Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Bleeding Gods, Apophys, Deathmarch & Weltschmerz

Amersfoort Fluor 2 februari 2018

Drie weken geleden kwam het tweede album 'Dodekathlon' van de Nederlandse symfonische blackened death metal band Bleeding Gods uit via Nuclear Blast. Het conceptalbum 'Dodekathlon' vertelt het verhaal van de twaalf werken (Dodecathlos) van Herakles, een verhaal uit de Griekse mythologie. De release van het album moest natuurlijk gevierd worden en op 2 februari gaf de band een album release show in het Amersfoortse Poppodium Fluor, die vooraf al groots werd aangekondigd. In het voorprogramma van Bleeding Gods stonden Weltschmerz, Deathmarch en Apophys.

Door: Dennis

Fotograaf: Elisabeth

Als eerste band van de avond stond de black metal band Weltschmerz op het podium, die in Amersfoort een thuiswedstrijd speelde. De zaal was nog maar half gevuld en het publiek stond nog een beetje onwennig in groot hoefijzer formatie voor het podium. Zonder enige vorm van interactie met het publiek werden in een half uur tijd enkele nummers gebracht van hun debuutalbum 'Odium Humani Generis' en werd er getracht het aanwezige publiek op te warmen met een brok pessimistische black metal. De band heeft ook al de nodige internationale shows op hun naam staan en dat is de band aan te zien, want op hun show is behalve de weinige interactie weinig aan te merken.

band image


Na een korte ombouwpauze krijgen we het eveneens uit Amersfoort afkomstige viertal Deathmarch voorgeschoteld. De band bracht onlangs de 5-track EP 'Dismember' uit en ik was benieuwd hoe de band live zou klinken. En gelukkig stelden de heren niet teleur. De death metal van Deathmarch klinkt als een voorbij razende tank, lomp en zompig, in goede oude Bolt Thrower traditie, zeker ook met songtitels als 'Warmachine' en 'Bayonet Frenzy'. Lekkere old school death metal die er in gaat als zoete koek. Tijdens de show van Deathmarch vult de zaal zich goed en komt ook het publiek dichter bij het podium en ontstaan er zelfs enkele moshpits. Brulboei Dirk Willems is goed bij stem en verzorgt de stampende death metal van ultra lage death grunts. Helemaal niet verkeerd dit Deathmarch.

band image


Apophys, met daarin (ex-)leden van Toxocara en God Dethroned, heeft ook net twee weken geleden een nieuw album uitgebracht en speelt vanavond ook één van zijn album release shows. 'Devoratis' is echt een dijk van een technische death metal plaat. Het toeval wil dat Apophys, net als Bleeding Gods zich op het tweede album aan een concept album waagt. Maar waarbij Bleeding Gods Griekse Mythologie gebruikt, verzon zanger Kevin Quilligan geheel zelf een science fiction verhaal rondom het nieuwe songmateriaal. Wanneer je Michiel van der Plicht als drummer in je death metal band hebt sta je per definitie al met één nul voor. Vanavond ook weer houdt hij de technische death metal van Apophys retestrak bij elkaar en kunnen gitaristen Dave Meester en Sanne van Dijk van hartenlust riffen. Het geluid is gelukkig dik in orde en frontman Quilligan brult, schreeuwt en gilt de longen uit zijn lijf en jaagt het publiek op met zijn charismatische podiumpresentatie. Hoeveel verschillende gezichten ik op zijn gelaat heb gezien tijdens het brullen van de teksten weet ik niet meer, maar het waren er heel veel. De setlist van Apophys bestond uit veel nieuw materiaal, waaronder 'Deadlock', 'Children of the Stars', 'Xiux – The Parasite' en het langzamere maar vet groovende stuk 'What We Will Be', afgewisseld met enkele tracks van het vorige album 'Prime Incursion'. Apophys zet een goede show neer en is een echte aanwinst voor de Nederlandse death metal scene.  

band image


Als laatste band van de avond de band waarom het vanavond natuurlijk allemaal draait, Bleeding Gods. Gitarist Ramon Ploeg en de zijnen hadden al aangekondigd dat de show een feest zou gaan worden met een hele dikke productie en dat werd het inderdaad. Naast de grote Bleeding Gods backdrop en de side banners van de bands had Bleeding Gods nog enkele andere stage props waaronder de met schedel en hertengewei gedecoreerde microfoonstandaard en vier Griekse zuilen centraal gepositioneerd op het podium, passend bij het hele concept op het album 'Dodekathlon'. Aan alles is vanavond gedacht en de band is dan ook dressed to impress, in vol oorlogstenue betreed de band het podium, ready to kill. Met de make-up en stoere stage kleding die we al van de promofoto’s en de video van 'From Feast To Beast' kennen is het plaatje helemaal compleet. Dit wordt vanavond geen simpel optreden maar een echte show. De rookmachine en de professionele lichtshow ronden het geheel indrukwekkend af. Bleeding Gods speelde vanavond bijna het hele album 'Dodekathlon' integraal, waaronder de singles 'From Feast To Beast', 'Tripled Anger' en 'Beloved by Artemis' en deed dat op overtuigende, enthousiaste en professionele wijze. De band was goed op elkaar ingespeeld en speelde de nummers strak alsof ze van cd kwamen. Het geluid was tijdens de show perfect in balans en er werd echt een feest van de show gemaakt. Met de mix van death, thrash en black metal met symfonische inslag en de dikke show die Bleeding Gods er van maakte zou je haast gaan denken dat Bleeding Gods het Nederlandse antwoord op Dimmu Borgir is. Wat dat betreft zit de band dus goed bij Nuclear Blast. De band heeft ten opzichte van het debuutalbum 'Shepherd of Souls' een ware transitie ondergaan en echt stappen gemaakt in hun ontwikkeling. Al het harde werk aan het nieuwe album en het hele nieuwe concept van de band en het album betaalden zich uit in deze indrukwekkende live show. Met het nieuwe album op zak en de support van het grootste metal label in de rug gaat Bleeding Gods de komende tijd internationaal goede zaken doen met hun band, en het is ze gegund!

Voor degene die deze show gemist hebben is er op 23 februari 2018 nog een herkansing, als één van de laatste shows in Nederland de komende tijd zal Bleeding Gods nog één keer optreden in de Gigant in Apeldoorn met wederom Apophys in het voorprogramma aangevuld met The Lucifer Principle.

<< vorige volgende >>