Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Y&T & Voodoo Vegas

Helmond De Cacaofabriek 21 oktober 2017

Als rock en metal veteraan van pas 49 heb ik al veel bands live mogen zien en beleven. Maar er zijn er nog een paar die ik nog niet heb kunnen afvinken. Y&T was er één van maar die is sinds 21 oktober nu dan ook van de lijst af. In de jaren 80 kwamen ze nooit, op festivals kwam het er nooit van en toen ze later wel elk jaar kwamen speelde het lot altijd een raar spelletje zodat ik het steeds niet redde om de melodieuze rockers uit Oakland live te beleven.

Door: Winston Arntz

Fotograaf: Erik-Jan van Vugt

band imageIn de fraaie Cacaofabriek te Helmond gebeurde het dan eindelijk. Zaal lekker vol, perfecte setting voor een zaterdagavond! D eerste band was Voodoo Vegas. Een beetje sleaze, een beetje rock, een beetje metal; op zich een leuke cocktail als voorprogramma. Verrassend; Voodoo Vegas bleek geen band uit Hollywood of L.A. te zijn, de band komt gewoon uit Engeland. Zanger Lawrence Case heeft op zich de juiste attitude om een dergelijke band voor te zitten, ik vond dat hij zangtechnisch het soms net iets over the top deed. De band klonk goed, solide en liet horen dat ze veel live ervaring hebben, ondanks de relatief jonge leeftijd. Een een leuke gitaardame (Meryl Hamilton) in de band is natuurlijk altijd een prettige bijkomstigheid. Een goede opwarmer derhalve, maar het hoofdgerecht was uiteraard het interessantst.

Bandleider, zanger en gitarist Dave Meniketti is nog maar de enige die in leven is van de originele band. Bassist Phil Kennemore overleed in 2011, drummer Leonard Haze liet in 2016 het leven en dit jaar overleed ook tweede gitarist Joey Alves. Maar Meniketti heeft Y&T altijd doorgezet en heeft een prima band bij elkaar die de muziek van zijn band waardig eer betoont. ‘Black Tiger’ opende de set en deze up tempo rocker is de perfecte start; iedereen komt meteen los en de sfeer was er helemaal. Y&T heeft veel klassieke rocksongs en natuurlijk was ik er op voorbereid er veel van voorgeschoteld te krijgen. Toch was het éven onwerkelijk voor me; eindelijk live before my very eyes. En, ook door het geweldige zaalgeluid in De Cacaofabriek, ik had het gevoel dat ik naar een DVD zat te kijken maar dan in 3D. Ik heb veel goede zangers live zien en horen zingen, maar een paar die de verwachting overtroffen, Meniketti is daar aan toegevoegd van nu. Wow, wat zingt die man geweldig! En schijnbaar moeiteloos ook. Zoals gezegd; veel klassiekers en het eerste kippevelmoment kwam bij ‘Winds Of Change’, één van die echte Y&T krakers die de term powerballad 1000% eer aandoet. Prachtig. Meniketti en de zijnen hadden er zin in en zo kregen we van Meniketti’s solowerk ook twee nummers. Die liggen niet ver het Y&T werk af dus muzikaal paste dat prima op de avond. De drie overleden leden werden gepast genoemd en je voelde even een rilling, de emotie die in Y&T’s muziek zit raakt je onmiskenbaar. Ik begreep van mensen die naar andere shows waren geweest dat Helmond een paar extra nummers kreeg, mooi dat ik daar bij mocht zijn dus. De kraker ‘Forever’ sloot een prima hardrock van den bovenste plank af.

<< vorige volgende >>