Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Vandenberg’s Moonkings & The Road Home

Alkmaar Podium Victorie 15 december 2017

In het kader van hun tweede album ‘Mark II’ doet Vandenberg’s Moonkings een korte tour langs de grotere zalen in Nederland. Opvallend is dat de grote steden hierbij niet worden meegenomen. Geen Amsterdam, Rotterdam, Utrecht of ander grootstedelijk gebeuren.

Door: Wim R.

Fotograaf: Wim R.

Voordat Moonkings acte de presence geeft, probeert The Road Home uit het oosten van het land de aanwezigen op te warmen. Een sympathiek viertal, waar de broers Luke en Kenneth naast het gitaarwerk ook de vocalen voor hun rekening nemen in deze bluesrock band. Muzikaal zit alles goed in elkaar, vocaal is het zelfs overtuigend te noemen. Het is lang geleden dat ik een Nederlandse band hoorde waarbij de achtergrond zo goed klonk. Maar de vonk wil niet echt overspringen tussen band en publiek. Het songmateriaal is niet overtuigend genoeg en een lange pauze wegens panne met de gitaar haalt het laatste sprankje vaart er ook nog uit.

band image


Dan is het tijd voor Ad en zijn maanmannetjes. Er wordt overtuigend afgetrapt met de laatste single ‘Tightrope’. Meteen wordt duidelijk dat Jan Hoving de best zingende boer is van Nederland. Ad zelf loopt het grootste deel van de show met een grote grijns op zijn ervaren bakkes, aangevuurd door bassist Sem Christoffel en drummer Mart Nijen. Laatstgenoemde blijkt overigens met een behoorlijke griep achter zijn potten en pannen te zitten deze avond. Niks van te merken, de band staat als een huis. Van het nieuwe album worden zes tracks gespeeld, aangevuld met een aantal songs van het debuut. Er is ook plaats voor een aantal covers van de bands waar Ad in zijn lange carrière ooit deel van uitmaakte (op het afsluitende ‘Rock and Roll’ van Led Zeppelin na dan, zo oud is onze Ad nu ook weer niet), waaronder het onvermijdelijke (en prachtig vertolkte) ‘Burning Heart’. Ook het akoestische deel, waar Adje en Jan er even bij gaan zitten levert kippenvel op. De nummers ‘Sailing Ships’ (Whitesnake) en ‘What Doesn’t Kill You’ van het nieuwe album worden door Hoving fenomenaal gezongen. Ik snap die grijns van Adje wel. Met de retestrakke uitvoeringen van Whitesnake songs ‘Judgment Day’ en ‘Here I Go Again’ wordt het Alkmaarse publiek alleen maar enthousiaster en enthousiaster. Met het woord overtuigend vang je deze avond in één woord. Het publiek geniet overduidelijk en afsluiter ‘Rock and Roll’ sluit de avond op gepaste en overtuigende wijze af. Het was mijn eerste kennismaking met de Moonkings live. Had ik dat maar eerder gedaan…..volgend jaar openen de Moonkings een aantal shows voor de Scorpions in Nederland (Ziggo Dome) en Frankrijk. Ook Nederland komt dan rond de zomer weer aan de beurt, gaat dat zien!

<< vorige volgende >>