Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Eluveitie, Amaranthe & The Charm The Fury

Eindhoven Effenaar 11 april 2017

Als het uit Zwitserland afkomstige gezelschap Eluveitie samen met Amaranthe de Effenaar in Eindhoven aandoet is dat natuurlijk het recept voor een succesvolle en uitermate gezellige avond. Het wordt er alleen maar mooier op als onze eigen The Charm The Fury daar dan nog aan toegevoegd is. Voor mij was het in ieder geval reden genoeg om de reis naar Eindhoven weer eens te gaan ondernemen.

Door: Sjak

Fotograaf: Hans Lievaart

band imageJe moest er echter wel behoorlijk vroeg bij zijn, want The Charm The Fury zou dit spektakel al om zes uur gaan aftrappen. Affijn, dan maar even snel iets naar binnen werken bij restaurant De Gouden Driepoot zodat we op tijd in de zaal aanwezig zouden zijn. Door de strenge security controle (wat een gedoe is dit toch elke keer weer!) duurde het nog wel een tijdje alvorens we eenmaal binnen waren, maar gelukkig kon ik net voor aanvang van The Charm The Fury de fotopit betreden. Om klokslag zes uur nam deze Amsterdamse formatie dan uiteindelijk bezit van het podium en gezien men de afgelopen periode is uitgegroeid tot één van de beste metal bands uit ons land is een verdere introductie eigenlijk overbodig. Vanaf het moment dat frontvrouwe Caroline Westerdorp haar brute vocalen liet klinken op opener ‘Weaponized’ was de toon meteen gezet. De band staat bekend om haar enorm energieke optredens en dat was op deze avond ook zeker niet anders. ‘Down The Ropes’ en mijn persoonlijke favoriet ‘Echoes’ volgden en het meeste materiaal wat deze avond gespeeld werd was afkomstig van hun prima, eerder dit jaar verschenen plaat ‘The Sick, Dump & Happy’. Met ‘The Future Need Us Not’, ‘Songs Of Obscenity’ en ‘Carte Blanche’ werd een verbluffend goed optreden afgesloten en de bands die na deze Amsterdamse stoomwals moesten spelen zouden een bijzonder zware kluif hebben om dit te evenaren. Nadat men overgestapt is naar Nuclear Blast heeft de band echt een boost gekregen en dat belooft erg veel voor de toekomst.

band imageNa een korte ombouwpauze mocht de Zweedse formatie Amaranthe aantreden en daar ik niet echt bekend was met hun materiaal, liet ik een en ander gewoon over me heen komen. Er werd geopend met ‘Maximize’, waarin frontvrouwe Elize Ryd vocaal bijgestaan werd door Henrik Englund. Natuurlijk was het nog niet mogelijk om een oordeel te vellen na het eerste nummer, maar bij het zesde nummer worstelde ik nog steeds met het gebodene. Het moderne, hippe en bij tijd en wijlen elektro-achtige commercieel getinte materiaal bleek niet echt spek voor mijn bek te zijn en dus was het vooral wachten op hoofd-act Eluveitie. De performance was zonder meer goed te noemen en Elize liet horen een prima zangeres te zijn met een erg zuivere strot, maar een en ander was gewoonweg niet aan mij besteed. Ondanks het feit dat ik persoonlijk niet zo onder de indruk was van hetgeen Amaranthe liet horen, kreeg men wel erg veel bijval van de uitverkochte zaal en dus kon de band terugkijken op een erg succesvolle show.

band imageZo rond de klok van half negen was het dan uiteindelijk tijd voor Eluveitie en deze in 2002 opgerichte Zwitserse band wordt vaak gecategoriseerd als folk metal (met een heidens tintje). Sinds 2016 zijn de nodige veranderingen doorgevoerd in de band. Zo is drummer Merlin Sutter vervangen voor Alain Ackermann en hebben ook zangeres Anna Murphy en gitarist Ivo Henzi de band verlaten en laatstgenoemden zijn vervangen door respectievelijk Michalina Malisz en Rafael Salzmann. Er werd geopend met het nummer ‘Your Gaulish War’ en meteen bleek dat Eluvietie niets van haar glans had verloren en nog steeds tot de top van het genre behoorde. Middels nummers zoals ‘King’, ‘Nil’, ‘Omnos’ en ‘Lygys’ wist men het publiek tot extase te brengen en het was dan ook keigezellig zoals ze dat hier in Brabant noemen. Ook ‘Catvrix’, ‘Artio’, ‘Epona’ en ‘Thousandfold’ wisten indruk te maken en toen de band na de twee laatste nummers ‘Havoc’ en ‘Helvetios’ het podium verliet, werd er terecht luidkeels om een toegift geschreeuwd, die er in de vorm van ‘Inis Mona’ dan ook kwam. Met dit prima optreden deed Eluveitie de Effenaar bijna letterlijk op haar grondvesten schudden en het in grote getale opgekomen publiek kon dan ook terugkijken op een zeer geslaagde avond.

<< vorige volgende >>