Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Fozzy, The Last Band & Madame Mayhem

Amsterdam Q-Factory 11 juli 2017

Op een doordeweekse dinsdagavond naar een concert gaan klinkt niet erg rock n’ roll natuurlijk, maar ondergetekende zette toch koers naar de Q Factory voor een harde avond met vier bands: Madame Mayhem, The Last Band, Fozzy en Hardcore Superstar. De oplettende lezer ziet de laatste naam trouwens niet bovenaan staan. Klopt, niet gezien. De zaal in de Q Factory biedt plaats aan maximaal 400 man (laatste man/vrouw wel even een schoenlepel meenemen graag). Met ruim 200 aanwezigen was het een redelijke opkomst en zij werden beloond met een energiek avondje rocken.

Door: Wim R.

Fotograaf: Wim R.

band imageHet New Yorkse Madame Mayhem heeft de eer de festiviteiten af te trappen. Boegbeeld van de band is uiteraard Madame Mayhem zelve, en onder dit alter ego is zangeres Natalie Ann Cohen te vinden. In hun dertig minuten speeltijd maakt de band op het podium een strakke en goed ingespeelde indruk. Madame zelf is niet de meest krachtige zangeres, maar ze heeft energie te over. Net als de misters Mayhem overigens, die het geheel muzikaal degelijk ondersteunen en op het podium (formaat postzegel) alle kanten op vliegen. Toch verrassend, zeker gezien de overwegend negatieve reacties op het onlangs verschenen album ‘Now You Know’.

band imageNa een korte break bestijgt het Zweedse The Last Band het podium. Hier wordt duidelijk uit een ander vaatje getapt. Het metalcore/punk vaatje om precies te zijn. Met een godsgruwelijke power en energie (ook hier weer hyperactieve luitjes op het podium) krijgen we dertig minuten de songs op ons afgevuurd. Dit alles wordt begeleid door een tevreden glimlach van de zanger slash brulboei. In de korte set is ook een cover van Rage Against The Machine opgenomen met ‘Bulls On Parade’. Of The Last Band tussen deze bands nu op zijn plekkie is weet ik niet, maar de aanwezigen weten het te waarderen.

band imageHelpers weg voor ronde drie. Het Amerikaanse Fozzy, onder aanvoering van WWF worstellegende Chris Jericho, mag nu zijn zegje doen. Het is meteen glashelder dat hier de meest geoliede act van de avond staat. De band is dan ook al vanaf 2000 bijeen met als vaste kern Jericho en gitarist Rich Ward. Naast Fozzy heeft Ward ook nog een andere volwaardige band waar hij deel van uitmaakt, te weten Stuck Mojo. Deze tour staat in het teken het onlangs verschenen album ‘Judas’, misschien wel de beste release van de band tot nu toe. ’Judas’, de eerste single van het nieuwe album, opent de show overtuigend. Verderop komen ‘Drinking With Jesus’ (geweldige uitvoering) en ‘Painless’ van het nieuwe album ook nog voorbij. Het publiek vind het geweldig en tussen de nummers door wordt steevast “Fozzy, Fozzy’ geroepen. Jericho kan het erg waarderen en steekt dat niet onder stoelen of banken. Tijdens ‘Do You Want To Start A War’ bedient Jericho zich van een soort pistool waar onder hoge druk een soort dry ice uit spuit. Het apparaat maakt zoveel herrie dat het de muziek overstijgt en de fans op de eerste rijen de stuipen op het lijf jaagt. Grappig.

band imageVoor een band die al zeventien jaar bestaat en vandaag maar een uur speelt is het toch vreemd een cover op te nemen in de set, en de schijtlollige versie van ABBA’s ‘SOS’ had eigenlijk gewoon plaats moeten bieden aan een nummer van het nieuwe album. Gemiste kans. Ook Fozzy doet een duit in het zakje als het aankomt op een energieke show, de speakers aan de zijkant van het podium bewegen vervaarlijk heen en weer als de hele band gelijktijdig op en neer springt tijdens ‘Enemy’. Ward vindt het allemaal geweldig, de sympathieker gitarist heeft, gekke bekken trekkend, veel interactie met het publiek. In ‘Enemy’ geeft hij op indrukwekkende wijze zijn visitekaartje af met een geweldige solo in het nummer. De show wordt afgesloten met ‘Sandpaper’. Een ode aan het ruige stemgeluid van Jericho? Hij is in ieder geval is een puike frontman en zijn stem past prima binnen dat wat Fozzy te bieden heeft. Zijn contacten met het publiek zijn sympathiek en komen gemeend over.

Jericho heeft in een interview eens gezegd dat hij iedere show benadert alsof hij in Madison Square Garden staat, en hij heeft hier niets aan gelogen, maar ook de overige bandleden zijn actief en beweeglijk en proberen het publiek daar waar mogelijk te betrekken bij de ‘experience’. In februari komt Fozzy terug naar Nederland, in Tilburg om precies te zijn, als voorprogramma van porn-rockers Steel Panther. Een mooie combinatie. Kortom, het was een avondje met veel actie op het podium, waarbij Fozzy de dagprijs in de wacht sleepte.

<< vorige volgende >>