Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Anvil, Grey Attack & Rampart

Leiden Gebr. de Nobel Poppodium Leiden 2 januari 2018

Deze donderdagavond trapt het Canadese Anvil zijn Europese toer af in Leiden, genaamd ‘Fourty Years Of Pounding The Pavement’. Ja, de Canadezen timmeren al veertig jaar aan de weg, die gekenmerkt wordt door kleine pieken en grote dalen. Nieuwsgierig naar de prestaties van de, herontdekte, band toog Lords Of Metal naar de Gebroeders de Nobel.

Door: Wim R.

Fotograaf: Wim R.

Als om zeven uur de Bulgaarse metal formatie Rampart het podium betreedt, lijkt dit een flashback naar de film van het hoofdprogramma zelf. Meer dan tien aanwezigen zijn er namelijk niet om de kunsten van de Bulgaren te aanschouwen. Sneu, als je bijna achttienhonderd kilometers gereisd hebt. Het gebodene houdt ook niet over. Frontvrouwe Maria Diese heeft weinig persoonlijkheid en haar stemgeluid stemt je ook niet echt vrolijk. Hierna mag het belegen gezelschap Grey Attack uit Duitsland de aanwezigen vermaken. Eenvoudige, maar degelijke rock onder aanvoering van Grey Charlez, zanger en leadgitarist. De bandleden zijn, op inschatting, allen rond de vijftig. Die doorbraak gaat niet meer komen jongens, eh….heren.

band image


Ondertussen is de zaal echt goed volgestroomd. Als de lichten doven, neemt frontman Steve ‘Lips’ Kudlow al sprintend bezit van het podium, maakt een scherpe bocht en loopt het publiek in via een afstap. Midden in de zaal werkt hij de opener, het instrumentale, ‘March Of The Crabs’ af. Blijft toch altijd een genot om naar te kijken, Tweeënzestig jaar, maar wat een energie heeft deze man. Bij het tweede nummer van de set, ‘666’ is het trio weer herenigd op het podium. Bassist Chris Robertson is alweer een aantal jaren de bassist. Vakkundig dicht hij de gaatjes en bedient zich van een wat kolderieke podiumpresentatie. Drummer Robb Reiner is het tegenovergestelde. Serieus en vakkundig is hij samen met Kudlow al veertig jaar de kern van Anvil. Het is een balans die al die jaren goed blijft werken, de serieuze Reiner en de ontwapende en vrolijke Kudlow. Meer dan eens laat Kudlow tijdens de show zijn waardering en dank op een oprechte manier aan het publiek merken.

band image


Zoals veel bands die een lange carrière doormaken, is de set van vanavond er ook één waar de oude klassiekers de meeste reacties losmaken bij het publiek. ‘Winged Assasins’,’Ooh Baby’ en ‘Free As The Wind’. Laatstgenoemde nummer wordt opgedragen aan de Britse producer Chris Tsangerides, die een prominente rol speelde in de documentaire die de band weer onder de aandacht bracht. Begin dit jaar overleed de Britse producer. Maar goed, we dwalen af. Het nieuwe album ‘Pounding The Pavement’ wordt vanavond ook niet vergeten. De band speelt drie nummers. Waar ‘Ego’ en ‘Bitch In The Box’ overtuigend en strak worden neergezet is ‘Doing What I Want’ nog wat stroef en minder overtuigend qua uitvoering. Maar dat komt wel goed in de komende veertig geplande optredens die de band nog voor de boeg heeft. Kudlow staat nog in de spotlights tijdens ‘Mothra’ en trakteert het publiek op zijn inmiddels overbekende vibratorsolo. Drummer Robb Reiner beukt de pannen van de Leidse daken tijdens zijn, misschien iets te lange, drumsolo in ‘Swing Thing’. Bij afsluiter ‘Metal On Metal’ is er zelfs een soort van moshpit gaande. Of dat nou past bij deze band en zijn muziek? Ach, als er maar genoten wordt. Enig toegift is de Steppenwolf cover ‘Born To Be Wild’. Vreemde keuze, als je tweeëntwintig albums op je naam hebt staan. Al met al kan Anvil terugkijken op een geslaagde start van hun Europese toer, het publiek is ook meer dan tevreden. Een win-win situatie op een doordeweekse dag.

<< vorige volgende >>