Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Accept & Night Demon

Eindhoven Effenaar 2 juni 2018

Wat te doen op een ijskoude dinsdagavond in februari? Binnenblijven en de kachel omhoog lijkt dan de meest aantrekkelijke keuze. Maar nee, de veldtocht naar Eindhoven wordt ingezet om de al sinds 1976 actieve Duitse metalmachine Accept live aan het werk te zien in de Effenaar in Eindhoven. Gelukkig waren er meer metalheads die niet voor de kachel thuis kozen, maar naar de Effenaar trokken voor een avondje traditionele metal.

Door: Wim R.

Fotograaf: Wim R.

De mooie zaal is gezellig vol, en is gezegend met een goed geluid en een mooie lichtinstallatie. Accept heeft op zijn ‘Rise Of Chaos Tour’ het Amerikaanse trio Night Demon meegenomen als voorprogramma. Qua muzikale aansluiting een goede keuze, aangezien de heren trouw gezworen hebben aan het spelen van metal in de traditie van de NWOBHM (New Wave Of British Heavy Metal) die in de jaren tachtig veel waardering en bekendheid genoot. Onder de begeleiding van een lichtshow die meer weg had van een candlelight dinner zet de band een energieke en strakke set neer. Wat is dat toch met dat afknijpen van voorprogramma’s als het op licht en geluid aankomt? Frontman van Night Demon is bassist/zanger Jarvis Leatherby. Niet de meest geweldige zanger, maar zijn persoonlijkheid en passie compenseert veel. Indrukwekkend is drummer Dusty Squires, die retestrak de splinters van zijn stokken mept. Het recent uitgebrachte plaatwerk ‘Darkness Remains’ wordt met nummers als opener ‘Welcome To The Night’ en ‘Black Widow’ onder de aandacht gebracht. De reactie blijft beleefd. Op een bepaald moment richt Leatherby zich tot een meisje in het publiek. Volgens hem is zij al de gehele show op haar mobiel aan het turen. De band staat toch zeker niet voor niets te spelen? Beetje jammer en zinloos om je op dit soort zaken te richten. Mogelijk is er sprake van wat frustratie bij de voorman, maar zo doods is het publiek toch ook weer niet.

band image


Mijn eerste kennismaking met Accept was op 25 juni 1983 tijdens de tweede Aardschokdag. Time flies…..vijfendertig jaar later, vele kilo’s zwaarder en vele haren kaler (vanuit mijn perspectief dan hé) staan we weer tegenover elkaar. Ik heb de band in de tussentijd wel vaker gezien, met en zonder opperschreeuwlelijk Udo Dirkschneider. Het podium is hetzelfde als in januari 2017 toen de band special guest was bij de soldatenmetalformatie Sabaton in Amsterdam. Wat anders is, is dat de band een meer ontspannen indruk maakt op het podium. Hier en daar is er zelfs een glimlach te zien op de Duitse en Amerikaanse snoetjes. Accept is allang geen puur Duits gezelschap meer. Naast oerleden Peter Baltes en Wolf Hoffmann, maakt Uwe Lullis het Duitse deel vol. De Amerikaanse inbreng is van zanger Mark Tornillo en drummer Christopher Williams. Tornillo is sinds de officiële resurrectie in 2009 de frontman. Hij maakt een sympathieke indruk, maar een echte frontman die een zaal meeneemt in de beleving is hij niet.

band image


Tot de helft van de show vanavond is de interactie met de zaal minimaal te noemen. De echte klik ontbreekt. Maar die klik is er zeker wel tussen de muzikale prestaties en het publiek. Er worden maar liefst tweeëntwintig nummers op het publiek afgevuurd met de precisie van een scherpschutter. Het merendeel hiervan zijn voltreffers. ‘Breaker’, ‘Fast As A Shark’, ‘Metal Heart’, ‘Balls To The Wall’, stuk voor stuk klassiekers in de metal. Van het nieuwe album ‘The Rise Of Chaos’ krijgen we vijf tracks te horen. Sterke nummers (opener ‘Die By The Sword’ en ‘The Rise Of Chaos’), maar ook wat minder overtuigend materiaal (‘Koolaid’ of ‘Analog Man’ bijvoorbeeld). Maar de mindere tracks vallen niet echt op door de overtuigend strakke wijze waarop de band ze speelt. Accept mag sinds zijn definitieve terugkeer zeker relevant worden genoemd, want op de laatste albums staan echt krakers zoals ‘Teutonic Terror’ of ‘Stalingrad’. Dat kan niet iedere herintredende band zeggen, ik noem geen namen. Ook live meer dan overtuigend te noemen, kortom Accept is al een tijdje overtuigend aan zijn tweede jeugd bezig. Hervorragend!

<< vorige volgende >>