Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Dio Returns

Tilburg 013 20 december 2017

Een aantal leden uit de oorspronkelijke begeleidingsband van Ronnie James Dio hebben de laatste jaren regelmatig opgetreden als tribute-band onder de naam Dio Disciples om de grootste hardrockzanger aller tijd te eren. De aankondiging dat men een speciale toer ging doen met een hologram van Ronnie James Dio onder de naam Dio Returns zorgde voor nogal wat discussie op de diverse internetfora: de een vond het absoluut geweldig terwijl de ander het zag als een goedkope vorm van lijkenpikkerij. Als rasechte Dio-fan wilde ik zelf een mening vormen over dit initiatief en vandaar werd op deze woensdagavond de reis richting Brabants rock tempel 013 aangevangen.

Door: Sjak

Fotograaf: Hans Lievaart

band imageEr was geen voorprogramma aangekondigd en dus zou Dio Returns om klokslag half negen gaan beginnen. Er werd gestart met een tape met het Deep Purple nummer ‘Perfect Stangers’, waarna de band het podium betrad en de set aftrapte met het zeer toepasselijke ‘King Of Rock ‘n’ Roll, waarbij meteen het hologram van Dio gebruikt werd. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat dit technische hoogstandje toch behoorlijk tegenviel en dat had een aantal redenen. Ten eerste waren er twee grote videoschermen links en rechts van het hologram geplaatst waardoor de mensen aan de zijkant van de zaal dit hologram niet goed konden zien. Verder was de projectie van het hologram helemaal aan de achterkant van het podium geplaatst, waardoor een en ander wel erg klein overkwam. Maar wat me nog het meest stoorde was het overdreven gebruik van de typische gebaartjes van onze kleine grote zanger. Toegegeven, de goede man had zo zijn eigen bewegingen, maar die werden nu dusdanig vaak gebruikt, dat het hologram eerder een karikatuur was dan een natuurgetrouwe weergave. De schitterende zang en de zeer goed op dreef zijnde begeleidingsband (met een weergaloze Craig Goldy, al mocht die wel eens een wat vriendelijkere uitstraling op het podium hebben!) maakten veel goed, maar al met al viel het holografische aspect van de show toch wel enigszins tegen.

band imageGelukkig maakte men niet alleen gebruik van het hologram, maar zorgde men er ook voor dat er in de vorm van Tim ‘Ripper’ Owens en Oni Logan gebruik gemaakt werd van “echte” zangers. Wanneer deze heren op het podium stonden was er veel meer interactie en waande je je meer bij een rock concert en niet bij een 3D-film en zo hoort het mijns inziens ook. De keuze voor Tim Owens was niet zo moeilijk, want hij was in het verleden regelmatig op pad met Dio Disciples en zijn krachtige stemgeluid benaderde de zang van de meester vrij aardig. Op zich is ook Oni Logan een prima zanger, maar hij bezit niet de power die Tim Owens heeft en dus had hij op deze avond de nodige moeite om het gewenste vocale niveau te halen. Verder stond hij heel dikwijls naar de grond te staren, alsof hij de teksten van cheat sheets moest lezen, wat mij na verloop van tijd behoorlijk begon te irriteren.

band imageZoals reeds eerder aangegeven was de band prima op dreef en vooral Craig Goldy bleek nog steeds een fenomeen op de zes snaren. Ook zijn solo-spot was zeer onderhoudend, wat van de drumsolo van Simon Wright en de keyboardsolo van Scott Warren nu niet echt gezegd kon worden. De set-list was prima, maar enigszins aan de korte kant want als je als hoofdact zonder voorprogramma na zo’n tachtig minuten al het welverdiende applaus in ontvangst neemt, heb ik het idee dat je je er nogal gemakkelijk van afmaakt, zeker als je weet dat nummers zoals ‘Neon Knight’ en ‘The Sign Of The Southern Cross’ om er maar een paar te noemen niet gespeeld werden. Muzikaal gezien was de set echter wel één groot hoogtepunt, want nummers zoals ‘The Mob Rules’, ‘Egypt’, ‘Stargazer’ en ‘Heaven And Hell’ klinken anno 2017 nog steeds als de spreekwoordelijke klok. Na ‘Heaven And Hell’ werd alleen ‘Rainbow In The Dark’ als toegift gespeeld, waardoor het publiek toch enigszins verdeeld was en bleef over het gebodene.

De band was fantastisch, de live-zangers waren ook prima en de kwaliteit van de set-list was dik in orde, maar het hologram viel behoorlijk tegen en de show was gewoonweg veel te kort. Wat mij betreft kunnen ze dan ook beter zonder hologram als Dio Disciples blijven spelen, want het hologram had mijns inziens te weinig meerwaarde. De muziek was echter absoluut de moeite waard.

Setlist:
1. King Of Rock And Roll
2. The Mob Rules
3. Straight Through The Heart
4. I
5. The Last In Line/Children Of The Sea/Holy Diver/The Last In Line
6. Egypt (The Chains Are On)
7. Tarot Woman
8. Gitaar- en bassolo
9. Catch The Rainbow/Stargazer
10. Keyboardsolo
11. Mystery
12. Heaven And Hell/Man On The Silver Mountain/Drumsolo/Heaven And Hell
Toegift:
13. Rainbow In The Dark (met hologram)

<< vorige volgende >>