Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Textures, Exivious & Extremities

Tilburg 013 12 februari 2017

Het was een zware pil – Textures stopt! De iconische metalband uit Tilburg en omstreken wist tijdens hun looptijd van praktisch zeventien jaar keer op keer hoge ogen te gooien – met platen als ‘Polars’, ‘Silhouetes’ en nieuwste zielenvrucht ‘Phenotype’ hebben de heren Nederland meermaals op de kaart gezet als land wat niet vergeten kan worden in de metalwereld. Vooruitstrevend en vooral altijd kwalitatief uiterst goed. Het laatste optreden in Europa in 013 werd ondersteund door Exivious en Extremities en mijn god, wat was het goed.

Door: Job

Extremities opent de avond. De jonge band uit Eindhoven weet meteen te imponeren – de invloeden van Textures, Tesseract, Periphery en Gojira zijn overduidelijk en voor een band die net om de hoek komt kijken wordt er een partij professionalisme ten toon gesteld dat ik nog niet eerder heb gezien bij een band van dit kaliber. Frontman Thimo weet het publiek met gemak naar zijn hand te zetten en het technisch kunnen van de rest van de leden heeft mijn kaak meermaals de grond doen raken. Mega indrukwekkend, en ik ben dan ook rete-benieuwd naar de debuutplaat die in januari het licht gaat zien. Textures mag hier dan misschien de handdoek in de ring gooien; Extremities lijkt die erg graag op te willen pakken!

Het blijkt ook de allerlaatste show te zijn van de Utrechtse instrumentale heren van Exivious. De band heeft altijd een eigen karakter gehad binnen de scene en zijn altijd uiterst eigenzinnig te werk gegaan. Jazz-geïnspireerd maar altijd gefocust hebben ook deze mannen aardig wat bewogen. Live is de band echter nooit van de grond gekomen en hoewel ik het slotakkoord van de heren niet wil besmeuren met negatieve woorden valt ook hier weer op dat de heren op de plaat meer weten te imponeren dan op het podium. Uiterst serieus en gefocust staan de heren een achterlijk technisch schouwspel op te voeren, en het respect voor het spel is er dan natuurlijk. Op dat niveau doen weinig bands Exivious na. Qua interactie met het publiek is het echter altijd achter gebleven en ik vond het dan ook zonde dat dat ditmaal niet anders was. Feit blijft dat het gezelschap onder leiderschap van Tymon Kruidenier hun steentje heeft bijgedragen aan onze scene en dat verdiend alle lof.

Textures weet als geen ander hoe je een show neerzet. De heren heb ik gedurende hun carrière meermaals mogen aanschouwen (toevallig altijd in 013) en keer op keer ging ik uitgeput en verzadigd naar huis. Dat was dit keer niet anders – de heren zijn in absolute topvorm vanavond en ik heb meermaals met grote ogen en open mond staan genieten. Openend met klassieke opener ‘Surreal State of Enlightenment’ gevolgd door ‘Regenesis’ is dan ook de perfecte start voor een onvergetelijke set, die verder de volledige discografie van de heren omvat. Nummers als ‘Old Days Born Anew’, ‘Reaching Home’ en nieuwe werk in de vorm van ‘Shaping a Single Grain of Sand’ en natuurlijk ‘New Horizons’ passeren allemaal op waanzinnige wijze de revue. Ook komt ‘Polars’ voorbij en ben ik oprecht geschrokken van hoe ongelofelijk strak nummers als ‘Storm Warning’, ‘Messengers’ en ‘Singularity’ klonken. De set afsluiten met ‘Zman’ en ‘Timeless’ maakt voor een non-stop genietmoment. Het encore deed zich voor en er was zelfs plek voor een tweede encore waar als special guest oude zanger Eric Kalsbeek mee kwam doen. De zaal had het niet meer toen de legende het podium op kwam – dit maakte het optreden alleen maar specialer. Oh, en ‘Laments of an Icarus’ als afsluiter; beter kun je het niet verzinnen!

Het valt ook meteen op dat zanger Daniel briljant bij stem is en zonder enige moeite trekt hij belachelijke lijnen uit zijn strot. Ook de instrumentalisten laten zich van hun beste kant zien – een Joe Thal die zonder enige moeite het leadwerk van originele gitarist Jochem Jacobs naar een hoger niveau tilt, een Remco die zijn vrouw belt tijdens het optreden – je kan het zo gek niet bedenken of het gebeurt voor je eigen ogen. Deze band stopt op een absoluut hoogtepunt, zo wordt met dit optreden nog maar eens bevestigd. Dat de show is opgenomen voor een live DVD die “post mortem” nog uitgebracht gaat worden is maar goed want dit had niemand mogen missen. Textures, vaarwel!

Setlist Textures:

1. Surreal State of Enlightenment
2. Regenesis
3. Old Days Born Anew
4. Storm Warning
5. Reaching Home
6. New Horizons
7. Shaping a Single Grain of Sand
8. Messengers
9. Helmets/Polars
10. Swandive
11. Zman
12. Timeless

13. One Eye for a Thousand
14. Stream of Consciousness
15. Singularity

16. Acoustic Solo Joe Thal
17. Awake (met Erik Kalsbeek)
18. Laments of an Icarus

<< vorige volgende >>