Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Steel Panther & Fozzy

Tilburg 013 2 maart 2018

Deze avond is Tilburg het episch centrum van de pornrock, want de vieze mannetjes van Steel Panther komen langs in het kader van hun Lower The Bar tournee. Wat als een grapje begon is verworden tot professionele onderbroekenlol die op veel bijval kan rekenen. Eens kijken dus of Tilburg de vier heren ook met gespreide armen (en benen) ontvangt.

Door: Wim R.

Fotograaf: Wim R.

Zaterdagavond is natuurlijk de avond bij uitstek voor fun en Rock & Roll. Tilburg is sowieso al in een schijtlollige bui in het kader van het aanstaande carnaval. Onderweg naar 013 word ik geteisterd door de meest simplistische carnavalsmuziek vanuit de kroegen en zijn er in vol ornaat uitgedoste kruikenzeikers te “bewonderen”. Beneden of boven de rivieren; het blijft toch een verschil……

Binnen de muren van 013 verworden we allen weer tot één grote familie, klaar om Fozzy en Steel Panther te ondergaan in een, verrassend, volgepakt 013. Aan Fozzy de taak om de aanwezigen in de stemming te krijgen voor de hoofdmaaltijd van vandaag; Steel Panther. De band tourt alweer een tijdje na het uitkomen van het ijzersterke album ‘Judas’. En opwarmen lukt de Amerikanen onder aanvoering van Chris Jericho boven verwachting. Vanaf opener ‘Judas’ zit de stemming er goed in. Jericho, naast zanger ook worstelaar in het Amerikaanse WWE-circuit, laat zien dat hij zijn hand er niet voor omdraait om een zaal op te zwepen. De overige bandleden laten zich ook niet onbetuigd en de energie spat er werkelijk vanaf. Gitarist Rich Ward, ook mogelijke bekend van Stuck Mojo, heeft volgends mij geen seconde stil gestaan. Van het recente album komen ‘Drinking With Jesus’ en Painless’ ook voorbij. Helaas krijgen we ook ‘SOS’ van Abba om onze oren. Tijdens de headline show die de band in november in Amsterdam deed, stond dit nummer ook op de setlist. Toen vond ik dit al vreemd, maar om het in je beperkte tijd als voorprogramma ook te spelen? Met afsluiter ‘Sandpaper’ kan de band met opgeheven hoofd het podium verlaten. Ik denk dat Fozzy vanavond wel wat zieltjes gewonnen heeft.

band image


Waar Fozzy zich nog richt op het winnen van zieltjes, daar richt Steel Panther zich op andere zaken. Tits and pussy, laat dat duidelijk zijn! Of ook wel tietjezien” of “poesjezien” volgens het beste Nederlands van gitarist Satchel. De serieuze rockers hebben hier vanavond niets te zoeken, vanavond staat entertainment voorop. Of dit nu door middel van muziek gebeurt of eindeloze, op seks geënte, dialogen is voor Steel Panther niet zo relevant. En als alle vrouwen die vanavond aanwezig zijn, de grappen en grollen serieus hadden genomen, dan waren na afloop de blijf van mijn lijf huizen uit hun voegen geknapt na de show. Je zou bijna vergeten dat Steel Panther uit zeer goede muzikanten bestaat. Al durf ik te beweren dat niet alle uithalen van zanger Michael Starr ook daadwerkelijk op deze avond geproduceerd zijn. Bassist Lexxi Foxx en drummer Stix Zidinia leggen een meer dan solide basis voor de met testosteron gevulde songteksten. Drummer Stix kruipt bij ‘Weenie Ride’ nog even achter een keyboard voor de broodnodige begeleiding bij deze mierzoete ode aan ‘de daad’. Ander bijkomend voordeel voor de drummer is dat hij van dichtbij de ontblote borsten van een fan kan bewonderen. De arme meid zit het gehele nummer met haar shirtje omhoog op een kruk tussen dat gespuis in. Maar ze mag wel even meezingen en krijgt van Satchel zowaar een plectrum cadeau. Lief. Benieuwd of ze de volgende dag op YouTube of Facebook heeft durven kijken? Tikje gênant als je het mij vraagt.

band image


Maar goed de muziek. Opener ‘Eyes Of A Panther’, ‘Asian Hooker’ en ‘Death To All But Metal’ staan allen als een huis (of bordeel, dat past misschien beter bij de band?). Van het nieuwe album ‘Lower The Bar’ passeren het uptempo ‘Going In The Backdoor’, ‘Poontang Boomerang’ en het wat slappe ‘Wasted Too Much Time’ de revue. De gitaarsolo van Satchel is onderverdeeld in een gedeelte waar de man laat horen heel wat in zijn mars te hebben en een deel waarbij hij achter het drumstel allerhande legendarische rockriffs voorbij laat komen. Geestig en geniaal. ’17 Girls In A Row’ staat natuurlijk in het teken van de bestorming van het podium door de vrouwelijke fans. De teller stopt echter niet bij zeventien, maar eerder bij zeventig. Discalculatie heeft ook zijn voordelen. Nadat de meeste dames een selfie geschoten hebben met één of meer leden, stroomt het podium weer leeg. Met de toegiften ‘Community Property’ en ‘Party All Day (Fuck All Night)’ hebben de panters hun laatste zaad…eh…kruit verschoten. Ach, het was weer een vermakelijke avond, en als de Steel Panthers een weekje later waren gekomen, dan hadden zij met hun eighties look geruisloos in het carnavalsgedruis kunnen verdwijnen. Door hun geile gedrag waren ze dan ook niet opgevallen. Alaaf!

<< vorige volgende >>