnenpak rondlopen. Ojee….Maar gelukkig blijkt ‘de schade’ uiteindelijk wel mee te vallen; op een enkele verklede malloot na is het publiek toch gewoon gehuld in denim and leather. Ik ben te laat binnen om nog iets van de RUV band mee te pikken, een support uit eigen land die een frisse mix van blues en rock lieten horen (kreeg ik van verschillende kanten teruggekoppeld).

Adje van den Berg en zijn jonge honden band stappen om 21.15 uur op het podium om heerlijk af te trappen met ‘Tightrope’, eveneens de opener van hun laatste album. Lekker lui, lekker groovend wordt het nummer overtuigend neergezet. De band oogt fris en energiek. Het enthousiasme van de band, die zichtbaar plezier hebben in wat ze doen, heeft ook een positief effect op het publiek. Er is veel interactie tussen band en publiek en al na een paar liedjes hangt er een geweldige sfeer, waarbij het iedereen het naar zijn heeft. Mooi dat dit nog steeds gebeurt/ kan gebeuren. En helemaal mooi dat dit ook nog gebeurt bij een gitarist op leeftijd (zeg ik met alle respect); bovendien een man die de hele wereld heeft gezien maar dus nog steeds blij wordt van het spelen van muziek in een zaal in Brabant. Daar heb ik veel bewondering voor.

band image


De setlist is dezelfde als die de band al een hele tijd hanteert. Liefhebbers – en die zijn er genoeg – weten dan ook dat na enkele eigen songs ‘Burning Heart’ van Vandenberg op het programma staat. Blijft toch wel een mooi nummer moet ik zeggen. Na het eveneens fraaie en midtempo beukende ‘What Doesn’t Kill You’, krijgen we een met ‘Sailing Ships’ (prachtig ingetogen) en ‘Judgement Day’ (vet!) twee geweldige Whitesnake klassiekers die duidelijk maken dat het songmateriaal van de Moonkings vooral door die band wordt geïnspireerd. En daar is uiteraard niets mis mee, zeker niet als je een van de songschrijvers in je band hebt zitten. Jan Hoving is sympathieke frontman die heel veel energie geeft en terugkrijgt. Hij mist de power en het timbre van David Coverdale maar hij zingt technisch een stuk beter. Hij lijkt ook goed te weten waar zijn kracht ligt en waar hij iets minder bedreven in is; dat doet ie knap. En met Sem Christoffel op bass en drummer Mart Nijen Es beschikt de band over een solide ritme sectie die eveneens frisheid en enthousiasme combineren.

band image


‘Reputation’ is ook zo’n heerlijk opzwepend nummer dat leunt op een fijne riff. Vervolgens is het tijd om allemaal mee te zingen bij de Whitesnake klassieker ‘Here I Go Again’ , typisch zo’n moment waarbij je jezelf realiseert hoe ‘groot’ Ad van den Berg eigenlijk wel niet is. Dat ‘Lust And Lies’ een geweldige track is wisten we al langer, maar live komt dit nummer nog beter tot zijn recht dan de al niet misselijke album versie. De band verdwijnt dan even van het podium en dat geeft de tijd om even op adem te komen. En dat is nodig want de set wordt vervolgd door de One Republic cover ‘Love Runs Out’. Voordat dat nummer wordt ingezet vraagt Ad van den Berg aan de aanwezigen om vooral bij het refrein helemaal uit de plaat te gaan, want ze willen wat filmopnamen maken. Nou, dat verzoek is in Helmond niet aan dovemans oren besteed want inclusief de als konijn verklede halve gare gaat iedereen uit zijn dak. Is ook wel echt een lekker nummer als je dat met gitaren uitvoert. En om het feest helemaal compleet te maken zet de band als laatste nummer de Led Zeppelin classic ‘Rock And Roll’ in. Jezus, wat een sfeer en wat een vet geluid. Het was deze avond intens genieten van een geweldige band; eerlijk, puur, en met zoveel passie.

<< vorige volgende >>