Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Xandria

Dordrecht Bibelot 21 november 2017

Al diegenen die het female fronted genre een beetje volgen zijn natuurlijk op de hoogte van de recente line-up perikelen binnen het Xandria-kamp. Zangeres Diane van Giersbergen heeft de band verlaten en totdat er een vaste opvolgster is aangesteld is Aeverium-zangeres Aeva Maurelle bereid gevonden om tijdelijk de open positie in te vullen. Ik was dan ook reuze benieuwd hoe dat in een live situatie zou klinken en dus werd er op deze dinsdagavond afgereisd naar de Bibelot in Dordrecht, waar Xandria zou spelen.

Door: Sjak

Fotograaf: Hans Lievaart

Natuurlijk is een doordeweekse dag niet echt een ideaal tijdslot om een metal concert te organiseren en het mocht dan ook niet zo verrassend zijn dat de opkomst niet heel erg hoog was. Daar er ook geen support act geprogrammeerd was, stond Xandria al om negen uur op de planken en zou de totale set er reeds omstreeks half elf doorheen gesjeesd zijn. Natuurlijk was iedereen vooral benieuwd naar de prestaties van zangeres Aeva Maurelle en na het eerste nummer ‘When The Heart Is Home’ was al duidelijk dat deze dame schijnbaar moeiteloos de vocalen van Diane van Giersbergen evenaarde, zoniet overtrof. Ook haar podiumpresentatie mocht er wezen en dat had ik, zeker gezien haar redelijk bescheiden rol binnen haar eigen band Aeverium, absoluut niet verwacht.

band image


Ondanks het lage bezoekersaantal speelde de band alsof men voor een uitverkocht stadion stond te spelen, want de energie en het spelplezier spatte er van af. Natuurlijk kregen we erg veel werk van het nieuwe album ‘Theatre Of Dimensions’ voorgeschoteld, afgewisseld met oude klassiekers zoals ‘Euphoria’ en ‘Ravenheart’. Aeva had absoluut geen problemen met zowel het oude als het nieuwe materiaal en het leek alsof ze al jaren onderdeel van Xandria was. Tijdens het optreden vertelde ze dat juist deze band haar had geïnspireerd om zangeres te gaan worden en dat ze dus zeer vereerd was om nu met Xandria op het podium te staan. Met ‘Cursed’, ‘Burn Me’ en ‘Valentine’ werd er een zeer sterk slot aan een toch wel behoorlijk indrukwekkend optreden voorgeschoteld. Op basis van wat ik op deze avond heb gehoord en gezien lijkt het me een verstandig besluit om Aeva tot vaste zangeres van de band te bombarderen, want ze is zeker een meerwaarde voor dit Duitse gezelschap. Sterker nog, ik vind dat ze in Xandria veel beter tot haar recht komt dan in haar eigen band Aeverium…

<< vorige volgende >>